ODEBÍRAT NOVINKY
 

Schodiště v sídle společnosti Bloomberg v Honkongu od Neri&Hu

Zrušit ztišení
Přeskočit reklamu
x

Líbí se vám pořad?

Sdílejte ho svým přátelům.

Facebook log
sdílet na facebooku

Další video

Komunitní centrum 'Design Republic' v Šanghaji, Číně od Neri&Hu

zrušit

3 m 10 s / Autor: Neri&Hu

Schody v sídle společnosti Bloomberg jsou jakýmsi komunikačním kanálem, kterým protékají lidé, slova, chvilková setkání, náhodné vztahy, pokračující diskuze. Lidé někam spěchají, o něčem hovoří, nebo jen tak jdou a užívají si vzácnou chvilku samoty a relaxují.  Jsou místem rušným i klidným, stoupají nebo klesají odněkud někam, propojují i oddělují. Jsou jako tepny a žíly, které rozvádějí krev do různých částí těla budovy, z kanceláří do jídelny, do společných prostorů, konferenčních místností i intimnějších koutků lákajících k posezení a krátkému odpočinku. Architekti studia Neri &Hu se při jeho navrhování inspirovali slovy architekta Robina Evanse, který v eseji Figures, Doors and Passages z roku 1978 analyzuje, jak uspořádání a interakce běžných prvků v projektu určuje chování uživatelů.

Návrh vnitřního schodiště v kancelářích Bloomberg v Hongkongu od Neri&Hu vychází z běžných prvků, které utváří prostor, jako jsou okna, průchody, schody a prahy. Klient architektům zadal navrhnout schodiště, které propojí tři odlišná poschodí v sídle firmy, a jeho přáním bylo, aby schody sloužily jako jediná vertikální komunikace v kancelářích, takže budou podporovat interakci mezi zaměstnanci. Design měl zároveň korespondovat s venkovním prostředím Hongkongu a zapojit tak sídlo do širšího kontextu města. Schodiště mělo být umístěno do stávajícího sídla klienta v typické výškové kancelářské budově a obklopeno konferenčními sály, oddychovými prostory, nahrávacím studiem a sálem. Původní spirálové schodiště bylo sice vzhledově ikonické, ale nevyhovovalo nárokům intenzivního denního provozu. Architekti stáli před úkolem navrhnout nové schodiště v rámci prostorových limitů a přitom vytvořit větší prostor pro pohyb lidí.

Nové schodiště integruje prvky plošin, podest, zabudovaných posezení a strategicky umístěných oken, a souzní s extrémy hongkongské venkovní krajiny i městského prostředí. Vložená dřevěná struktura svou masivností aktivně odvádí pozornost od výhledu na přístav Victoria Harbor (který je nezbytným atributem hongkongských firemních sídel) k dění uvnitř kanceláře a výhledy ven nabízí jen jakoby mimochodem. Schodiště ze světlého jasanového dřeva v kombinaci s přiznaným betonem schodů a bronzovými kovovými akcenty zábradlí se láme a nabízí nečekané pohledy z okna, průhledy přes dvě patra, a do okolních prostorů plnících různé funkce. Tlumené osvětlení imituje přirozené denní světlo, které jako by pronikalo průhledy ve stropech.

Každá ze tří částí schodiště byla navržena, aby plnila jiné funkce v rámci vertikálních programů. Cesta začíná u recepce v 25. patře, niky s oknem rámujícím výhled na přístav. Toto patro je nejotevřenější, s velkým prostorem pro setkávání, zabudovanými sedačkami po obvodu a místy určenými pro skupinová posezení. Sezení ve výklencích vzniklo částečně jako náhrada původních separátních společných prostor, které musely ustoupit většímu schodišti.  Výklenky nabízejí praktické drobné detaily, jako jsou malé dřevěné a bronzové panely, které po odsunutí odhalí nabíjecí zásuvky, zrcadla a praktické poličky, na které lze odložit šálek s kávou nebo mobilní telefon.

Prostřední 26. patro nabízí klidnější prostředí, tišší a soukromější, vzhledem k tomu, že se tu nachází nahrávací studio Bloomberg. Podesta schodiště je zároveň vstupní zónou, která se otevírá směrem k přístavu, nabízí výhled podél opláštění budovy a zároveň se tudy prochází ke konferenčním místnostem. Posezení orientované směrem k přístavu láká k oddychu o samotě.

Na nejvyšším 27. patře se schodiště znovu otevírá do živějšího prostoru, a nabízí výhledy do okolí. Schodiště je méně masivní, lemované většími okny s čirými skly. Cesta po schodech vyústí do haly s výhledem na přístav.

„Obyčejné věci skrývají ta nejhlubší tajemství… Jestli architektonický plán něco vyjadřuje, pak je to povaha lidských vztahů, protože elementy, které používá – stěny, dveře, okna a schody – v první řadě rozdělují a pak selektivně znovu spojují obydlený prostor.“ (Robin Evans, esej Figures, Doors and Passages, 1978)

Web – Neri&Hu
Facebook – Neri&Hu
Instagram – Neri&Hu

Další projekty od Neri&Hu :

Garáž autoservisu "B+" v Pekingu, Číně od Neri&Hu

Restaurace "Jean Georges" v Šanghaji, Číně od Neri&Hu

Kanál Neri&Hu

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2022 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl