Odebírat novinky
Úvod Profily partnerů Architekti ov architekti
Přeskočit reklamu
x

Profil: ov architekti

Štěpán Valouch a Jiří Opočenský se poznali na ČVUT a spolupráci navázali mimo školu. Pražskou architektonickou kancelář ov-a založili v roce 2007, tedy těsně před krizí, která přišla o rok později. Podle Opočenského proto mohli konkurovat starším kolegům, kteří již architektonické kanceláře měli zavedené. V roce 2010 pak byla založena společnost ov architekti s.r.o., kde momentálně pracuje 9 architektů.

číst více
  1. Pořady
  2. Popis
  3. Jiří Opočenský
  4. Štěpán Valouch
  1. Pořad: ov architekti

  2. Unikátní urbanismus

    Mezi zrealizované projekty architektonické kanceláře ov-a patří horské bydlení Svatý Vavřinec. „Je to jeden z větších projektů, kterému jsme se nepřetržitě věnovali někdy od roku 2012 až do roku 2018. Jedná se o alpský model, který se začal objevovat na českých horách. Myšlenka klienta od začátku spočívala v tom, že chce nastavit vyšší standart domu i interiéru a dát mu horskou kvalitu. V domě je wellness, supermarket, obchodní jednotky, vinárna a další menší provozy,“ přibližuje Opočenský.

    Dalším projektem je nové sídlo sklenářské společnosti Lasvit v Novém Boru. „V roce 2014 se nám povedlo vyhrát vyzvanou soutěž. Nový Bor je zajímavý tím, že tam v roce 1790 vznikl unikátní urbanismus. Dalo by se říct, že se jednalo o barokní zahradní město. Přišli jsme s konceptem, že Lasvit má dokoupit další domy v bloku. Prázdné parcely jsme zastavěli novými domy,“ přibližuje Valouch. Lasvit tak v centru Nového Boru za spolupráce ov-a zrekonstruoval dvě původní barokní roubenky a k tomu nechal postavit „skleněný“ dům připomínající střešní tašky. Nezvyklá budova má v noci zářit a symbolizovat obnovu sklářství v regionu. Podobnou historickou stopu mají i projekty Bedřicha Engla na VŠCHT, kde ov-a pracuje na dvou krystalických skleněných lávkách, které spojují budovu A s budovou B.

    Revitalizace náměstí

    Momentálně ov-a pracuje na rekonstrukci kulturního a administrativního centra v Neratovicích. Cílem návrhu je změnit tvář socialistického centra na současnou otevřenou radnici a kulturní prostor splňující dnešní požadavky, propojit dům v parteru s okolím a zároveň propojit jednotlivé kulturní provozy uvnitř domu. Architekti se zároveň snaží přiblížit dům náměstí a změnit parter před domem, podpořit kvality původní architektury a v maximální možné míře zachovat původní výtvarně ucelené interiéry.

    Dalším rozpracovaným projektem je úprava Tachovského náměstí na Žižkově, kde je potřeba upravit vstup do tunelu a vrátit náměstí důstojnost a přehlednost. V Liberci se zase ov-a snaží o revitalizaci Tržního náměstí, kde vznikne velká travnatá plocha s malými ostrůvky stromů. Lavičky nahradí tři betonové stupně, které vytvoří dojem arény a park bude propojen s protilehlým městským bazénem. Současná autobusová zastávka se přesune o pár metrů dál a auta se odkloní na Novou Pastýřskou, která se nezačne budovat dřív než v roce 2022. Z toho důvodu zatím není jasné, kdy se náměstí přemění.

    Ocenění

    Za dobu fungování ov-a získala několik ocenění včetně prvního místa ve vyzvané soutěži Rekonstrukce kulturního a administrativního centra v Neratovicích v roce 2018. ov-a získala čestné uznání Grand Prix Architektů 2017 za Rodinný dům u Železného Brodu králové a CEMEX Building Award 2016, kde obdržela zvláštní cenu v kategorii Social Value a 3. místo v kategorii Collective Space za Spolkový dům Slavonice. V roce 2019 ov-a postoupila do 2. kola vyzvané soutěže Nového centra Žižkova a do 2. kola vyzvané soutěže Administrativní budovy pro 1000 zaměstnanců ČSOB Pardubice.

  3. Architekt Jiří Opočenský vystudoval Fakultu architektury ČVUT v 2004. Dva roky před absolvováním vysoké školy byl jeden semestr studentem na TU Eidhoven. V roce 2005 absolvoval semestr na AVU Praha. Architektonickou kariéru započal v roce 2002 v atelieru KAVA, kde zůstal až do roku 2006. Posléze rok spolupracoval s DNA architekti, pak společně s architektem Štěpánem Valouchem založil architektonickou kancelář ov-a. Od roku 2008 je autorizovaný u České komory architektů.

    Spolupracuje s FA ČVUT, v roce 2019 byl členem doktorské komise a v roce 2012-2013 vedoucím atelieru ZAN FA ČVUT. Pravidelně se účastní v porotách, naposledy při rekonstukci sportovního areálu Policie SR Bratislava. V roce 2017 společně se Štěpánem Valouchem vydal publikaci ov-a 2007-2017.

  4. Architekt Štěpán Valouch vystudoval Fakultu architektury ČVUT v roce 2003. Po další tři roky byl vedoucím architektem v d u m architekti s.r.o. V roce 2007 založil společně s architektem Jiřím Opočenským architektonickou kancelář ov-a. Od stejného roku je autorizovaný u České komory architektů a v roce 2010 založil ov architekti s.r.o.

    Má zkušenosti s pedagogickou činností, v roce 2012 vyučoval v ateliéru ZAN na FA ČVUT. V rámci ateliéru se věnuje realizacím rodinných domů, interiérů zdravotnických zařízení, kancelářských budov, spolkových a bytových domů.


Hledáte inspiraci pro bydlení?

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací.
Publikování nebo další šíření obsahu serveru TVarchitect.com je bez písemného souhlasu společnosti Living Media s.r.o. zakázáno.
Orgánem dohledu nad poskytováním audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.
© 2020 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu