ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect v regionech Rekonstrukce ikonického kina Vesmír v Trutnově se blíží do finále

Rekonstrukce ikonického kina Vesmír v Trutnově se blíží do finále

Rekonstrukce ikonického kina Vesmír v Trutnově se blíží do finále
18. 2. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová, www.trutnov.cz, rosa-architekt.cz

Kino Vesmír vzniklo v roce 1928 podle projektu architekta Richarda Brosche z České Lípy. Budova patří k významným trutnovským stavbám. Od poloviny roku 2021 probíhá rekonstrukce objektu, která by mohla být dokončena na přelomu jara a léta letošního roku.

Dobrou zprávou je také to, že město Trutnov získalo s žádostí o dotaci na rekonstrukci kina z Národního plánu obnovy. Finance pokryjí více než polovinu nákladů rekonstrukce, která má podle odhadů vyjít na 115 milionů korun.

Přesto, že se původní architektonické plány nedochovaly, objekt je zachován svým půdorysným členěním. Původní jsou i prosklené vstupy. Nejvýraznější změnou oproti původnímu stavu bude to, že v kině vzniknou dva sály. Kino bude mít také novou fasádu a vnitřní vybavení. 

Hlavní sál nabídne 256 míst. V prostorách druhého nadzemního podlaží, které ztratily původní účel, je umístěn druhý sál s kapacitou 39 diváků. Kino bude nově také bezbariérové a vznikne zde i zázemí pro občerstvení. Na fasády je navráceno původní členění. Bílá fasáda je doplněna soklem z teraca. Hliníková krytina a rámy oken jsou šedé. Rekonstrukce probíhá pod taktovkou ateliéru ROSA - ARCHITEKT.

 „V tuto chvíli je dokončena významná část instalací a stavební práce tak postoupily k omítkám a podlahám. Hotové jsou i rastry pro obklady a podhledy a na staveništi tak začíná být zřejmé, jak bude stavba provozně fungovat. Jasné obrysy má už také zcela nový malý sál ve druhém patře. Současně jsme v poslední fázi záchrany původních konstrukcí, která se týká opravy historického stropu sálu. Očekáváme, že kino bude dokončeno na přelomu jara a léta,” říká trutnovský starosta města Michal Rosa.

 

Historie kina Vesmír

Po dlouhém hledání byl jako vhodné místo pro stavbu kina v Trutnově vybrán pozemek na nábřeží u Špitálského mostu, kde kdysi stával Židovský dům. Stavba tehdy moderního kina byla velmi náročná, musel kvůli ní být částečně zakryt zdejší Mlýnský náhon. Navíc základy budovy musely být vyhloubeny až na skalní podloží do úrovně řečiště Úpy. Velká pozornost byla proto věnována izolaci kina, ale třeba i vysoké protipožární bezpečnosti, neboť v sousedství se nacházely parní čistírny a prádelny.

Slavnostně kino zahájilo svůj provoz 1. března 1929. Tehdy se zde nacházelo 500 míst v přízemí a 250 na balkoně. Jen pro zajímavost, Trutnov byl tehdy jedním z prvních měst v regionu, jehož kino bylo vybaveno moderní zvukovou aparaturou, a tak se zde v roce 1930 mohl promítat i zvukový film.

Po druhé světové válce neslo kino název Stalino, později bylo přejmenováno na Vesmír. V letech 1975–1976 prošlo rozsáhlou rekonstrukcí, která ovšem budově příliš neprospěla. Znehodnocen byl exteriér i interiér kina. Tyto úpravy současnou rekonstrukci zhruba o rok prodloužily a navýšily se i náklady.

Do dějin české kinematografie se zapsalo tím, že se v něm od roku 1963 až do konce 80. let pravidelně konal Filmový festival mladých Trutnov.

 

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Znáte tančírnu v Račím údolí? Seznamte se s perlou Rychlebských hor.

Tančírnu najdete v Račím údolí u Javorníka. Stavba slohově spadá do období historismu a secese z počátku 20. století. Budovu nechal v letech 1906-1907 postavit vratislavský biskup kardinál Georg Kopp podle návrhu stavitele Aloise Utnera, který se inspiroval podobnými stavbami ve Švýcarsku. Tančírna je zcela unikátní a svým významem přesahuje hranice Olomouckého kraje. Budova byla ale léta ve velmi špatném stavu, o její obnovu se postaral ateliér SBORWITZ architekti.

Mohlo by vás zajímat

Zajímavá místa a památky
10 m 36 s

Sklárna Elias Palme

Bývalá sklárna Elias Palme v Kamenickém Šenově jistě patří mezi jednu z nejvýznamnějších staveb v severočeském sklářském regionu. Zajímavý je i její příběh. Z kdysi slavné továrny, která dodávala lustry do celého světa, je v dnešní době doslova ruina.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
9 m 47 s

Módní dům Ostravica-Textilia

Kdysi ikonický obchodní dům v centru Ostravy se konečně dočkal rekonstrukce. Módní dům Ostravica – Textilia dlouhá léta chátral, nyní byla zahájena přestavba tohoto z části památkově chráněného objektu. Architektonický klenot Ostravy se tak už brzo dočká nejen nového vzhledu, ale i využití. Projekt přestavby totiž získal jak potřebná povolení, tak silného finančního partnera.

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl