ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Inovace a technologie Udržitelná architektura Summit v Praze přiblížil problematiku udržitelnosti v architektuře a stavebnictví

Summit v Praze přiblížil problematiku udržitelnosti v architektuře a stavebnictví

Summit v Praze přiblížil problematiku udržitelnosti v architektuře a stavebnictví
21. 9. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

V Obecním domě v Praze se uskutečnil summit zaměřující se na udržitelnost v architektuře a stavebnictví. Pořadatelem byly skupina Saint-Gobain, Česká komora architektů a Sdružení pro architekturu a rozvoj. Ve třech panelech moderovaných diskuzí zástupci z řad architektů, developerů i politiků sdíleli své poznatky z realizovaných projektů se zaměřením na udržitelnost.

Generálním partnerem Summitu udržitelnosti v architektuře a stavebnictví byla nadnárodní skupina Saint-Gobain, která je průkopníkem v oblasti udržitelnosti ve stavebnictví. 

Inspirativní příklady udržitelných staveb v čase 

Na summitu mezi řečníky vystoupili například Mathew Wiggett, architekt a generální ředitel společnosti Valode & Pistre a Jan Schindler, architekt z ateliéru Schindler Seko architekti. Představili příklady udržitelných staveb, mezi které patří Saint-Gobain Tower v Paříži či DOCK in TWO v Praze. Společně se zamýšleli nad legislativou a postupem schvalování v České republice, nad tepelností budov se skleněnou fasádou a debatovali o zapracování nových budov do stávajících urbanistických celků. Řeč byla také o cirkulární ekonomice a jejím vlivu na udržitelné stavebnictví. 

Udržitelnost hraje v poslední době velkou roli při realizaci administrativních budov. Hodnocení projektu má z hlediska vlivu na životní prostředí stále větší důležitost. Firma, která to nebere při plánování v úvahu, tak může snadno přijít o peníze na další rozvoj. Zásadním vztahem pro každou stavbu je proto spolupráce investor - architekt – stavař - výrobce materiálů. „Tato spolupráce se posouvá směrem k udržitelnosti. Zájemci o nové prostory velice dbají na udržitelnost, tím pádem nám dávají možnost využívat nové technologie, postupy a zapracovávat do projektů enviromentální prvky,“ řekl architekt Jan Schindler.

Jak modularita mění tvar architektury

V dalším diskuzím panelu vystoupili architekti Viktorie Součková ze studia Bogle Architects, Lukáš Janáč ze studia YUAR a Ondřej Mundl ze studia CHYBIK + KRISTOF. Zamýšleli se nad využitím dřevěných konstrukcí ve výstavbě, využitelností modularity, životností modulů a jejich využitím i nad tím, jak mohou architekti podpořit udržitelnost. Společná diskuze zavedla řečníky také k otázce využití lokálních materiálů, jejich množství a dopravě na stavbu. V neposlední řadě se odborníci zabývali i změnou klimatu a přímým dopadem na architekturu. Ondřej Mundl zmínil projekt modulární vesnice a Lukáš Janáč představil projekt největší dřevostavby v České republice, tedy stavbu supermarketu ve Skutči.

Odborníci se shodli, že je zapotřebí určitých legislativních změn v českém stavebnictví, které povedou k udržitelnosti. „Změnit a upravit by se měla především legislativa, měla by být více podobná té, která je v okolních zemích. Jedná se o urychlení povolovacího systému či možnost stavět dřevostavby vyšší než 11 metrů. Udržitelnost by měla být důležitější než razítka,“ řekla architektka Viktorie Součková.

Jedním z důležitých témat byla také modularita a její využití ve stavebnictví a architektuře. „Modularita je jedním z účinných nástrojů, jak stavět udržitelně. Jedná se totiž o rychlý a suchý proces, který nám do budoucna dává možnost přetvořit objekt v čase. Modulární architektura dovoluje změnit dispozice i funkci stavby,“ řekl architekt Ondřej Mundl.

Summity věnované architektuře a stavebnictví s účastí klíčových představitelů veřejného a soukromého sektoru se konají pravidelně již řadu let v reprezentativních prostorách pražského Obecního domu. Z letošního ročníku pro vás chystáme reportáž.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
16 m 38 s

Jan Schindler a Ludvík Seko (Schindler Seko Architects)

Jan Schindler a Ludvík Seko se potkali už na talentových zkouškách na Fakultě architektury v Praze. Ačkoli se jejich cesty po studiu na krátko rozešly a každý šel čerpat zkušenosti do jiných ateliérů, osud tomu chtěl jinak, a tak společně v 90. letech založili svou první architektonickou kancelář. Mezi jejich pilotní projekty patřila například rekonstrukce a dostavba půdního prostoru u režiséra Jiřího Menzela. Od té doby ušlo jejich původně malé studio velký kus cesty a dnes se zaměřují na velké administrativní budovy, na projekt nové čtvrti na pražském Karlíně nebo na rekonstrukci Zengerovy trafostanice na Klárově.

Mohlo by vás zajímat

Osobnosti
14 m 06 s

Viktorie Součková

Architektka Viktorie Součková v roce 2000 absolvovala UMPRUM, kde byla studentkou u Evy Jiřičné. „Bylo to úžasné. Najednou se styl vyučování úplně změnil. Do té doby jsme vždy dostali zadání s parcelou, na kterou jsme museli navrhnout stavbu. S paní architektkou Jiřičnou to bylo více o přemýšlení,“ říká Součková, která měla pracovní zkušenosti již za studií, jelikož díky Evě Jiřičné začala v roce 1999 pracovat ve společnosti Foster + Partners v Londýně. Po návratu do Prahy dokončila diplomovou práci a posléze se znovu vrátila do Foster + Partners, kde prožila dalších sedm let.

Na léta studií vzpomíná takto: „Moje první volba byla geologie, ale pak přišel třeťák, čtvrťák na gymplu a už jsem se musela rozhodovat, kam dál,“ vzpomíná a pokračuje: „Bavilo mě kreslení a modelování věcí. Oba rodiče jsou navíc architekti.“ Po spolupráci s Foster + Partners se později přesunula do architektonického studia Bogle Architects.

Mohlo by vás zajímat

Moderní stavby
11 m 11 s

Nová dimenze modularity. Ve Vizovicích se otevřelo Vývojové inovační centrum modularity

Vývojové inovační centrum modularity představuje pokračování spolupráce společnosti KOMA MODULAR a architektonického studia Chybík+Krištof. Tento tandem společně v minulosti vytvořil například Český pavilon EXPO 2015 oceněný bronzovou medailí za architekturu, City moduly a třeba i Manifesto Market na pražském Smíchově. Ve Vizovicích přicházejí s novou vizí modulární architektury.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl