Odebírat novinky
 

Zahrada v oblacích: Safdie Architects plní sny z říše pohádek

Zahrada v oblacích: Safdie Architects plní sny z říše pohádek
4. 3. 2019 / Autor: CapitaLand Popisek: Vizualizace projektu Raffles City

Po šesti letech stavby se blíží v čínském městě Čchung-čchingu dokončení nejnovějšího komplexu tvořeného osmi věžemi. Střechy poloviny z nich pak ponesou obří prosklený tubus se zimní zahradou. Stavbu pro developerskou společnost CapitaLand navrhli architekti předního světového ateliéru Safdie Architects.

Projekt umístěný v centrální části čínského samosprávného města nese název Raffles City a jeho originalita je patrná jeho vzhledem. Dohromady jej tvoří osm různě vysokých věží, šest na jižní straně má mít dvě stě padesát metrů, dvě čelní, na severní straně, mají být ještě o sto metrů vyšší. Přes prostřední čtyři zadní věže stavební firma právě pokládá obří tubus. Ten bude sloužit jako dvě stě osmdesát metrů dlouhá zimní zahrada v oblacích.

Centrální obchodní koridor

Vše pak stojí na šestipodlažním pódiu, v němž kromě dvou set tisíc čtverečních metrů obchodní plochy bude zakomponovaná stanice metra, autobusové nádraží a přístaviště.

Hlavní tepnu interiéru představuje centrální obchodní koridor, jenž naváže na síť ulic venku a návštěvníka přivede až k historickému náměstí (v sousedství komplexu). Vnitřní ulice pódia budou osvětleny shora díky obrovským světlíkům a propojí jednotlivá vnitřní atria.

Střecha pódia je navržena jako veřejně přístupné zelené prostranství, ale budou zde i soukromé zahrady.

Odpočinek v oblacích

Veřejnost bude mít příležitost využívat odpočinkové a klidové zóny v již zmiňovaném tubusu, tedy ve výšce dvě stě padesát metrů nad městem. V něm bude nejenom vyhlídková terasa, ale také obří bazén, stezka v oblacích a také různá stravovací zařízení.

Právě pozvání veřejnosti do takto vysoko umístěných prostor je jedním z výjimečných rysů projektu.

Ekologické byty a kanceláře

Samotné věže pak budou mít smíšený způsob využití, kromě kanceláří zde údajně vzniknou byty dvou kvalitativních úrovní, standardní a vysoce luxusní, část mrakodrapů bude rovněž fungovat jako hotely. Celková plocha komplexu je vypočítána na osm set sedmnáct tisíc čtverečních metrů.

Architekti upozorňují, že už při návrhu stavby spolupracovali mj. i se zástupci americké Rady pro zelené budovy, aby už dopředu splňovala podmínky potřebné pro udělení Zlatého certifikátu LEEDS (certifikace ekologického stavitelství).

nyv

Hledáte inspiraci pro bydlení?

Publikování nebo další šíření obsahu serveru TVarchitect.com je bez písemného souhlasu společnosti Living Media s.r.o. zakázáno.
Orgánem dohledu nad poskytováním audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.
© 2019 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl