ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady Osobnosti současné architektury Architektem roku 2019 se stal Stanislav Fiala. Porota ocenila jeho schopnost improvizace

Architektem roku 2019 se stal Stanislav Fiala. Porota ocenila jeho schopnost improvizace

Architektem roku 2019 se stal Stanislav Fiala. Porota ocenila jeho schopnost improvizace
11. 9. 2019 / Autor: Romana Landová. Porota ocenila i Janu Kosteleckou za propagaci architektury. Foto: Architekt roku

Cenu Architekt roku, která se uděluje za mimořádný přínos architektuře v posledních pěti letech, letos získal architekt Stanislav Fiala. Porota ocenila jeho schopnost improvizace a tendenci vydávat se do originálního světa s nejistým koncem. Porota též předala cenu Architekt Obci, kterou získal urbanista Milan Košař, a čestně ocenila práci v oblasti architektury producentku Janu Kosteleckou.

Cena Architektu roku se uděluje za mimořádný přínos v oblasti architektury za posledních pět let. Letošním vítězem se stal český architekt Stanislav Fiala, který je autorem mnoha významných staveb, jako je Palác Špork v Praze či Golfklub Čertovo Břemeno. „Stanislav Fiala disponuje neuvěřitelnou schopností improvizace na stavbě, ochotou bavit se s řemeslníky a společně se vydat na cestu za neznámým, nečekaným, neodhadnutelným. Je to častokrát velké dobrodružství s nejistým koncem, ale zdá se, že to je cesta radostná, na kterou zúčastnění i s odstupem času rádi vzpomínají. Stanislav Fiala je tvůrcem originálního světa, kterého si s prací nikoho jiného v Česku nespletete,“ uvedla odborná porota důvod, proč vybrala za vítěze tohoto prestižního ocenění právě Stanislava Fialu.

Významný nejen v tuzemsku

Cenu Stanislav Fiala převzal od loňského vítěze Architekta roku Petra Hájka, předsedy představenstva ABF, a.s., Pavla Sehnala a vydavatele časopisu INTRO Jana Hejhálka. „Cesta, která vás zavede až sem, je dlouhá. A pak tady člověk stojí sám a cítí se nepatřičně. Ale radost přichází a vy ji můžete předat dál, vašemu týmu. Hromadě lidí, která se musí na stavbě podílet. Je to ocenění pro ně... A také je důležité poděkovat lidem, kteří čeří vodu našeho českého jezírka a předkládají veřejnosti to, čeho by si měla všimnout. Děkujeme jim za jejich energii,“ řekl pokorně Stanislav Fiala do pléna po převzetí ocenění.

Mnoho jeho staveb získalo ocenění nejen v tuzemsku, ale i v zahraničí. V roce 2000 se dostal s administrativní budovou MUZO v pražských Strašnicích mezi finalisty prestižní evropské ceny za současnou architekturu Mies van der Rohe Award. Mezi jeho významné stavby patří kupříkladu Palác DRN na Národní třídě v Praze či Bytový dům Puškinova. Stanislav Fiala se narodil v roce 1962 v Mostě. Vystudoval Fakultu architektury ČVUT a Školu architektury na AVU v Praze. V devadesátých letech byl společníkem známého D.A. Studia, později ateliéru D3A, od roku 2009 je jednatelem společnosti Fiala+Nemec.

Čestné uznání poroty

V průběhu slavnostního večera se předávalo i ocenění Architekt Obci, titul udělovaný Ministerstvem pro místní rozvoj, Svazem měst a obcí a časopisem Moderní obec za rozvoj obce a jejího fungování v budoucnu. Cenu si převzal architekt a urbanista Milan Košař. „Architekt Milan Košař působil pětadvacet let ve Vysokém Mýtě jako odborný poradce při rozhodování v oblasti územního plánování, urbanismu a architektury. Spolupracoval s projektanty při přípravě nových staveb i rekonstrukcí, podílel se na zpracování zadání studií a také realizaci veřejných architektonicko-urbanistických soutěží,“ řekl přítomný starosta Vysokého Mýta František Jiraský.

Čestné uznání poroty získala producentka Jana Kostelecká za mnohaletou propagaci architektury. Od roku 2014 vydává ve svém nakladatelství non-fiction literaturu pro děti a mládež, věnovanou architektuře a designu. Podílí se také na řadě dalších projektů souvisejících se současnou architekturou - knižní verze Šumných měst, Městské zásahy, anastomosis či Projektil 33. Jana Kostelecká je absolventkou oboru čeština a dějiny umění na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně.

Psali jsme také:

Kancelářskou budovu DRN na Národní třídě nově vlastní společnost KGAL

Osobnosti současné architektury – Stanislav Fiala

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl