Odebírat novinky
Úvod Revitalizace a rekonstrukce Historické budovy Italská restaurace "Mercato" v Šanghaji, Číně od Neri&Hu

Italská restaurace "Mercato" v Šanghaji, Číně od Neri&Hu

Zrušit ztišení
Přeskočit reklamu
x

Další video

Kaple v Su-čou, Číně od Neri&Hu

zrušit

2 m 43 s / 12. 11. 2017 / Autor: Neri&Hu

Mercato, nacházející se v prestižním objektu Three on the Bund, je nejnovější kulinářskou destinací známého kuchaře Jeana-George Vongerichtena v Šanghaji a jako první z nich je specializovaná na vysoce kvalitní a přitom prostá italská jídla. Design Neri&Hu pro restauraci o rozloze 1.000 metrů čtverečních čerpá nejen z kulinářské vize šéfkuchaře, ale také z bohatého historického kontextu této lokality, odkazující na Šanghaj počátku minulého století, kdy byl Bund rušným průmyslovým centrem.

Po odstranění jednotlivých vrstev, které vznikly během letech renovací, koncepce designu odráží krásu holých konstrukčních prvků.

Three on the Bund byla první budova v Šanghaji postavena z oceli a rozhodnutí architektů odhalit původní ocelové sloupy vzdává poctu tomuto výjimečnému počinu. Proti strukturovanému pozadí stávajícího cihlového zdiva, betonu, omítky a říms jsou nově vložené prvky jasně vymezeny. Design Neri&Hu, který si neustále pohrává s kontrastem nového a starého, se stává reflexí složité identity nejen historického Bundu, ale i celé Šanghaje.

Člověk přicházející od výtahu si nejprve všimne viktoriánských sádrových stropů s jejich nádhernou starobylou patinou kontrastující s vloženými surovými ocelovými prvky: řadou skříněk podél zdi, posuvnou kovovou bránou a zavěšenou tyčí, z níž visí sbírka eklektických skleněných žárovek - okázalost staré Šanghaje se setkává se svým drsnějším protějškem.

S odkazem na název restaurace připomíná živá atmosféra uvnitř hlavního jídelního prostoru uliční tržiště. Uprostřed je Bar a Pizza bar jako hlavní prvky, obklopené ocelovým pletivem a drátěnými skleněnými krabicemi s recyklovanými dřevěnými stříškami. Nahoře se síť trubkových ocelových prvků, inspirovaná zábradlími starých řeznictví, protíná s odkrytým potrubím a vytváří systém pro zavěšení jak regálů, tak i osvětlení. Stejně jako rozebraná pohovka, tak i lavice podél okraje jídelny jsou vyrobeny ze dřeva zachráněného na místě a zapuštěného do kovového rámu.

Privátní jídelny se rovněž vyznačují prostorem obklopeným kovovými konstrukcemi, vyplněnými panely z různých materiálů: recyklovaného dřeva, přírodní oceli, starožitného zrcadla, kovového pletiva a křídové desky. Pás z texturovaného skla podél horního okraje každé Privátní jídelny poskytuje určitou průhlednost, zatímco posuvné dveře mezi každou místností umožňují maximální flexibilitu. Tento design pokračuje i v chodbě mezi kuchyňskou a jídelní částí, kde zadní osvětlená stěna z texturovaných skleněných desek, inspirovaná okny starých skladišť, podporuje interakci mezi šéfkuchařem a jeho hosty.

Návštěvníci sedící podél obvodu místnosti zažívají jinou atmosféru. Pro přivedení světla do prostoru představuje tento obvod mezníkovou zónu: zónu mezi interiérem a exteriérem, mezi architekturou a krajinou, mezi domovem a městem. Stěny pokryté bílým travertinem působí jako dočasný odklon od ostatních bohatých textur a palet. Cílem jsou zde jednoduše úchvatné pohledy na Bund venku, které vás ze samotného jídelního prostoru odvedou daleko do města.

Web – Neri&Hu
Facebook – Neri&Hu
Instagram – Neri&Hu

Další projekty od Neri&Hu :

Garáž autoservisu "B+" v Pekingu, Číně od Neri&Hu

Restaurace "Jean Georges" v Šanghaji, Číně od Neri&Hu

Kanál Neri&Hu

Pořady

Hledáte inspiraci pro bydlení?

Publikování nebo další šíření obsahu serveru TVarchitect.com je bez písemného souhlasu společnosti Living Media s.r.o. zakázáno.
Orgánem dohledu nad poskytováním audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.
© 2019 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl