ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady Osobnosti současné architektury Ohlédnutí za prací architekta Radana Hubičky. Jeho budovy stojí téměř po celém světě

Ohlédnutí za prací architekta Radana Hubičky. Jeho budovy stojí téměř po celém světě

Ohlédnutí za prací architekta Radana Hubičky. Jeho budovy stojí téměř po celém světě
31. 5. 2019 / Autor: Jakub Mašek Popisek: Radan Hubička a Zdeněk Lukeš

V-Tower, administrativní budova Line či soukromá rezidence Seychelles Villa v Seychelách. Tím však portfolio významného českého architekta Radana Hubičky (59) nekončí. Realizované projekty můžeme najít třeba i v Taiwanu a Chorvatsku.

Architekt Radan Hubička má za sebou řadu významných projektů. Za zmínku stojí především rezidenční budova V-Tower v Praze 4, která je se svými sto čtyřmi metry nejvyšší budovou v České republice. Funguje na principu jing – jang, věže se od sebe oddalují a přitahují. Směrem nahoru se věže zvětšují, čímž se budova zároveň prodlouží. Na střechách vězí, jsou 3 penthausy – jakési vily v oblacích, každá má svůj privátní bazén a střešní zahradu. V domě je pro obyvatele bazén, sauna, centrum jógy a fitness. Dům má 3 suterény pro parkování, golf a domácí kino.

Půdorysná stopa ve tvaru L

Nejprve zůstaneme v České republice a ohlédneme se za prací Radana Hubičky v tuzemsku. Rekonstrukce prvorepublikové vily v Podolí z roku 1928 byla přizpůsobena pro mladou čtyřčlennou rodinu. U paty domu byla dostavena suterénní část, na střeše dostavby tak vznikla terasa se zahradou a bazénem přímo napojena na hlavní obytný prostor. Celá západní fasáda původního domu byla odříznuta, velkoplošně zasklená a otevřena na řeku a Pražsky hrad. Za touto prosklenou fasádou byla vytvořena dutina – dvoupatrová hala.

Hubička pracoval i na Ville Juarezova v Praze 6 – Bubenči. Villa je postavena na místě rodinného domu z osmdesátých let minulého století. Z původního domu byl zachován pouze suterén a půdorysná stopa ve tvaru “L”. Dům je navržen jako dvougenerační. V patře je volně plynoucí prostor – kuchyně, jídelna, obytná zóna, pracovna a v zadní části dva dětské pokoje. V posledním, ustupujícím patře je ložnice s otevřenou koupelnou, orientovaná na velkou terasu se zahradou.

Cena Mies van der Rohe

V Praze 6 architekt Hubička realizoval další projekty, mezi kterými je i administrativní budova Line. Novostavba doplňuje nezastavěný segment Vítězného náměstí v urbanismu Antonína Engela. Vrstevnicový dům reaguje na okolní zástavbu a současnými prvky navazuje na výškovou hladinu náměstí a na další charakteristické prvky míst.

Vedle těchto budov pracoval i na bytovém domu Na Hřebenkách. Rezidenční objekt o 53 apartmánech nabízí širokou škálu bytů, od jednopodlažních apartmánů a studií po zahradní mezonety a střešní dvoupatrové penthausy s privátními bazény a zahradami. V suterénu domu je umístěn bazén, sauna, fitness a parkování. Půdorysná hmota objektu reaguje na oblouk ulice Na Hřebenkách. Dům byl nominován na evropskou cenu Mies van der Rohe.

Budovy i jinde po republice

Radan Hubička nepůsobí jen v Praze, ale i jinde v Česku. Podílel se na vzniku horské vily Modravy na Šumavě. Dům je navržen tak, aby co nejvíce splynul s přírodou a opticky ji co nejméně narušil. Abstraktní kvádr se sešikmeným průčelím byl zasunut do mírného svahu, takže stávající louka přirozeně “natekla” na střechu objektu a vizuálně se tak uplatňuje pouze čelní průčelí s masivními sloupy – kmeny stromu, dřevěnými obklady a hrubým kamenným obkladem z místní ruly.

Hubičkovu další práci můžeme vidět i v Liberci či Hluboké nad Vltavou. V Liberci se podílel na rekonstrukci neorenesančního paláce pro účely Živnostenské banky. Zdevastovaný palác byl citlivě zrekonstruován a rehabilitován. Srdcem celého objektu je nově vytvořené tříramenné schodiště s patrovými halami vestavenými mezi čtveřici masivních sloupů, obehnaných krajkovým, mosazným zábradlím. Na patrové haly navazují bankovní provozy, kanceláře a privátní zóny.

Vila Hluboká v Hluboké nad Vltavou je umístěna v meandru řeky Vltavy s výhledy na řeku, okolní lesy a zámek Hluboká. Dispozice jsou řešeny jako volný plynoucí prostor s důrazem na propojení exteriéru a interiéru, s kombinací atria a krytých exteriérů. Ložnicové části jsou orientovány do zahrady.

Použity místní materiály

Radan Hubička, stejně jako mnoho jiných architektů, je známý i v zahraničí. Mezi jeho významné budovy za hranicemi patří například soukromá rezidence Seychelles Villa v Seychelách. Jedná se o areál jedenácti vil, které jsou umístěny v prudkém svahu s převýšením dvě stě metrů, v těsném sousedství národního parku. Toto výškové převýšení zajišťuje každé vile výhled na oceán a džungli se zachováním maximálního soukromí, aniž by byla vidět sousední vila.

Vily jsou koncipovány jako dvou až třípodlažní horizontální hmoty, díky prudkému svahu na pilířích, mezi kterými protéká potok. V horním patře je krytý exteriér – stání pro osobní auta, vstupní partie, kuchyň, jídelna, obývací pokoj, bazén či zahrada. V dolním patře jsou ložnice či fitness.

Radan Hubička pracoval na budovách i v New York City v USA, Kalifornii i Taiwanu, kde stojí multikulturní centrum, které vytváří v hlavní části přístavu jakousi bránu – náruč pro přijíždějící. Zároveň tvoří několikapatrový most přes řeku Love River. Obsahuje námořní muzeum, koncertní haly, edukační centra a zábavní parky v interiéru i exteriéru. Hubička působil i v Chorvatsku. Při stavbě vily Orebič byly použity místní materiály, především pak vytěžený vápenec na hrubé obklady, obkladové kameny se dovezly z nedalekého ostrova Brač.

lan

Pořad Osobnosti současné architektury

Sledujte také

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl