Odebírat novinky
Úvod Architektura a urbanismus Urbanismus Máslovice mají obecní hospodu, autory jsou Bod Architekti

Máslovice mají obecní hospodu, autory jsou Bod Architekti

Máslovice mají obecní hospodu, autory jsou Bod Architekti
6. 8. 2018 / Autor: www.bodarchitekti.cz Popisek: Na máslovické návsi stojí nová obecní hospoda

Ateliér Bod Architekti zreavitalizoval prostory vyhořelého autoservisu a vybudoval v nich hospodu. Středočeská obec Máslovice, známá také svým muzeem másla, má tak konečně prostor pro pořádání společenských událostí.

V roce 2014 se obec Máslovice nedaleko Prahy rozhodla vypsat architektonickou soutěž na rekonstrukci chátrající vyhořelé stavby na návsi. Tam naposledy sídlil autoservis, ale v dávné minulosti zde bývala hospoda. Přestože v Máslovicích již jedna hospoda je, nebylo kde pořádat kulturní a sportovní akce pro místní obyvatele.

Objekt ve kterém se nyní hospoda s víceúčelovým sálem nachází se zdál být optimální. Budova stojí na návsi v centru obce. Tato poloha je pro dům takového společenského významu ieální. Objekt vytváří společně se sousedním domem současné hospody jeden související celek, který je obklopen návsí. Posílení propojení hospody a návsi je klíčové, zejména zvážíme-li to, co se děje v hospodě a v sále a jejich význam pro společenský život obce.

Nepřehledné bludiště

Původní podoba objektu byla výsledkem mnohaletého přistavování a přestavování objektu, které nakonec vedlo k prostorové srostlici a dispozičnímu bludišti. Toto nepřehledné řešení měníme ve snadno pochopitelné dispoziční schéma kříže. Objekt je rozčleněn na dva trakty. Trakt obslužný, který je situován ke dvorku a trakt obsluhovaný bezprostředně navazující na náves v celé délce východní fasády.

Chodba jako hlavní osa

Hlavní vstup do domu je z návsi a vedlejší podružný vstup ze dvorku. Na hlavní vstup navazuje chodba – osa, na která spojuje všechny provozy a vertikální komunikace. Vpravo se nachází lokál, vlevo sál, ty jsou odděleny od chodby velkými dvoukřídlími dřevěnými dveřmi, jež se v případě konání větší akce dají otevřít do kolmé polohy, protilehlá křídla do sebe zapadají a dveře tak slouží pro oddělení zádveří a zbytku chodby a vzniká jeden velký propojený prostor sálu a hospody.

Samotný sál je možné otevřít směrem do vydlážděné návsi třemi velkými francouzskými okny. Získáváme tak další plochu využitelnou pro dění uvnitř a život v interiéru se tak organicky propojuje i s venkovními prostory před hospodou.

Bod architekti, nyv

Pořady

Hledáte inspiraci pro bydlení?

Publikování nebo další šíření obsahu serveru TVarchitect.com je bez písemného souhlasu společnosti Living Media s.r.o. zakázáno.
Orgánem dohledu nad poskytováním audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.
© 2019 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl