ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Spitzerova vila: Honosné sídlo velkopodnikatele vybudované v zámeckém stylu

Spitzerova vila: Honosné sídlo velkopodnikatele vybudované v zámeckém stylu

Spitzerova vila: Honosné sídlo velkopodnikatele vybudované v zámeckém stylu
Autor: chateau.cz Popisek: Spitzerova vila

Vilu nechal postavit Julius Spitzer pro svou o třicet let mladší ženu. Okrasnou zahradu navrhl profesor Henne z Lednice. Vila v sobě snoubí hned několik uměleckých stylů, které shrnuje tak zvaný styl art deco. Nedaleko honosného sídla se nacházel teplý skleník, jenž byl později přebudován na saunu. V roce 1996 prošla budova rozsáhlou rekonstrukcí.

Vilu v Hřbitovní ulici 1 v Janovicích na Bruntálsku dal postavit obchodní ředitel Vítkovického horního a hutního těžířstva a syn majitele janovického lihovaru Dr. Ing. h.c. Julius Spitzer pravděpodobně pro svou o bezmála třicet let mladší ženu Josefínu. Stavba byla postavena v letech 1929–1930 rýmařovskou firmou Rudolfa Schuberta podle projektu vídeňského architekta Gustava Schölera. Dle přání budoucího majitele byla vila komponována jako menší zámecké dílo.

Okrasnou zahradu navrhl Friedrich Henne, profesor Vyšší ovocnářské a zahradnické školy v Lednici. Celý areál včetně zařízení je koncipován v jednotném duchu ve stylu art deco a je téměř cele dochovaný včetně nábytku a dalšího mobiliáře z majetku rodiny Spitzerů. Vila a její movité vybavení představují jeden z nejlépe dochovaných celků tohoto typu v celé České republice.

Art deco: kubismus, futurismus, secese

Art deco je univerzální dekorativní styl, který se rozšířil především v Evropě a v USA ve dvacátých a třicátých letech dvacátého století v průmyslu a řemesle. Obsahuje rysy mnoha směrů, nejvíce však kubismu, futurismu a secese.

Kubismus je avantgardní umělecké hnutí přelomu 19. a 20.století, jež pojímá výtvarné umění revolučním způsobem. Princip kubismu spočívá v jeho prostorové koncepci díla, předmět nezobrazuje jen z jednoho úhlu, ale z mnoha úhlů zároveň.

Pro futurismus je charakteristické odmítání všech dosavadních kulturních a uměleckých hodnot. Cílem futuristů bylo předvést moderní uspěchanou a rušnou dobu, kterou nekritizovali, ale která se jim líbila. Častým námětem byla technika. Z toho vyplynula snaha o rychlost, které dosahovali jednak zkratkovitostí, jednak proměnlivostí básnického rytmu.

Secese je mezinárodní umělecký styl z přelomu 19. a 20. století (období označovaného jako fin de siècle, česky konec století) a posledním stylem souhrnného umění, též Gesamtkunstwerk. Je to styl, jemuž se podařilo vtisknout svůj umělecký řád všem projevům a věcem moderního života. Těžiště secese neleží v takzvaném vysokém umění, v malbě a sochařství, ale také v dekoraci a užitém umění.

Secese vychází z květinových koncepcí britského textilního designéra Williama Morrise a hnutí Arts and Crafts, jež se vracelo k lidovým tradicím a romantismu či řemeslnému fortelu středověkých mistrů. Stavěla se tak proti jednoduchosti zpracování průmyslových výrobků hnaných průmyslovou revolucí. Tento styl byl silně ovlivněn i anglickými malíři označovanými jako Prerafaelité.

Trojlistý půdorys

Celý areál se skládá ze zahrady a několika budov. Největší je samotná vila, která má trojlistý půdorys. Interiér vily byl navržen v duchu art deco architektem a malířem Františkem Kyselou. Štukovou výzdobu realizoval Simon Novák z Přívozu.

V přízemí byl umístěn byt správce a hospodářské zázemí, tedy kotelna, prádelna, sklepy. V prvním patře je umístěný vstup do bytu a vstupy přes knihovnu nebo centrální chodbu na zahradu. Patro bylo rozděleno na apartmá paní a pána domu, jejichž součástí kromě ložnic a koupelen byly i šatny a pracovny.

Skleník byl přebudován na saunu

Střední část vyplňuje společenská místnost, na kterou v západním křídle plynule navazuje velká jídelna a kuchyně. Z obou prostor je možné vstoupit na jižní terasu. V podkroví se nacházejí dětské pokoje a koupelna. Ve svahu směrem k zámku stojí budova garáží, kde se nachází i byt řidiče a teplý skleník, jež byl později přebudován na saunu.

Nedaleko stojí ještě samostatný objekt studeného skleníku, dnes využívaný jako kulečníkový sál. Celý areál je vymezen oplocením s bránou a brankou s kamenným schodištěm.

Rozsáhlá rekonstrukce

V roce 1996 prošla vila rozsáhlou rekonstrukcí. Objekt nyní obsahuje vnitřní kanalizaci, rozvody teplé a studené vody, ohřev je zajištěn ve dvou plynových zásobnících. Přívod tepla zajišťuje ústřední topení, krb a kachlová kamna na pevné palivo. V objektu byla instalována elektřina a bleskosvod.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl