ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Skončilo připomínkové řízení ke kritizovanému stavebnímu zákonu

Skončilo připomínkové řízení ke kritizovanému stavebnímu zákonu

Skončilo připomínkové řízení ke kritizovanému stavebnímu zákonu
27. 12. 2019 / Autor: Romana Landová. MMR má čas do konce ledna. Foto: Pixabay.com, Roman80

Nový stavební zákon kritizují nejen velká města, ale i památkáři, hasiči či ministerstvo vnitra. Úřad ministryně Kláry Dostálové (za ANO) bude muset připomínky, které mohly úřady podávat do 23. prosince, zpracovat do konce ledna.

Proti se postavilo 55 z 63 připomínkových míst. Jde kupříkladu o Královéhradecký kraj, Prahu i další velká města včetně památkářů, hasičů a ministerstva vnitra. „Jde o významnou změnu, která velmi ostře zasahuje do činnosti krajů, měst a obcí, a to i v oblasti samostatné působnosti. Jde v podstatě o rozbití spojeného modelu veřejné správy a návrat k centralizaci. Existuje také skrytá hrozba ve formě vyvlastňování ve prospěch developerů, které ohrožuje nejen obce a města, ale i soukromé vlastníky," uvedl hejtman hradeckého kraje Jiří Štěpán (ČSSD).

Vedení Prahy kritizuje krátkou dobu pro připomínkování zákona a šedesátidenní lhůtu pro vygenerování automatického povolení stavby v případě nečinnosti, což by mohlo být v rozporu s veřejnými zájmy. „Taková rozhodnutí by vůbec nesplňovala nároky, která jsou kladena na úřední rozhodnutí a byla by nepochybně rušena soudy," řekla radní Hana Kordová Marvanová (za STAN).

O připomínkách k návrhu zákona Praha diskutovala také s dalšími městy, například Brnem, Ostravou, Plzní či Libercem. „Máme na to dost překvapivě stejný názor. Města začínají být významným ekonomickým prostorem, je v nich čím dál víc obyvatel a ten zákon to musí nějakým způsobem zohledňovat. Tak, jak to bylo připraveno, tak zákon bral městům významné pravomoci zejména v územním plánování. V tom máme jednotu napříč městy i politickými stranami," řekl náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09). Minulý týden se proto zastupitelé pěti největších měst sešli s ministryní pro místní rozvoj Klárou Dostálovou (za ANO), aby jí sdělili své výhrady.

Plánované převádění úředníků

S návrhem nesouhlasí i památkáři. Český národní komitét Mezinárodní rady pro památky a sídla (ICOMOS), který podobu zákona kritizuje dlouhodobě, se shodl na tom, že by měl být zrušen. „Nový stavební zákon svou konstrukcí rozhodovacích kompetencí zcela ignoruje celou oblast péče o památky," uvádí rada. 

V memorandu ICOMOS uvádí, že návrh zákona rezignoval na ochranu veřejných zájmů v ochraně kulturního a přírodního bohatství a dává přednost jednostranným zájmům stavební lobby, zastoupené zpracovatelem zákona, tedy Hospodářskou komorou. Dále uvádí, že návrh zákona je v rozporu s platnými českými zákony i s povinností respektovat mezinárodní úmluvy, kterými český stát potvrdil zodpovědnost zachovat kulturní odkaz minulých epoch.

Proti zákonu jsou i hasiči a ministerstvo vnitra, kterému vadí plánované převádění úředníků, kteří povolují stavby, z obcí na stát. Podle ministerstva vnitra by náklady spojené s přesunem 13.500 úředníků a spisů dosáhly 32 miliard korun. Riziko v převedení rozhodovacích pravomocí z místních samospráv na ústřední orgán vidí i Svaz měst a obcí. Vznesl víc než 50 konkrétních připomínek a zhruba dvacítku obecných. Ministerstvo pro místní rozvoj v čele s Klárou Dostálovou (za ANO) by mělo všechny připomínky zpracovat do konce ledna.

Psali jsme také:

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová v rozhovoru pro SAR: Fikce souhlasu by mohla být v září, nový stavební zákon za dva roky

Česko novelizovalo k 1. lednu 2018 stavební zákon

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl