ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Inovace a technologie Zelená už nestačí, připravte se na éru modrozelené

Zelená už nestačí, připravte se na éru modrozelené

Zelená už nestačí, připravte se na éru modrozelené
11. 7. 2023 / Autor: Wavin

Ploché střechy budov by v budoucnu mohly sloužit k akumulaci dešťové vody a jako zelené oázy měst

Dopady globálního oteplování jsou v posledních letech vidět všude kolem nás. Na jedné straně svět trápí rostoucí letní teploty a s nimi spojené sucho, na druhé straně se stále častěji objevují silné přívalové deště, které způsobují mnoho škod, zejména ve městech a zastavěných oblastech. Města byla až dosud navrhována tak, aby dokázala co nejrychleji odvést veškerou dešťovou vodu do kanalizace a zlikvidovat ji. Protože však v důsledku klimatických změn hrozí, že do roku 2050 bude celosvětově ve městech vody nedostatek, hledají se způsoby, jak s dešťovou vodou hospodárně nakládat. Jednu z cest by mohly v budoucnu představovat modrozelené střechy, které snoubí výhody retenčních nádrží a zelených střech. A ta budoucnost už, zdá se, není tak daleko.

Boom zelených střech

Zelené střechy nejsou v ČR žádnou novinkou a jejich výstavba je podporována celou řadou prostředků. V roce 2016 byl například vyhlášen dotační program Nová zelená úsporám, v rámci nějž mohli investoři čerpat finance i na výstavbu zelených střech. V roce 2019 pak poskytovalo dotace na zelené střechy město Brno a v roce 2020 přistoupily k podpoře zelených střech i Říčany. Díky všem těmto krokům se každoročně daří zvyšovat jejich podíl, v roce 2022 bylo například dokončeno rekordních 396 000 m2. Zelené střechy mají při ochraně klimatu neoddiskutovatelnou roli, přináší totiž zeleň do silně urbanizovaných oblastí, a přispívají tím nejen k lepšímu klimatu ve městech, ale i k podpoře přirozeného koloběhu vody v přírodě – dokáží totiž absorbovat značné množství srážkové vody a zajistit její odpaření zpět do ovzduší. Když se zkombinují s retenční nádrží, která umí srážkovou vodu zachytit a akumulovat a v dobách sucha využít na zavlažování zeleně, pak se výčet přínosů ještě prodlouží.

 

Ke konci roku zavládne modrozelená

Modrozelené střechy, neboli zelené střechy využívající moderní retenční systémy, totiž vedle zlepšení mikroklimatu a zvýšení atraktivity dotčeného území přispívají i ke zvýšení biodiverzity lokality, snížení účinků sucha, zvýšení ochrany povrchových vod a snížení rizika lokálních záplav tím, že v době silných přívalových dešťů snižuje zátěž kanalizace. Jejich výstavbu do budoucna usnadní i dnes představené řešení PolderRoof, které přeměňuje ploché střechy na inteligentní a řízenou akumulaci vody. Řešení z dílny firmy Wavin, která se dlouhodobě věnuje udržitelnému nakládání s vodou, sestává z nízké střešní retenční nádrže z recyklovaného polypropylenu, která se skládá na potřebnou velikost podobně jako stavebnice z jednotlivých boxů o rozměru 1100x1100x85 nebo 160 mm a s kapacitou 102 nebo 193 litrů. Automatická regulace hladiny pak slouží k řízenému vypouštění potřebného množství akumulované vody. Pokyn ji k tomu dává řídicí jednotka, která sbírá a vyhodnocuje meteorologická data a informace ze senzorů rozmístěných na střeše a v nádrži. V případě silných dešťů zajistí regulovaný odtok zbytkové vody a připraví kapacitu na nové srážky, v době sucha zase využije akumulovanou srážkovou vodu na zavlažování vegetace, která je nad nádrží vysazena. Součástí je i webová platforma, díky níž může všechny informace sledovat uživatel a na dálku v případě potřeby měnit nastavení. Sekundárně celé řešení přispívá k ochlazování okolí a izolaci budov. Řešení je vhodné pro všechny typy plochých střech, ať už ve stávajících nebo nových konstrukcích. V České republice bude k dispozici ke konci roku 2023, dá se tedy očekávat, že modrozelená již brzy vytlačí zelenou.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Vyhněte se doma nadměrnému hluku, způsobit jej může i spláchnutí toalety

Statistiky říkají, že až 40 % obyvatel Evropy je i doma vystaveno takové hladině hluku, která ohrožuje jejich zdraví. Nadměrný hluk nepřichází přitom jen z ulice, způsobovat ho může i hukot klimatizace nebo vypouštěné pračky, hlasitá hudba od sousedů, anebo turbulence a šplouchání způsobené průtokem vody odpadními trubkami. Ke slovu proto stále více přichází odhlučněné odpadní systémy, které dokáží splnit limity hluku v budovách, a výrazně tak zvyšují komfort bydlení.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Vysoké náklady na topení dokáže redukovat umělá inteligence

S rostoucími cenami energií stále více stavebníků a investorů řeší, jak se připravit na zimu a zejména jak snížit náklady na vytápění. Ty obvykle tvořily přibližně 52 % celkových nákladů průměrné domácnosti, letos však mohou vystoupat i na několikanásobek. Udržet tyto náklady na uzdě může pomoci moderní systém zónové regulace Wavin Sentio, který díky vyspělé umělé inteligenci dokáže jak v rodinných domech, tak i kancelářských objektech, školách či nemocnicích dosáhnout až 40% úspory energie. Navíc zajistí příjemný tepelný komfort, a to dle potřeb jednotlivých místností či zón.

Mohlo by vás zajímat

Aktuality

Ticho v domě. Víte, do čeho se vyplatí investovat?

Světová zdravotnická organizace doporučuje, aby hladina hluku v bytě přes den nepřesáhla čtyřicet decibelů. Pračka, spláchnutí toalety, hluk z kanalizace nebo špatně těsnící okno však mohou způsobit hluk mnohem vyšší. Co nejvíc ruší klid domova a do čeho se vyplatí investovat?

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl