ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Festival světové architektury 2017 v Berlíně

Festival světové architektury 2017 v Berlíně

Festival světové architektury 2017 v Berlíně
16. 11. 2017 / Autor: Nina Fibigerová

Na zahájení Festival světové architektury 2017 (World Architecture Festival 2017) se do berlínské Areny sjely ve středu více než dvě tisícovky architektů. Tým TV Architect je v dějišti největšího mezinárodního architektonického svátku na světě od prvního okamžiku a filmuje a monitoruje dění, abychom mohli našim divákům nabídnout aktuální novinky. Účastníkům festivalu se první den představila část vítězných projektů. Nejvyšší ohodnocení si odnesla velmi různorodá skupina dokončených i budoucích projektů od plovoucího muzea na vrcholu hory přes dřevěný úsměv z Londýna až po tureckou mlékárnu a palestinské muzeum.

Eriksson Funures + Leandro V. Locsin Partners si odnesli hlavní cenu v kategorii dokončených komunálních a společenských budov (Completed buildings - Civic and Community) za projekt Streetlight Tagpuro na Filipínách. Jedná se o přestavbu sídla nevládní organizace Streetlight, sirotčince a studijního centra, které smetl tajfun v roce 2013.

Plovoucí muzeum v kyperské Nikózii od Pilbrow & Partners zvítězilo v kategorii budoucích projektů nováčků v soutěži (Future projects - Competition Entries). Muzeum, navržené jako plovoucí plošina na vrcholu hory, nabízí nádherné výhledy a chrání archeologické naleziště vespod.

Vápencem obložené muzeum v Palestině podle návrhu studia Heneghan Peng Architects, které stojí v kampusu Univerzity Beret blízko Ramalláhu na Západním břehu Jordánu, obsadilo první místo v kategorii dokončených kulturních budov (Culture – Completed buildings). Muzeum, které vzniklo v místě, jež porota nazvala „křehkým terénem“ pro architekty, neobsahuje žádné umělecké sbírky. „Tak jako místo a kultura, jichž je součástí, i tato budova si časem nalezne své poslání,“ řekli o muzeu členové poroty.     

Široký dřevěný úsměv zvítězil v kategorii Expozice – dokončené objekty (Display – Completed buildings). „The Smile“ (Úsměv), dočasná působivá instalace Alison Brooks Architects, byla navržena pro Design Festival v Londýně. Porotci ocenili dřevěnou skulpturu jako malý objekt s velkým dopadem.

Sanjay Puri Architects zvítězili v kategorii Infrastruktura – budoucí projekty (Infrastructure – Future projects) s projektem The Bridge (Most) v Indii. Na soudce udělal dojem moderní přístup k místní tradiční výrobě cihel, na kterém je projekt založený.

Observatoř Sharjah Observatory studia 3deluxe Transdisciplinary Design získala hlavní cenu v kategorii experimentálních budoucích projektů (Future projects – Experimental). Projekt, navržený pro pouštní lokalitu na hranici národního parku Mleiha National Desert Park, by měl být schopen odolávat extrémnímu počasí a svým vzhledem napodobuje geometrii místních skal.

Budova konzulátu s ubytováním pro personál a školním komplexem (Consulate Building, Staff Housing & School Complex) v pakistánském Karáčí vyhrála v kategorii budoucích občanských staveb (Civic – Future projects). Porota se shodla na tom, že projekt by mohl „sloužit jako vzor nových a osvícenějších konzulárních typologií“.

Nejvyšší ceny si dále odnesli Magi Design Studio s projektem filantropického rehabilitačního centra Desa Semester, holandské studio Mark Koehler Architects za projekt Superlofts Houthaven a Tabanlioglu Architects, kteří soutěžili s projektem Bodrum Loft. Mezi dalšími porota ocenila také rekonstrukci zemětřesením zničené vesnice Guangmine podle projektu, který vznikl na China University v Hongkongu nebo projekt Co-op Kyosai Plaza v Tokiu od architektů z Viettel Offsite Studio. Cenu za dokončenou budovu v kategorii Výroba, Energie & Recyklace (Production, Energy & Recycling – Completed buildings) si odnesli Slash Architects a Arkizon Architects za projekt The Farm of 38° 30°, a tím výčet vynikajících projektů zdaleka nekončí.

Během čtvrtku se návštěvníci seznámili s další sadou vítězných projektů a večer WAF vyvrcholí třpytivou Gala večeří spojenou se slavnostní Awards Ceremony, kde budou vyhlášeni vítězové kategorií Světových staveb (World Building), Interiérů (Interior), Budoucích projektů (Future Project) a Krajiny roku (Landscape of the Year).

Podívejte se na rozhvory z akce.

Tobias Rosberg: Přemýšlím o funkci

Sigurd Larsen: Z problému se snažím vytěžit to pozitivní

 A mnohem více na našem kanálu Festival světové architektury 2017

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl