ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Rekonstrukce Chateau Troja Residence finišuje

Rekonstrukce Chateau Troja Residence finišuje

Rekonstrukce Chateau Troja Residence finišuje
19. 5. 2020 / Autor: Romana Landová, t.z. Součástí bude i veřejně přístupná zahrada. Foto: Marcela Fialková

Dříve rozpadlý barokní statek na Vltavském nábřeží v Troji hned vedle Trojského zámku v posledních dvou letech prochází razantní proměnou. Ruiny historických budov doplnily moderní bytové domy, které vhodně dotváří celek. Stavby jsou nyní zkolaudovány, ještě se však dokončuje rustikální bytová zahrada, která bude otevřena veřejnosti.

Dříve rozpadlý barokní statek dlouhá léta chátral. Přestože o něj byl ze strany developerů velký zájem, nikdo se neodvážil do místa zainvestovat. Pak se o objektu dozvěděli dva izraelští developeři. Coast Capital Partners již tehdy měli s rekonstrukcí památkových objektů zkušenosti ze svých předchozích projektů záchrany paláců v centru Prahy nebo s velmi podobným projektem na Kajetánce. „Troja nás okouzlila, je to výjimečné místo u řeky v klidu a zeleni, přitom jen kousek od centra, jako stvořené pro luxusní bydlení,“ vysvětlil jeden ze spolumajitelů Doron Friedman důvody, proč se pro záchranu Chateau Troja Residence jeho firma rozhodla.

Srdcem Chateau Troja Residence je zachovalé nádvoří, kolem kterého se po dokončení projektu bude nacházet pět renovovaných historických objektů a sedm novostaveb bytových domů. Vzniklo zde celkem 63 bytů o dispozicích 1+kk až 6+kk, dva ateliéry a pět penthousů. Vše ve vysokém standardu s důrazem na historické prvky. Dnes je po náročné stavbě, která rozsvítila sousedství Trojského zámku, projekt zkolaudovaný.

Kámen po kameni

Rekonstrukce se přitom potýkala s mnoha technickými problémy. Složitost výstavby s vysokými nároky ze strany investora i Národního památkového ústavu, pod jehož dohledem stavba probíhala, měly vliv i na složení realizačního týmu. Stavbu realizoval osmnáctičlenný tým techniků Metrostavu, což je počet, který v případě standardní bytové výstavby běžně obsáhne projekt s více než 400 bytovými jednotkami. „Nejstarší budovu areálu – historické stáje - bylo nezbytné doslova kámen po kameni rozebrat, každou cihlu pečlivě označit a následně znovu postavit přesně tam, kde stála posledních 400 let,“ popsala pečlivou rekonstrukci hlavní architektka projektu Jana Mastíková z ateliéru Loxia.

Nové obyvatele čeká luxus a design, na němž se podílí přední interiérový architekt movité klientely Pantelis Larcou. „Je třeba myslet na to, co nám dovoluje historický dům. Vždy je nezbytné respektovat jeho charakter a historickou hodnotu. Dnes jsou ale samozřejmě potřeby bydlení jiné než v baroku, a tak je nutné moderní prvky do historické stavby doplnit,“ vysvětlil svůj přístup ke koncipování luxusních rezidencí Larcou. Klientům nejluxusnějších penthousů, které jsou nabízeny tzv. shell & core, nabízí návrh řešení interiéru buď loftového charakteru nebo s vnitřními příčkami tak, aby byla zajištěna dobrá funkčnost velkorysých prostor budoucích luxusních rezidencí.

Zahrada přístupná veřejnosti

Aktuálně se v Troji dokončuje pobytová zahrada. Jejím autorem je zahraniční architekt Ferdinand Leffler. „Inspirací pro nás bylo v první řadě místo samo. Je to unikátní lokalita s nesmírně silným geniem loci. Řeka Vltava je cítit ve vzduchu a kouzelné trojské vinice v dohledu,“ řekl k hlavnímu podnětu, kterým se při tvorbě zahrady inspiroval.

Zahrada si klade za cíl být sympatickým, harmonickým místem, které zpříjemní obyvatelům Chateau Troja Residence každodenní cesty za prací i domů a v neposlední řadě jim poslouží jako místo oddychu. Koncept je doprovázen hravými prvky, jakými jsou například šachové altánky, nebo populární houpačky. V celém areálu jsou rovnoměrně rozestavěny také pohodlné lavice pro relaxaci.

Investorská společnost Coast Capital Partners počítá v létě také s akcí, kdy zahradu otevře široké veřejnosti. Kvůli šíření koronaviru však zatím není znám termín. Do té doby bude trvale přístupná část zahrady přiléhající k terase restaurace, která bude otevřena v jedné z historických budov areálu.

Psali jsme také:

Rekonstrukce chátrajícího statku v moderní bydlení Chateau Troja Residence

Projekt Chateau Troja Residence získal ocenění v rámci Realitního projektu roku 2019

Čtěte na TVbydlení.cz:

Z chátrajícího statku se stane moderní bydlení s technologiemi i tradicemi

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl