ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Vznik reprezentativního sálu v pardubickém zámku podle návrhu Evy Jiřičné je zase blíže realizaci

Vznik reprezentativního sálu v pardubickém zámku podle návrhu Evy Jiřičné je zase blíže realizaci

Vznik reprezentativního sálu v pardubickém zámku podle návrhu Evy Jiřičné je zase blíže realizaci
31. 7. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Severní křídlo pardubického zámku čeká rekonstrukce. Vzniknout zde má podle projektu architektů z AI DESIGN společenský sál pro 200 lidí a další reprezentativní prostory. Aktuálně je hotová projektová dokumentace a nyní vypsali radní Pardubického kraje výběrové řízení na dodavatele stavby. Dominantou projektu bude především prosklené kruhové schodiště dle návrhu Evy Jiřičné a Petra Vágnera. 

 „Na zámku, který je v majetku kraje, nám zbývají ještě dvě velké stavby – společenský sál a návštěvnické centrum. Nyní jsme dali zelenou první z nich, společenskému sálu v předpokládané hodnotě stavební části 157 milionů korun včetně DPH. Vzhledem k závislosti akce na dotačním financování z Integrovaného regionálního operačního programu Evropské unie jsme navrhli zvolit postup, kdy bude zhotovitel vyzván k přejímce staveniště až na základě informace o obdržení dotace,“ sdělil hejtman Martin Netolický.

Rekonstrukcí reprezentativních prostor se v podstatě dokončí rekonstrukce zámeckého paláce. Návrh zhotovil ateliér AI Design a realizační dokumentaci pak zpracoval ateliér Masák & Partner. Projekt zahrnuje především velký sál v třetím nadzemním podlaží, který byl v 16. století druhým největším sálem v Čechách po Vladislavském sále v Praze a zjevně se tu odehrávalo setkávání české šlechty s panovníkem. Jeho součástí bude i reprezentativní foyer a zázemí pro catering, šatny a hygienické zázemí v druhém nadzemním podlaží. Obě patra severního křídla tak budou tvořit organický celek, propojený skleněným schodištěm, kterým se právě Eva Jiřičná proslavila ve světě. „Jedná se o nádherný renesanční objekt, my jsme se zaobírali rekonstrukcí severního křídla. Vzniknout by zde měly dva sály ve dvou úrovních spojené proskleným kruhovým schodištěm. Původně jsme chtěli do středu umístit výtah, ale nakonec jsme se rozhodli pro variantu s repasí výtahu stávajícího," říká architekt Petr Vágner.

Sál bude mít kapacitu nad 200 osob a musí splňovat všechny akustické, estetické a požární parametry včetně bezbariérového přístupu.

Součástí projektu bude také doplnění mobiliáře v třetím patře, čímž také dojde k dokončení prohlídkového okruhu zámeckého paláce. „Chceme se pustit do odvážné rekonstrukce místnosti s nádherným kazetovým stropem a nechat domalovat iluzivní malby na stěnách a vybavit ji kopiemi historického nábytku tak, aby se vrátila do své podoby ve 40. letech 16. století,“ prozradil ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.

Díky rekonstrukci by se zámku měla vrátit jeho funkce, tedy centrum kulturního života!

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Eva Jiřičná – první dáma české architektury s mnoha oceněními a prestižními projekty po celém světě

Česko-britská architektka Eva Jiřičná (* 3. března 1939 Zlín) oslavila v uplynulých dnech narozeniny. Jedná se o jednu z nejvýznamnějších osobností soudobé evropské architektury. Během své kariéry pracovala pro pojišťovnu Lloyd, lorda Rothschilda i Václava Havla. Hlavním rysem její práce je  elegantní vzhled za využití skla a oceli. Její jméno figuruje v prestižních publikacích designu 20. století spolu s legendami jako Le Corbusier, Frank Lloyd Wright či Miese van der Rohe.

Mohlo by vás zajímat

3 m 52 s

Eva Jiřičná: Pohled na rekonstrukce historických a kulturně chráněných budov

TV Architect na Summitu architektury a rozvoje: Kam kráčí architektura a stavební rozvoj

Jak se vyvíjí současná architektura u nás a ve světě? Nejen na tuto otázku odpovídali přední světoví i čeští architekti na jarním Summitu architektury a rozvoje, který se konal v pražském Obecním domě. Konferenci o stavebním rozvoji pořádalo Sdružení pro architekturu a rozvoj (SAR), jež do hlavního města přivedlo takové velikány architektury, jako je například Sou Fujimoto (Japonsko), Ian Ritchie (Velká Británie), Peter Gero (Německo), Ed Clark (Velká Británie) nebo česká architektka, která se svými stavbami proslavila i v Londýně - Eva Jiřičná. Domácí scénu reprezentovali děkan FA ČVUT Ladislav Lábus a členové SAR Josef Pleskot, Pavel Hnilička nebo Zdeněk Fránek.

Mohlo by vás zajímat

Města a urbanismus
9 m 35 s

Rozhovory s osobnostmi: TV Architect zpovídala architektku Evu Jiřičnou nejen ohledně jejího návrhu žižkovských věží

Společnost Central Group v čele se svým zakladatelem a šéfem Dušanem Kunovským představila projekt Centrum Nového Žižkova architektky Evy Jiřičné. Ten by měl v budoucnu nahradit zastaralou a nefunkční budovu s telekomunikační věží, která stojí na křižovatce ulic Olšanská a Jana Želivského na pražském Žižkově. Předpokládané náklady na výstavbu projektu se pohybují v částce šest miliard korun.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
15 m 05 s

Petr Vágner (AI - DESIGN)

Architekt Petr Vágner (50) spolupracuje s Evou Jiřičnou od studií na vysoké škole. Nejdříve byl na stáži v její architektonické kanceláři v Londýně. Po jejím skončení jejich spolupráce neustala. Společně založili kancelář AI – DESIGN v Praze, kde vzniklo na 200 projektů, mezi nejnovější patří Vzdělávací komplex Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně či pražské projekty Novomlýnská brána Revoluční, Centrum  Nového Žižkova či Sky Barrandov.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Ostrava bude mít mrakodrap podle návrhu Evy Jiřičné

Ostravská radnice představila hotový návrh na proměnu 64 metrů vysokého věžáku, který připravila světoznámá architektka Eva Jiřičná se svým kolegou Petrem Vágnerem ze studia AI- DESIGN.  

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Nad Plzní vyroste dílo světoznámé architektky, poslouží nemocným

Český národní registr dárců dřeně vybuduje nad Hematologicko-onkologickým oddělením Fakultní nemocnice v Plzni novou nástavbu. Stavba bude mít název Hospital Extension nebo také Obláček snů nad Plzní.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl