ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Finalisté Czech Grand Design přetékají kreativitou a neotřelými nápady

Finalisté Czech Grand Design přetékají kreativitou a neotřelými nápady

Finalisté Czech Grand Design přetékají kreativitou a neotřelými nápady
1. 3. 2019 / Autor: czechdesign.cz/ archiv Popisek: Nominace na Objev roku, Marie Nina Václavková

Třináctý ročník Cen Czech Grand Design zná své finalisty. Celkem dvacet čtyři designérů má šanci získat ocenění za nejlepší produktový design, módu a šperk, fotografii, grafický design a ilustraci.  Byli vybráni z osmaosmdesáti nominovaných v osmi kategoriích. Odhalení finalistů doprovodila diskuze na téma Budoucnost designu s tvůrci a členy Akademie designu ČR, která hlasuje o nejlepších dílech. Vítěze, pro které jsou letos trofejí originální brýle, odhalí slavnostní předávání 20. března 2019 v přímém přenosu ČT art.

Pozornost je každoročně upřena na kategorii Designér roku, kde se o vítězství utká stálice české designové scény Lucie Koldová, trojice mladých autorů Eduard Herrmann, Matěj Coufal a David Karásek a Karel Matějka, který se ve finále objevuje ve své kariéře poprvé. Ostře sledovanými kategoriemi jsou také Módní designér a Designér šperku, kde mají šanci Tereza Rosalie Kladošová, Adam Kost a Liběna Rochová společně s MUSOU za oděvní tvorbu a o nejlepší kolekci šperků se rozhodne mezi Karlou Olšákovou, Janjou Prokič a Nastassiou Alinikavou, která má možnost obhájit loňské prvenství v kategorii a jako úřadující Grand designérka i celkové vítězství.

V hlavní roli ekologie a udržitelný rozvoj

Originální projekty, jejichž společným jmenovatelem je zodpovědný přístup ke zdrojům a životnímu prostředí, se sešly ve finále kategorie Objev roku, která každoročně mapuje tvorbu talentovaných designérů na samém začátku kariéry. Do finále se probojovala Veronika Janečková s projektem organických kapslí na kávu, studio Malai Biomaterials se speciálním organickým materiálem a Maria Nina Václavková s projektem Offcuts. „Obecně se letos nominacemi nesla témata, která budou pro budoucnost světa velmi důležitá a ke kterým může design významně přispět, jako ekologie, sociální témata nebo udržitelný vývoj,“ uvedla členka Přípravného výboru Jana Zielinski. Jako loňská Grand designérka roku vytvořila trofej pro letošní ročník Nastassia Aleinikava. Budou jí brýle jako ochrana proti opojnému záření slávy a pro absolutního vítěze také speciální řád.

V kategorii Fotograf roku ovládla finále dámská sestava Michaela Karásek Čejková, Linda a Daniela Dostálkovy a Hana Knížová. O ceně za grafický design se rozhodne mezi čtveřicí autorů Vítek Škop, Adam Uchytil, Jan Drozda a Mikuláš Křen, tvůrčí dvojici Robert V. Novák a Zuzana Burgrová a Veronikou Rút Novákovou. V kategorii Výrobce roku se sešla ověřená trojice výrobců nábytku a svítidel Javorina, Bomma a TON a nejlepším ilustrátorem se stane jeden z trojice autorů Jindřich Janíček, Marek Pokorný a Chrudoš Valoušek.

Úloha designu v moderním světě

Novinkou letošního ročníku Cen je uvedení diskuze Budoucnost designu, která se zaměřila na otázku směřování designu a role designéra v moderním světě. Mezi diskutujícími v pražském Centru architektury a městského plánování CAMP byli 27. února 2019 designér Maxim Velčovský, kurátor Michal Nanoru, novinářka Veronika Ruppert, kurátor Adam Štěch a členové Přípravného výboru Cen Czech Grand Design Jana Zielinski a Jiří Macek. „Zkoumali jsme roli designéra při navrhování nového produktu v dnešním věcmi přeplněném světě. Sociální design se stává silným hnutím, a právě k němu by mělo směřovat uplatnění schopností designérů a jejich zapojení do strategických projektů a vývoje produktů, které mají souvztažnost ke společenským fenoménům i globálním problémům jako je změna klimatu, urbanizace a přelidnění nebo digitalizace,“ vysvětlil Jiří Macek. Vítězové za rok 2018 budou oceněni 20. března 2019 ve Stavovském divadle v přímém přenosu ČT Art.

Finalisté Cen Czech Grand Design 2018 (v abecedním pořadí)

Designér roku

Herrmann & Coufal, David Karásek/ kolekce nábytku Pixel (mmcité)

Lucie Koldová / křeslo Chips chair (Ton), svítidla Jack O`Lantern (Brokis), objekt Blossom

Karel Matějka / lampa ONE Zero

Módní designér roku

Tereza Rosalie Kladošová / kolekce Merino Recycle

Adam Kost / kolekce SS19, kolekce Sensitivity reset

Liběna Rochová a MUSA / fashion art performance Doteky (Debra)

Designér šperku roku

Nastassia Aleinikava / kolekce šperků Komety, kolekce brýlí IOKO & NA eyewear

Karla Olšáková / kolekce Into the Pink

Janja Prokić / kolekce HOMA ∇, koruny pro královnu

Grafický designér roku   

Vítek Škop, Adam Uchytil, Jan Drozda a Mikuláš Křen / koncept a vizuální identita výstavy, mobilní aplikace, webu a katalogu pro projekt Czech Innovation Expo

Robert V. Novák a Zuzana Burgrová / vizuální identita Galerie výtvarného umění v Ostravě

Veronika Rút Nováková / koncept a vizuální identita Manuálu dobré praxe reklamy a označování provozoven v městské části Brno-střed (Statutární město Brno)

Fotograf roku

Michaela Karásek Čejková / koláže v kuchařce 4x7 (Kristina Netíková, Bistro No. 19), koláže k albu Never Sol: Chamaleo, koláže ze série Bohatství české kuchyně (Soffa), fotografie kolekce Homa (Janja Prokić)

Daniela a Linda Dostálkovy / autorská kniha Hysteric Glamour (InOtherWords), editorialy Cirkulace a Lipstick Shape Personality (Vogue CS)

Hana Knížová / fotografie Nadotek (Proč ne?!), kampaň Pigmentarium Perfume a Kids (pro Stella McCartney) a fotografie ZŠ a ZUŠ Líbeznice pro projekt Projektil33 

Ilustrátor roku

Jindřich Janíček / ilustrace pro komiks 75 stupňů Fahrenheita (magazín B), ilustrace pro Hospodářské noviny, ilustrace pro knihu Ilustrovaná Ústava České republiky (Take Take Take)

Marek Pokorný / ilustrace pro komiks Svatá Barbora (Marek Šindelka, Vojtěch Mašek, Lipnik)

Chrudoš Valoušek / linorytové ilustrace ke knize Panáček, pecka, švestka, poleno a zase panáček (Vojtěch Mašek, Baobab)

Objev roku

Veronika Janečková / kompostovatelné kávové kapsle

Malai Biomaterials / vývoj biomateriálu Malai

Maria Nina Václavková / projekt OffCuts

Výrobce roku

Bomma / svítidla Orbital (deForm), svítidla Umbra a Dark & Bright star (Dechem)

Javorina / kolekce 2018 (Vrtiška Žák), psací stůl Desk (Leo Čellár)

TON / křeslo Chips Chair (Lucie Koldová), kolekce Santiago 02 (René Šulc)

Profil Media

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl