ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Historické budovy Vila rodiny Löw-Beer: Nacisté, ukradený nábytek a záhadná smrt majitele

Vila rodiny Löw-Beer: Nacisté, ukradený nábytek a záhadná smrt majitele

Vila rodiny Löw-Beer: Nacisté, ukradený nábytek a záhadná smrt majitele
Autor: ceskatelevize.cz Popisek: Vila rodiny Löw-Beer

Brněnskou vilou prošla za dobu její existence spousta majitelů. Z původního vybavení se zachovala pouze umyvadlová skříňka. Mezi další zajímavé prvky interiéru patří schodiště, které je srdcem domu, plynový kotel a důmyslný systém vytápění. Majitel vily zemřel koncem třicátých let na útěku a okolnosti jeho smrti nejsou dosud zcela známy.

Továrník Moritz Fuhrmann nechal na rozlehlém pozemku vybudovat rodinnou vilu. Tu jeho dědicové prodali v srpnu 1913 za necelých tři sta tisíc korun textilnímu podnikateli Alfredu Löw-Beerovi. Nový majitel nechal ve třicátých letech dům částečně stavebně upravit, nechal přestavět především prostor centrální schodišťové haly. Autorem úprav byl vídeňský architekt Rudolf Baumfeld.

V roce 1940 zabavili vilu Němci pro potřeby tajné státní policie. V roce 1946 byla nad objektem ustanovena národní správa a v roce 1954 se stavba stala majetkem československého státu. V letech 1962-2012 v ní sídlil domov mládeže. V současnosti je Löw-Beerova vila v majetku Jihomoravského kraje a ve správě Muzea Brněnska, příspěvkové organizace.

Vila architektonicky

Secesní dekor zdobí uliční i zahradní průčelí, obdobný se opakuje i na stěnách a stropech v interiérech včetně truhlářských konstrukcí. Secesní rostlinné motivy zdobí litinové zábradlí vstupního schodiště, ale také původní keramické dlaždice v dolním a horním foyer.

Dlažba vydržela na svém místě nezakrytá bez poškození po celou dobu existence domu, vydržela gestapo i provoz domova mládeže. To hodně vypovídá o odolnosti a kvalitě tradičních keramických dlaždic české výroby.

Středobodem tohoto uměleckého díla je centrální schodišťová hala s horním prosvětlením, kde se za časů Löw-Beerových dokonce stolovalo. Dominantu této části tvoří mramorový krb z třicátých let od architekta Rudolfa Lothara Baumfelda. Tento krb nemá komín, je totiž plynový. Před krbem býval sedací nábytek, ten však pravděpodobně odvezlo gestapo.

Jediným původním kusem nábytku v hale a vůbec v celém domě je napevno umístěná umyvadlová skříňka v jídelní části haly. Z jídelny lze projít do knihovny s pracovnou a na terasu s nádherným výhledem do zahrady.

Během nedávno realizované přestavby se přišlo na to, že ve třicátých letech, kdy se Alfréd Löw-Beer snažil o zmodernizování domu, nechal masivní secesní výplně zábradlí z jilmu s motivem šištic nahradit jednoduchými výplněmi. Tehdejší řemeslníci nicméně postupovali nanejvýš citlivě. Původní výplně ponechali a pouze je překryli. Dnešní restaurátoři, pro něž byl objev původních výplní velkým překvapením, se proto rozhodli ponechat jen část novějších, větší část zábradlí má tak opět původní výplně.

Z boční části haly vede prostorné schodiště do patra domu. Z pokojů v budově najdeme původní ložnici manželů, z níž se jde na terasu. Okno s dveřmi bylo v místnosti upraveno plátkovým zlatem.

Kde byla v prvním patře původní koupelna, lze poznat podle odkrytého fragmentu původní výmalby z počátku dvacátého století. Manželka majitele údajně neschválila klasické obklady, proto je nechala pouze „namalovat“.

Vila byla na svou dobu také velmi dobře technicky vybavená. Systém vytápění a chlazení v zimě přiváděl teplý vzduch do všech místností a v létě zajišťoval větrání.

Kdo byli Löw-Beerové?

Rodina významných průmyslníků ve vlnařství a cukrovarnictví Löw-Beerů pochází z Boskovic. V roce 1795 je v domě č. 9 v dnešní Traplově ulici číslo 12 jako majitel zapsán Judas Löw Beer. Jeho vnuk Moses Löw-Beer se stal nájemcem palírny v boskovickém ghettu a získal tak potřebný kapitál k založení továrny na spřádání vlny ve Svitávce. Jeho syn Max Löw-Beer významně rozšířil otcův textilní podnik ve Svitávce a dále expandoval do Brna a pruské Zaháně. V roce 1870 založil cukrovar v Záhorské Vsi na Slovensku.

Jeho synové Rudolf, Alfred a Benno se stali společníky ve firmě „Moses Löw-Beer“, která patřila k největším v habsburské monarchii. Kromě vlnařství a cukrovarnictví se firma zabývala i lihovarnictvím.

Alfred Löw-Beer byl jako významný průmyslník viceprezidentem Woll-Industriellen-Verein Mährens v Brně. Architekt Josef Nebehosteny postavil v roce 1906 pro jeho rodinu ve Svitávce tzv. Malou Löw-Beerovu vilu, i přesto Alfred koupil v Brně v roce 1913 v Černých Polích vilu továrníka Moritze Fuhrmanna.

S manželkou Marianou, rozenou Wiedmannovou, měl tři děti – Maxe, Gretu a Hanse. Většina rodiny uprchla v roce 1939 před nacisty do Velké Británie, ale Alfred ještě zůstal v okupovaném Československu, aby zachránil co nejvíce z rodinného majetku. O Velikonocích 1939 zemřel na útěku za nejasných okolností a jeho mrtvé tělo bylo nalezeno na železniční trati u Stříbra v okrese Tachov. Dnes žijí potomci této významné židovské podnikatelské rodiny na mnoha místech v Evropě a USA.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl