ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Unikátní online festival představí divákům světové architektonické skvosty

Unikátní online festival představí divákům světové architektonické skvosty

Unikátní online festival představí divákům světové architektonické skvosty
8. 11. 2020 / Autor: Zuzana Duzbabová, Foto: Římskokatolická farnost u kostela Nejsvětějšího Srdce Páně
Čtyřicet světových měst představí skrze dvoudenní nonstop přenos své památky a zajímavé objekty. Připraveny jsou také debaty, které se budou věnovat otázce bydlení, infrastruktury, veřejného prostoru nebo světovému designu. Projekt zavítá také do Prahy, kde budou moci zájemci z pohodlí domova obdivovat architektonické skvosty jako jsou kostel Nejsvětějšího srdce Páně, Kongresové centrum nebo Tančící dům. Vše v rámci mezinárodního festivalu Open House Worldwide.

„Open House existuje proto, aby pomohl udělat města po celém světě otevřenější a přístupnější. V tomto roce plném výzev se celá komunita Open House dala dohromady, aby vytvořila společný online festival s programem, který nabídne dosud nevídaný pohled do měst celého světa, od Santiaga, Lagos po Taipei,“ vysvětluje Phineas Harper, ředitel organizace Open City, která spravuje síť Open House Worldwide.

Festival odstartuje v jednu hodinu ráno v sobotu 14. listopadu. Následný program se zaměří na prohlídky, diskuzní panely nebo krátké dokumenty. Veškeré debaty budou v originálním znění dané země s anglickými titulky.

Kostel Nejsvětějšího Srdce Páně

Mezinárodní festival vezme diváky i do této nadčasové stavby z 30. let 20.stolet, kterou navrhl slovinský architekt Jože Plečnik. Kostel se může pochlubit největšími prosklenými hodinami v Česku. Zajímavostí je tady mnohem víc.

„Kostel má železobetonovou konstrukci, ale průčelí je kryto tmavohnědou keramikou, z níž vystupují bílé žulové kameny, které symbolizují hermelínový plášť. To je motiv, který Plečnik použil záměrně, protože se jedná o čtvrť, která nesla jméno Královské Vinohrady a těch královských motivů je tu více, jedním z nich je i královské jablko na střeše věže kostela,“ popisuje historik architektury Zdeněk Lukeš.

Architekt se zde inspiroval starokřesťanskou bazilikou a vytvořil jeden veliký prostor, který není členěn žádnými vnitřními podporami. Oltářní stěnu zdobí série plastik od sochařů Štěpána Zálešáka a Damiána Pešena. Po stranách jsou oltáře, které navrhoval Plečnikův žák Otto Rothmayer. Některé vnitřní práce probíhaly v dalších desetiletých, takže kompletně byl ten kostel dokončen až na prahu 60. let.

„O kryptě kostela se říká, že se jedná o nejkrásnější sakrální prostor, který architekt Jože Plečnik vytvořil. Je tady valená klenba, oltářní stěna je kryta kameny, které pocházejí z areálu Pražského hradu. Zajímavý byl způsob osvětlení, tady vidíme stropní světlíky, kterými procházelo denní světlo z kostelní lodi dolů do krypty,“ říká Lukeš.

Unikátní kostel na pražských Vinohradech je jedním ze tří pražských zastavení v rámci festivalu. Ta další budou v Kongresovém centru a u Tančícího domu. Role průvodce se ujme  český architekt a popularizátor architektury Adam Gebrian.

 Celosvětová témata se dotknou bydlení i mobility

Téma bydlení zavede diváky do vídeňské čtvrti Sonnwendviertel Ost, ve které se pracuje s konceptem participativního designu. Buenos Aires představí téma urbanizace neformálních čtvrtí na jihu města. Bydlení domácností s nízkými příjmy ukáže život v Lagosu, tématu lidí bez domova se pak věnuje dokument Kanadského centra architektury.

Infrastruktura a mobilita se hodně zaměří na téma ekologické dopravy. I proto si zde připomene projekt na rozšíření Barcelony. Co se týče veřejného prostoru, dočkají se diváci pouličního umění v Athénách, nábřeží v Chicagu z paluby lodi, londýnské ulice nebo díla architektky Liny Bo Bardi v brazilském São Paulu.

Program je opravdu nabitý, celý přehled můžete najít na webových stránkách festivalu Open House Worldwide, kde také budete moci online přenos sledovat. Připojit se bude moci každý i přes facebook.

Doporučujeme:

Podíveje se na vybrané architekty a jejich zajímavé stavby v pořadu Díla architektů

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl