ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Věž ze skla a betonu, to je rekonstrukce historické stavby v duchu moderní architektury podle studia AARH

Věž ze skla a betonu, to je rekonstrukce historické stavby v duchu moderní architektury podle studia AARH

Věž ze skla a betonu, to je rekonstrukce historické stavby v duchu moderní architektury podle studia AARH
18. 9. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Budova Hybernská 1 je jedinečným spojením hodnot kulturní památky s moderní architekturou v historickém centru hlavního města Prahy. Jedná se o kompletní rekonstrukci barokního objektu s klasicistní úpravou. Architekti k historické stavbě přidali novou architektonickou vrstvu v podobě skleněné věže orientované do prostoru náměstí. Pro stavbu je tak charakteristický dialog mezi historií a současností.

Dominantním prvkem rekonstrukce se stala nová přístavba v podobě moderní věže ze skla a betonu. Čirý prosklený povrch střídají neprůhledné duralové části. Schodiště má hladce broušená ramena, která doplňuje hrubý povrch stěny. Motiv prolomené prosklené fasády se propisuje i do interiéru, například do řešení recepčních pultů nebo do tvarování železobetonových špicovaných stěn ve vstupní hale. Součástí náročné rekonstrukce byl i návrh interiéru v historické části budovy.

Na kontrastu starého a nového stojí celá rekonstrukce. V interiéru, kde se nacházejí kanceláře a zasedací místnosti, převládají odstíny černé, antracitové, šedé a bílé barvy. Zajímavý je pak jemný kontrast s přirozenou barvou využitého dřeva a broušeného duralu. Sjednocujícím prvkem jsou pak podlahy z litého terazza v bílém a antracitovém provedení. Zajímavé je také optické oddělení věže, které nezastiňuje pohled na historickou fasádu. Věž zevnitř nabízí nerušený výhled do prostor náměstí.

Povrchy a stropy přístavby se přizpůsobují funkci jednotlivých místností: zasedací místnosti orientované do náměstí mají kvůli akustické pohodě polstrované obklady, na podlaze koberec s vysokým vlasem a jejich velké prosklené plochy se dají zatáhnout těžkým závěsem.

Cílem architektů pod vedením Radana Hubičky bylo odstranit všechny vrstvy, které památku degradovaly, aby vyzdvihli původní hodnotné prvky. Na objektu tak lze obdivovat dveře s kazetovými výplněmi, kastlová okna, valené a křížové klenby či klasicistní krov. Nedochované prvky jako schodišťová hrazení či podlahy na podestách nahradily soudobé materiály i tvarosloví. Například u historického schodiště jsou nová prosklená zábradlí, nová dřevěná madla v nerezových úchytech a nové podlahy podest a mezipodest z litého terazza. Obdobně i převýšené prosklené parterové výkladce s kovovými rámy zapuštěnými do ostění po celém obvodu nebo nová dřevěná vrata se sgrafitovým plošným motivem, který navazuje na parterovou bosáž v exteriéru.

Architekti z AARH nechali věž se schodištěm ale také výtah a interiéry vyniknout díky zajímavě rozmístěnému osvětlení. Z bočního pohledu světlo výtahu za tmy stoupá nebo klesá jako tajemný odlesk. V interiéru svítidla zvýrazňují tenkou vrstvu onyxu, z podlah pak vyvěrá večerní iluminační osvětlení, které ozařuje stěny a stropy.  

Rekonstrukce Office Hybernská se v uplynulých dnech dostala do finále soutěže Grand Prix Architektů – Národní ceny za architekturu 2022 v kategorii – Rekonstrukce.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
14 m 31 s

Radan Hubička

Architekturu bral jako důležitou součást života už jako malé dítě. Jeho otec, Stanislav Hubička, byl známý architekt. Radan Hubička měl kolem sebe zároveň i sochaře a jiné architekty, takže jeho budoucí povolání bylo více než jasné. Přemýšlel ale i nad ilustrátorstvím. „Rozhodl jsem se nakonec pro architekturu, protože mohu doslova vstoupit do díla. Byla to jasná volba,“ říká Hubička. Studoval proto ČVUT a v roce 1985 z architektury promoval. „Byli jsme silný ročník, mými spolužáky totiž byli Petr Malinský, Stanislav Fiala či Karel Mrázek,“ vzpomíná Hubička.

Mohlo by vás zajímat

Architekti
18 m 28 s

Radan Hubička, AARH Studio

Architektonický atelier Radana Hubičky (AARH) je známý navrhováním obytných budov a luxusních privátních rezidencí. V této oblasti má největší řadu realizací. V roce 2000 ateliér pracoval na staré prvorepublikové vile v Podolí na Praze 4. „Je to krásné místo s výhledem na Pražský hrad, Vltavu a Vyšehrad. Výsledná stavba se pak otiskla v mnoha českých i zahraničních časopisech,“ vzpomíná Hubička.

Souběžně s tím AARH pracoval na rezidenčním domě XY na Hřebenkách, který se nachází na jižním svahu pražského Smíchova rozprostírajícím se od Plzeňské ulice až ke Strahovu. Stavba byla v roce 2007 nominována na cenu Miese van der Rohe a je charakteristická výškovým osazením do terénu, kdy plně využívá stávající konfiguraci terénu.

Průlomem byl rok 2005, kdy AARH vyhrál vyzvanou soutěž na výstavbu areálu CITY EPOQUE v pražské čtvrti Pankrác. V tomto areálu ateliér navrhl luxusní rezidenční budovu V-TOWER, která se stala nejvyšší obytnou stavbou v České republice. Budova za zhruba tři miliardy korun později získala cenu v evropské části prestižní mezinárodní soutěže International Property Awards pro výškové budovy. Symbolika „V“ (Victoria) představuje obecný symbol otevřenosti, svobody, radosti a optimismu.

Další oceněnou budovou je polyfunkční stavba LINE, která vzešla z vyzvané architektonické soutěže v roce 2010. Stavba uzavírá pražské Vítězné náměstí a plynule přechází do přilehlých ulic, kde navazuje na uliční fasády domů. Je oceněna cenou Architectureweek - Stavba roku 2013.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl