ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Změna, která budí emoce. Vláda dnes projedná nový stavební zákon

Změna, která budí emoce. Vláda dnes projedná nový stavební zákon

Změna, která budí emoce. Vláda dnes projedná nový stavební zákon
24. 8. 2020 / Autor: Romana Landová, ČTK. Názory se stále rozchází. Foto: Pixabay.com, autor: annca

Vláda dnes projedná nový stavební zákon, od kterého si slibuje výrazné zjednodušení a zrychlení stavebního řízení. Dotčené firmy a organizace, kterých se zákon týká, se stále názorově rozchází. „Vadí nám hybrid obecních a státních krajských stavebních úřadu, které spolu budou složitě komunikovat. Zůstanou navíc pod tlakem samospráv jako zaměstnanci obce,“ tvrdí například předseda České komory architektů Jan Kasl.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) říká: „Často v poslední době slyším námitky, jak chceme urychlit povolování staveb, když má finální verze nového stavebního zákona o 152 paragrafů více než návrh, který šel před koncem roku do připomínkového řízení. Počet paragrafů ovšem není to, co je určující pro délku povolování staveb.“ K původní verzi zákona podle ní ministerstvo obdrželo více než pět tisíc připomínek, řada z nich směřovala právě na přehlednost zákona. „Některé jeho paragrafy byly uměle sloučené a měly třeba 15 až 21 odstavců. To jsme museli odstranit. Podle legislativních pravidel vlády má mít jeden paragraf maximálně šest odstavců. Stejně byl koncipován občanský zákoník, který je přehledným a jasným textem s krátkými paragrafy," doplnila ministryně.

Její úřad, který za přípravu zákona odpovídá, slibuje u větších projektů zkrácení průměrné délky povolování z 5,4 roku na jeden rok. Hlavními principy jsou podle Dostálové jedno řízení před jedním stavebním úřadem, integrace dotčených orgánů do stavebních úřadů, pevně dané lhůty, opatření proti nečinnosti nebo apelační princip, kdy nadřízený úřad už nebude vracet věc zpět k novému projednání.

Integrace památkové péče

Některé obce nesouhlasí se zrušením více než 400 ze současných 700 stavebních úřadů. „S touto redukcí nemůžeme souhlasit, protože jednoznačně dojde ke snížení dostupnosti této agendy pro občany," uvedl předseda Sdružení místních samospráv ČR Stanislav Polčák. Českému národnímu komitétu Mezinárodní rady památek a sídel (ICOMOS) zase vadí integrace památkové péče v ochranných pásmech kulturních památek do stavebních úřadů. „Tato úprava bude ohrožovat a omezovat ochranu památek zapsaných na seznam světového kulturního dědictví UNESCO,“ uvedl mluvčí komitétu Jan Štoll.

Předseda České komory architektů Jan Kasl označil nový zákon pouze za velkou novelu, podle něj je to zmařená šance. „Vadí nám hybrid obecních a státních krajských stavebních úřadu, které spolu budou složitě komunikovat. Zůstanou navíc pod tlakem samospráv jako zaměstnanci obce,“ podotkl Kasl.

Za dílčí novelu označila nový zákon také Asociace developerů. Jak uvedl generální sekretář asociace Zdeněk Soudný, zásadní výtkou je ustoupení od odděleného modelu státní správy a samosprávy. „Bez této změny nelze dosáhnout efektivního naplnění slibu jeden úřad, jedno řízení, jedno razítko a povolení do jednoho roku,“ sdělil Soudný.

Změna je nutná

Naopak někteří developeři jsou se zákonem spokojeni. „Měl by výrazně urychlit proces povolování nových staveb. Nová legislativa obsahuje několik pozitivních principů, které pomohou českému stavebnictví,“ uvedl generální ředitel Ekospolu Evžen Korec. „Ačkoli máme vůči návrhu nového stavebního zákona v Central Group řadu výhrad, proti současnému stavu jde o jednoznačný posun vpřed,“ doplnila výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková.

Podle prezidenta Svazu podnikatelů ve stavebnictví Jiřího Nouzy je současný stav neudržitelný a změna je nutná. „Bohužel se během připomínkového řízení zdvojnásobil počet paragrafů, což není zcela v souladu s jedním z cílů, kterým bylo zjednodušení. Pokud by však platily ostatní principy zákona, počet paragrafů by nebyl problém,“ tvrdí Nouza.

Psali jsme také:

Dostálová chce koncem srpna předložit vládě nový stavební zákon

Nový stavební zákon znovu míří k Legislativní radě vlády

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl