Odebírat novinky
Úvod Zprávy a aktuality Janáčkovo kulturní centrum v Brně získalo stavební povolení. Architekti nechtějí, aby vznikl pouhý "kulturní dům"

Janáčkovo kulturní centrum v Brně získalo stavební povolení. Architekti nechtějí, aby vznikl pouhý "kulturní dům"

Janáčkovo kulturní centrum v Brně získalo stavební povolení. Architekti nechtějí, aby vznikl pouhý "kulturní dům"
12. 6. 2020 / Autor: ČTK. Sál získal stavební povolení. Foto: brno.cz
#brno #sál #M1
další

Nový koncertní sál v Brně nyní řeší architekt Petr Hrůša s kolegy ze svého ateliéru. Projekční tým bojuje s takzvanou třepotavou ozvěnou, přemýšlí o zlatých nebo stříbrných plátcích na stropě sálu a nechce, aby vznikl pouhý "kulturní dům". Vedení Brna oznámilo, že sál získal stavební povolení. Stavba by mohla začít na jaře 2022.

Mezinárodní architektonickou soutěž vypsanou před 20 lety vyhrál Atelier M1 architekti. Město ale ještě za minulého vedení v čele s ANO svěřilo dopracování projektu mezinárodnímu týmu kolem Poláka Tomasze Koniora, který před posledními komunálními volbami představil pozměněnou koncepci.

Ateliér M1 se obrátil na soud. Nová koalice vedená ODS dojednala s architekty dohodu o narovnání sporu, která zahrnovala to, že konečný projekt bude respektovat principy vítězného návrhu z architektonické soutěže. Hrůša původně spolupracoval s Koniorem, nyní rozpracovává vnější podobu budovy podle původního návrhu Atelieru M1 architekti.

Vnitřní podoba sálu je už plně v gesci nového projekčního týmu ve spolupráci s japonským akustikem Jasuhisou Tojotou. Architekti se rozhodli opustit koncepci rovnoběžných stěn, které by způsobovaly nežádoucí třepotavou ozvěnu. „Boční stěny je nutné natvarovat tak, aby byla akustika co nejlepší," zdůraznil Hrůša.

Kvůli změně vnitřních dispozic musí projektanti promyslet a upravit také statiku celé stavby. Sál vyroste nad hotovými podzemními garážemi mezi Veselou a Besední ulicí. Cílem je to, aby nevznikl "kulturní dům", ale koncertní sál splňující vysoké nároky, uvedl architekt.

Novinářům představil vizualizace sálu s organicky tvarovanými stěnami a balkony. Zmínil i možnost zlatých plátků na stropě, ve kterých by se zrcadlil celý sál. Prý ani nejsou příliš drahé, alespoň v kontextu celkového rozpočtu. Ten by mohl dosáhnout až ke dvěma miliardám korun.

Psali jsme také:

Brno dokončilo návrh nového územního plánu

Blíží se třetí ročník festivalu Open House Brno

Hledáte inspiraci pro bydlení?

Při poskytování služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas. Více informací.
Publikování nebo další šíření obsahu serveru TVarchitect.com je bez písemného souhlasu společnosti Living Media s.r.o. zakázáno.
Orgánem dohledu nad poskytováním audiovizuálních mediálních služeb na vyžádání je Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.
© 2020 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu