ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus V pražských Klánovicích vyrostl minimalistický dvojdomek pro surfaře inspirovaný životním stylem na Bali

V pražských Klánovicích vyrostl minimalistický dvojdomek pro surfaře inspirovaný životním stylem na Bali

V pražských Klánovicích vyrostl minimalistický dvojdomek pro surfaře inspirovaný životním stylem na Bali
1. 6. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová, foto: Robert Žakovič

Jednoduchý a přitom osobitý dvojdomek vznikl v Praze – Klánovicích. Mottem domu je citát slavného architekta Mies van der Rohe „Less is more“, který má charakterizovat jak podobu domu, tak minimalistický životní styl jeho obyvatel. Jedná se o stavbu šitou na míru majitelům, jejichž vášní se stalo surfování. Autorem stavby je architekt Jakub Chochola, který sám tomuto sportu podlehl.

„Mně osobně je blízká filosofie Ericha Fromma, který v knize Mít nebo být rozlišuje dvě skupiny lidí. Jedna má potřebu věci vlastnit a pak má často méně času a prostředků na to život pořádně žít. A ta druhá se soustřeďuje na to život žít a dělat to, co je baví. Menší dům znamená menší finanční investici, méně starostí s údržbou, menší provozní náklady a v neposlední řadě méně stresu,“ říká architekt Jakub Chochola.

Jednopodlažní dvojdomek s plochou střechou a obdélníkovým půdorysem se nachází na rovném pozemku v bezprostřední blízkosti lesa. Nahradil původní starší domek, který zabíral plochu 1 060 m2. Na této parcele tak mohly nově vzniknout dvě nezávislé stavby se společnou dělící stěnou na hraně pozemků. Z ulice se přitom může zdát, že se jedná jen o jeden objekt.

Západní část s dispozicí 4kk má sloužit k trvalému bydlení a východní rekreační část o dispozici 3kk je určena pro sezónní bydlení majitelů žijících převážně v zahraničí.

Domy jsou od sebe odděleny stěnou z betonových tvárnic. Na každé straně je parkovací stání pro jeden automobil a dílna. Za domem je zahradní domek se střechou z polykarbonátu.

Střecha domu je osazena světlíky, které pouští světlo do míst, kam by se jinak nedostalo, a vytváří tím nezastupitelný světelný efekt. Na jižní fasádě z domu vystupuje ocelová pergola, která chrání velká okna před přehříváním a kryje terasu a vstupní prostor před deštěm. Jedná se o velmi atypický prvek domu. Strop je z dřevěných trámů a je zateplen polystyrénem a zakryt PVC folií.

Dům je založen na základových pasech. Stěny jsou z izolačních keramických tvárnic bez dalšího zateplení. Okna a dveře jsou hliníková z profilu Heroal od Okna.eu. Fasáda je z hladké štukové omítky, která je natřená bílou barvou. Pergolu tvoří ocelové profily natřené do antracitové barvy oken. Podhled pergoly a jednoho obýváku je proveden z modřínových palubek. Dělící stěna mezi domy je vyzděna z betonových tvárnic s negativní spárou. Terasu a parkovací stání tvoří betonové dlaždice v přírodní šedé barvě. Oplocení je z drátěných svařovaných 2D panelů, brána a branka jsou z tahokovu. Příjezdová cesta je ze zatravňovacích dlaždic.

Mezi další výrazné a atypické prvky domu patří betonové broušené podlahy, zaoblené rohy u parkovacích stání, zrcadlo na fasádě u vstupu, kamenný obklad z travertinu u krbu procházející až do světlíku, koupelna inspirovaná ostrovem Bali, velké žulové kameny zasazeny do záhonů, okna a vstupní dveře na celou výšku místnosti, dveře se skrytou zárubní, prosklená stěna do koupelny, předsazený hliníkový rám s venkovní žaluzií, zapuštěné keramické sokly do omítky a také velké bezprahové posuvné portály, které maximálně propojují interiér se zahradou. V obývacím pokoji směrem do zahrady tak není žádná stěna, pouze velké čtyřdílné okno.

Interiér je řešen na míru vyráběným vestavěným nábytkem. Kuchyně jsou bílo-šedé, kombinace lamina a laminátu na pracovní desce. Skříně a zavěšené police tvoří kombinace bílého lamina a dubové nebo ořechové dýhy. Koupelna je inspirována indonéskou tradicí. Na podlahu zde byla použita betonová stěrka, dveře jsou lamelové v barvě mahagonu a jako odkaz na autorovo oblíbené Bali je zde větrací kamenná dlaždice osobně přivezená letadlem z Indonésie nad vanou. Vyniká zde i velkoformátová dlažba, která tvoří sprchovací kout. Koupelna je od chodby oddělena dubovou skleněnou stěnou s mléčným sklem. Za zmínku stojí i detaily v podobě parapetů a dveří, které mají boční hrany z dubové dýhy. Tato bezfalcově řešená dveřní křídla jsou osazena do ocelových zárubní se stínovou drážkou lícujících se zdí a nebo do skrytých zárubní s reverzním otevíráním.

V obývacích pokojích jsou provedeny lité betonové broušené podlahy. V ložnici pak najdeme podlahy z lepených dubových parket kladených do „stromečku“. Stínění oken je řešeno vnitřními závěsy.

Západní dům má kromě jižní terasy ještě terasu severní, která je přístupná přímo z kuchyně, zde dopadá ranní slunce a je zde příjemně v letních horkých dnech. Na terasu navazuje venkovní finská sauna ve stejném vizuálním stylu jako zahradní domek.

Zahrada je řešena stejným principem - méně je více. Trávník zabírá malou část pozemku a má jednoduchý obdélníkový půdorys, kolem jsou záhony s různými druhy květin a keřů. V zahradě je také umístěna retenční nádrž na dešťovou vodu, která se používá na automatickou závlahu.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl