ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Unikátní online festival představí divákům světové architektonické skvosty

Unikátní online festival představí divákům světové architektonické skvosty

Unikátní online festival představí divákům světové architektonické skvosty
8. 11. 2020 / Autor: Zuzana Duzbabová, Foto: Římskokatolická farnost u kostela Nejsvětějšího Srdce Páně
Čtyřicet světových měst představí skrze dvoudenní nonstop přenos své památky a zajímavé objekty. Připraveny jsou také debaty, které se budou věnovat otázce bydlení, infrastruktury, veřejného prostoru nebo světovému designu. Projekt zavítá také do Prahy, kde budou moci zájemci z pohodlí domova obdivovat architektonické skvosty jako jsou kostel Nejsvětějšího srdce Páně, Kongresové centrum nebo Tančící dům. Vše v rámci mezinárodního festivalu Open House Worldwide.

„Open House existuje proto, aby pomohl udělat města po celém světě otevřenější a přístupnější. V tomto roce plném výzev se celá komunita Open House dala dohromady, aby vytvořila společný online festival s programem, který nabídne dosud nevídaný pohled do měst celého světa, od Santiaga, Lagos po Taipei,“ vysvětluje Phineas Harper, ředitel organizace Open City, která spravuje síť Open House Worldwide.

Festival odstartuje v jednu hodinu ráno v sobotu 14. listopadu. Následný program se zaměří na prohlídky, diskuzní panely nebo krátké dokumenty. Veškeré debaty budou v originálním znění dané země s anglickými titulky.

Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně

Mezinárodní festival vezme diváky i do této nadčasové stavby z 30. let 20.stolet, kterou navrhl slovinský architekt Jože Plečnik. Kostel se může pochlubit největšími prosklenými hodinami v Česku. Zajímavostí je tady mnohem víc.

„Kostel má železobetonovou konstrukci, ale průčelí je kryto tmavohnědou keramikou, z níž vystupují bílé žulové kameny, které symbolizují hermelínový plášť. To je motiv, který Plečnik použil záměrně, protože se jedná o čtvrť, která nesla jméno Královské Vinohrady a těch královských motivů je tu více, jedním z nich je i královské jablko na střeše věže kostela,“ popisuje historik architektury Zdeněk Lukeš.

Architekt se zde inspiroval starokřesťanskou bazilikou a vytvořil jeden veliký prostor, který není členěn žádnými vnitřními podporami. Oltářní stěnu zdobí série plastik od sochařů Štěpána Zálešáka a Damiána Pešena. Po stranách jsou oltáře, které navrhoval Plečnikův žák Otto Rothmayer. Některé vnitřní práce probíhaly v dalších desetiletých, takže kompletně byl ten kostel dokončen až na prahu 60. let.

„O kryptě kostela se říká, že se jedná o nejkrásnější sakrální prostor, který architekt Jože Plečnik vytvořil. Je tady valená klenba, oltářní stěna je kryta kameny, které pocházejí z areálu Pražského hradu. Zajímavý byl způsob osvětlení, tady vidíme stropní světlíky, kterými procházelo denní světlo z kostelní lodi dolů do krypty,“ říká Lukeš.

Unikátní kostel na pražských Vinohradech je jedním ze tří pražských zastavení v rámci festivalu. Ta další budou v Kongresovém centru a u Tančícího domu. Role průvodce se ujme  český architekt a popularizátor architektury Adam Gebrian.

 Celosvětová témata se dotknou bydlení i mobility

Téma bydlení zavede diváky do vídeňské čtvrti Sonnwendviertel Ost, ve které se pracuje s konceptem participativního designu. Buenos Aires představí téma urbanizace neformálních čtvrtí na jihu města. Bydlení domácností s nízkými příjmy ukáže život v Lagosu, tématu lidí bez domova se pak věnuje dokument Kanadského centra architektury.

Infrastruktura a mobilita se hodně zaměří na téma ekologické dopravy. I proto si zde připomene projekt na rozšíření Barcelony. Co se týče veřejného prostoru, dočkají se diváci pouličního umění v Athénách, nábřeží v Chicagu z paluby lodi, londýnské ulice nebo díla architektky Liny Bo Bardi v brazilském São Paulu.

Program je opravdu nabitý, celý přehled můžete najít na webových stránkách festivalu Open House Worldwide, kde také budete moci online přenos sledovat. Připojit se bude moci každý i přes facebook.

Doporučujeme:

Podíveje se na vybrané architekty a jejich zajímavé stavby v pořadu Díla architektů

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl