ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Trutnov po rekonstrukci otevřel kino Vesmír s dvěma sály

Trutnov po rekonstrukci otevřel kino Vesmír s dvěma sály

Trutnov po rekonstrukci otevřel kino Vesmír s dvěma sály
12. 9. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Město Trutnov po dvouleté rekonstrukci otevřelo kino Vesmír. Rozsáhlá oprava objektu z roku 1928 stála 119 milionů korun. Nejvýraznější změnou oproti stavu před rekonstrukcí je vznik dvou sálů. Kino Vesmír bylo postaveno v roce 1928 podle projektu architekta Richarda Brosche z České Lípy. Budova patří k významným trutnovským stavbám. 

Rekonstrukce proběhla velmi citlivě. Původní architektonické plány se sice nedochovaly, objekt je ale zachován svým půdorysným členěním. Původní jsou například prosklené vstupy. Nejvýraznější změnou oproti původnímu stavu jsou dva sály. Kino má také novou fasádu a vnitřní vybavení. Památkově chráněné kino má nové sedačky, ozvučení či promítací technologii, získalo i bezbariérový přístup a diváci se mohou těšit na občerstvení i rozšířené a zmodernizované toalety.

Rekonstrukce probíhala pod taktovkou ateliéru ROSA - ARCHITEKT a začala v létě 2021, oproti původním odhadům se tak o rok protáhla. „Situace byla složitější, než se předpokládalo. Už původní stavba z 20. let byla odvážná, ovšem zásahy do nosných konstrukcí provedené při rekonstrukci v 70. letech byly z hlediska statiky destruktivní. Přestože byl proveden stavební průzkum, na tyto vady bohužel nebylo možné přijít. Byly skryté zejména pod podhledy a obložením stěn. Se vším si zhotovitel stavby naštěstí poradil, ale bohužel se celá rekonstrukce protáhla,“ vysvětluje Michal Rosa, starosta města Trutnova.

Hlavní promítací sál s názvem Modrá galaxie má kapacitu 256 diváků, menší sál nazvaný Červený trpaslík je pro 39 diváků a disponuje nejlepší možnou audiotechnikou. Ve velkém sále nebylo možné toto ozvučení provést kvůli historickému stropu. Ten je jedinou zcela dochovanou částí původní stavby.

Fasáda kina má nyní místo původní červené bílou-šedou barvu a stavbaři na ni vrátili původní členění. Rekonstrukce kina byla největší letošní investicí města. Druhou největší je v srpnu zahájená rekonstrukce prosklené lávky přes ulici Na Struze.

 

Historie kina Vesmír

Po dlouhém hledání byl jako vhodné místo pro stavbu kina v Trutnově vybrán pozemek na nábřeží u Špitálského mostu, kde kdysi stával Židovský dům. Stavba tehdy moderního kina byla velmi náročná, musel kvůli ní být částečně zakryt zdejší Mlýnský náhon. Navíc základy budovy musely být vyhloubeny až na skalní podloží do úrovně řečiště Úpy. Velká pozornost byla proto věnována izolaci kina, ale třeba i vysoké protipožární bezpečnosti, neboť v sousedství se nacházely parní čistírny a prádelny.

Slavnostně kino zahájilo svůj provoz 1. března 1929. Tehdy se zde nacházelo 500 míst v přízemí a 250 na balkoně. Jen pro zajímavost, Trutnov byl tehdy jedním z prvních měst v regionu, jehož kino bylo vybaveno moderní zvukovou aparaturou, a tak se zde v roce 1930 mohl promítat i zvukový film.

Po druhé světové válce neslo kino název Stalino, později bylo přejmenováno na Vesmír. V letech 1975–1976 prošlo rozsáhlou rekonstrukcí, která ovšem budově příliš neprospěla. Znehodnocen byl exteriér i interiér kina. Tyto úpravy současnou rekonstrukci zhruba o rok prodloužily a navýšily se i náklady.

Do dějin české kinematografie se zapsalo tím, že se v něm od roku 1963 až do konce 80. let pravidelně konal Filmový festival mladých Trutnov.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Z více než 100 let staré budovy bývalé elektrárny v Trutnově vzniklo nové centrum současného umění EPO1

Další industriální objekt, který již nesloužil svým účelům se stal místem pro umění. Bývalá elektrárna v Trutnově prošla rekonstrukcí. Galerii za desítky milionů korun vybudovali zdejší podnikatel Rudolf Kasper s manželkou. Ve velkém industriálním prostoru vystavují především rozměrné sochy či objekty, jaké se do jiných českých galerií nevejdou.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Chata v Jizerských horách zaujme fasádou z tmavě modrých prken

Chata od architektonického studia Markéty Cajthamlové už z dálky zaujme svou tmavě modrou fasádou. Budova ze dřeva a kamene, tedy typických lokálních materiálů, dostala tradiční formu, která navazuje na zástavbu malé obce v Jizerských horách.

Autorský tým: Markéta Cajthamlová,Petra Pelešková,Petra Soukalová

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Byly oceněny nejlepší stavby Plzeňského kraje

Stavbami roku Plzeňského kraje za loňský rok jsou novostavba lékařské fakulty, rekonstrukce Velké synagogy a Rabínského domu a bytová rezidence Hradišťská, všechny v Plzni. Ve finále se utkalo 21 staveb.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl