ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Vila manželů Šoltových: Původní majitelé v ní nikdy nebydleli. Nebo ano?

Vila manželů Šoltových: Původní majitelé v ní nikdy nebydleli. Nebo ano?

Vila manželů Šoltových: Původní majitelé v ní nikdy nebydleli. Nebo ano?
Autor: Publikace Slavné vily Středočeského kraje Popisek: Vila manželů Šoltových

Vila byla postavena na místě, které mělo pro manžele zvláštní význam. Mladý architekt byl čerstvým absolventem akademie, ale i přesto měl mnoho zkušeností s návrhy obytných domů. Během okupace a poválečného období byla vila tichým svědkem tragédií.

Psala se doba první republiky. Tehdy se Poděbrady díky rostoucímu lázeňskému ruchu začaly stávat velkoměstem. V té samé době si v Mánesově ulici dali postavit rodinný dům manželé Šoltovi z Prahy. Vybrané místo mělo pro pár zvláštní význam, jelikož manželka pana Šolty pocházela ze statkářské rodiny z Křečkova, který se nachází nedaleko. 

Žákem Josefa Gočára

Josef Šolta si tenkrát k realizaci svého snu vybral mladičkého architekta Jaroslava Kosku. Ten byl čerstvým absolventem akademie, ale i přesto měl už tehdy bohaté zkušenosti s návrhy obytných domů pro sousední město Nymburk. Navíc se realizoval také v rámci státních institucí, a to na Podkarpatské Rusi. V Polabí najdeme také jeho první významnou stavbu – Hálkovo divadlo v Nymburku postavené v letech 1933–1936. Díky tomu ho do školy architektury na pražské Akademii výtvarných umění přijal Josef Gočár. Ten jej také na škole učil. Kdo byl Josef Gočár, si můžete přečíst v článku TV Architect Josef Gočár: Přes krychli, funkci až ke konstrukci.

Koskův návrh byl věrný principům moderní architektury s náklonností k čistým a nekomplikovaným tvarům. V době na konci třicátých let byl funkcionalistický styl obohacován hlavně o romantické a organické formy. Samotná vila postavená v letech 1939–1940 v sobě nese nejen funkcionalistický styl, ale obsahuje také prvky purismu.

Pojem „organické“ v architektuře

Organická architektura je v dnešní době často používaný termín hlavně v souvislosti s odvážnou a experimentální formou. Definice organické architektury nebo její rozdělení se však objevuje pouze ojediněle. Organická architektura tvoří rozsáhlou skupinu, do níž můžeme zařadit například chýše, environmentální domy, domy citlivě začleněné do krajiny, dekonstruktivistické stavby, bloby a jiné.

I přes široké spektrum architektonických realizací bychom ji mohli obecně definovat jako tvorbu prostoru inspirovanou přírodními předobrazy (živočichové, rostlinstvo, člověk, nebe, voda, vzduch, vesmír a další) a duchovní sférou. Organická architektura se snaží dosáhnout symbiózy s přilehlou krajinou.

Architekt Jaroslav Kosek ozvláštnil sídlo působivou soustavou teras, dřevěným obkladem bočního výstupku a také zajímavou přisazenou hmotou schodištěV domě se nachází snížené přízemí a v něm najdeme nejen garáž, ale také byt domovníka nebo sušárnu na prádlo. V prvním a druhém patře se opakuje dispoziční řešení dvojice samostatných bytů.

Dělení vily

Samotný osud rodinného domu v Poděbradech pak připomíná historii mnoha dalších vil, které se během okupace a poválečného období neobešly bez nepříjemných situací. Skvost nezůstal opuštěný. Josef Šolta byl později jako major letectva z politických důvodů propuštěn z armády. Přes většinová tvrzení o tom, že manželé ve vile nikdy nežili, rodačka z Poděbrad paní Hrabětová říká, že manželé ve vile nějaký čas bydleli, ale po jejím znárodnění byli ubytováni ve sklepních prostorách a vrchní část vily si údajně rozdělili sympatizanti nového režimu.

Stavba ale neupadla do zapomnění, naopak byla později představena na výstavě československé architektury v Londýně. V současné době ve vile žije rodina poděbradských rodáků a snaží se budovu citlivě zrekonstruovat.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu