ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Soutěž Architekt roku 2019. Známe finalisty

Soutěž Architekt roku 2019. Známe finalisty

Soutěž Architekt roku 2019. Známe finalisty
2. 8. 2019 / Autor: Romana Landová, tisk. zpr. Mezi finalisty je i ateliér Ellement. Foto: architektroku.cz

Ateliér Ellement, architekti Stanislav Fiala či Petr Všetečka. Odborná porota vybrala pět finalistů soutěže Architektu roku 2019. Slavnostní vyhlášení výsledků již jedenáctého ročníku soutěže proběhne 10. září 2019 v prostorách CAMP v Praze.

Finalisté soutěže Architekt roku 2019 museli splnit důležitou podmínku - za posledních pět let se významně zasloužit o architekturu v České republice. „Také jsme u finalistů sledovali jejich celkový přínos pro společnost, profesní a morální integritu, vliv na vznik kvalitní architektury a rozvoj prostředí i osobní nasazení,“ vysvětluje člen poroty Petr Hájek. Dalšími členy poroty jsou Josef Pleskot, Marcela Steinbachová, Kateřina Šedá a Adam Gebrian.

Soutěž Architekt roku se pořádá také proto, aby se poukázalo na význam a důležitost architektury pro život a kulturní rozvoj společnosti. Soutěž se rovněž snaží vyzdvihnout výjimečnou roli architektů a mimo jiné šíří osvětu o kvalitní architektuře. Mezi nominovanými se objevili projektující architekti, ale i teoretici či pedagogové.

Spokojenost klienta

Mezi finalisty se nakonec probojovalo architektonicko-designerské studio Ellement. Ateliér působící ve Zlíně se zaměřuje na baťovské domky, provozuje infopoint, vydává publikace, pořádá výstavy a přednášky. Aktivně spolupracuje s výtvarníky i sociology. Prioritou architektů ze studia Ellement je, aby se v nové stavbě cítili klienti dobře. Významnou prací ateliéru je revitalizace spodní části Gahurova prospektu ve Zlíně.

Dalším finalistou je architekt Stanislav Fiala, mezi jehož nejvýznamnější realizace z posledních let patří Palác Špork, Palác DRN, Bytový dům Puškinova v Praze či Golfklub Čertovo břemeno v Alenině Lhotě. „Stanislav Fiala je tvůrcem originálního světa, kterého si s prací někoho jiného v Česku nespletete. Tvrdě pracuje, přemýšlí nad každým detailem a s citem sobě vlastním nachází nečekaná řešení stovek problémů, které se na každé stavbě vynořují,“ uvedla odborná porota.

Estetický náboj

Významným finalistou soutěže se stal též architekt Zdeněk Fránek, u něhož porota řekla, že: „jeho vnímání architektury směřuje k umělecké volnosti a kreativnosti, k výkonům, kterými cíleně hodlá přesahovat pragmatickou dimenzi architektury. Tomuto pojetí bytostně věří. Prokázal to i v letošním roce, kdy podruhé suverénně uspěl při řešení ostře sledovaného domu U Milosrdných v Praze 1, tzv. Maršmelounu.“

Do finále se probojovala i architektonická dvojice Petr Stolín a Alena Mičeková. Mezi jejich významné stavby patří Mateřská škola Nová Ruda ve Vratislavicích nad Nisou a ZEN-houses v Liberci. Výběr této autorské dvojice porota odůvodnila takto: „jejich architektura získává prostřednictvím rafinovaného použití běžných stavebních materiálů silný estetický náboj.“

Poctivá analýza

Pátým finalistou se stal architekt Petr Všetečka. Mezi jeho realizace patří obnova baťovské architektury Zlína, Jurkovičova vila v Brně či nová expozice a přestavba mauzolea v Národním památníku na Vítkově. Porota si cení jeho zapálení do rekonstrukcí, adaptací a dostaveb. „Na začátku každé takové práce stojí poctivá analýza, pochopení a porozumění kvalitám již existujícího. Petr Všetečka se této náročné činnosti systematicky a poctivě věnuje dlouhé roky,“ uzavírá odborná porota důvody, které je vedly k výběru jednotlivých finalistů.

Psali jsme také:

Soutěž Architekt roku 2018 zná pět finalistů

Soutěž Architekt roku 2018 zná vítěze

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl