ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Projekt River Park 2 nabírá na obrátkách, přibude i Planetárium

Projekt River Park 2 nabírá na obrátkách, přibude i Planetárium

Projekt River Park 2 nabírá na obrátkách, přibude i Planetárium
26. 11. 2018 / Autor: Henbury Development Popisek: Vizualizace centrálního náměstí

Nedlouho po developerovi Cresco Group předkládá záměr na svou část druhé fáze nábřežního komplexu River Park i společnost J & T Real Estate. Součástí projektu realizovaného v Bratislavě je kromě bytů, apartmánů a kanceláří i nové náměstí s budovou planetária.

Zatímco Cresco připravuje polyfunkční blok A situovaný dál od centra v sousedství areálu Výzkumného ústavu vodního hospodářství, developer J & T Real Estate přímo naváže na první fázi River Parku blokem C. Mezi oběma částmi bude veřejné náměstí s planetáriem, označené jako blok B.

Blok C má pak tvořit pět samostatně stojících objektů, jež budou propojeny podzemními garážemi s dvěma vjezdy z nábřežní cesty. Na Dvořákově nábřeží jsou navrženy dva bytové domy, na Nábřeží L. Svobody apartmánový dům a administrativní budova. Šikmo na ně bude uzavírat nové náměstí polyfunkční dům rovnoběžný s River Housem, objektem z první etapy čnícím nad Dunajem.

Přes osm set parkovacích míst

Všechny objekty mají výšku devět podlaží. Nejvyšší podlaží objektů vytvářejí střešní terasy. Uprostřed dvou linií budov vznikne klidný zelený vnitřní veřejný prostor nazvaný River Garden.

„V projektu je sedmdesát osm bytů a sedmdesát pět apartmánů. Kancelářská plocha tvoří dvanáct tisíc pět set pět čtverečních metrů a obchodní plocha tři tisíce devadesát dva čtverečních metrů,“ tvrdí Daniela Stričková, mluvčí J & T Real Estate. V třípodlažních podzemních garážích má být pak celkem osm set čtyřicet čtyři parkovacích míst.

Náměstí je podle záměru koncipováno jako centrální veřejný prostor nábřeží v linii od Mostu SNP po most Lafranconi. „Část splatná k ulici Nábřeží armádního generála Ludvíka Svobody má spíše komunikační a shromažďovací charakter a část náměstí při Dunaji poskytne veřejnosti vysokou pobytovou kvalitu s nádhernými výhledy na Dunaj a jeho pravý břeh,“ popisuje záměr.

Dunajská kapka

Centrálním objektem náměstí bude budova Planetária charakterizovaná jako červená „dunajská kapka“, která bude mírně ponořena. S náměstím ji bude spojovat půlkruhové pobytové schodiště s integrovanou spirálovitou rampou, která poskytne vyhlídku a přechází do interiéru. Přes výstavní prostory se návštěvníci dostanou do hlavní části planetária, která je pod úrovní terénu. Takzvané digitárium má kapacitu sto čtyřicet míst.

„Objekt planetária naplňuje v rámci celého investičního záměru kulturně-společenskou a vzdělávací funkci. Momentálně není uzavřena dohoda o provozování planetária,“ upřesňuje Stričková.

Kolem Planetária jsou navrhovány pobytové veřejné terasy, díky nimž bude zabezpečený přístup do prostor Planetária a také mediatéky.“ Tyto pobytové terasy poskytnou prostor pro posezení a odpočinek všem návštěvníkům náměstí. Atraktivním prvkem bude vyhlídka na Dunaj a přístup k vodě,“ říká mluvčí.

Nábřeží vyústí u řeky do terasy s masivními schody – stupni k sezení – do břehu řeky. Je zde navržen i ponton o rozměrech deset krát šedesát metrů propojený dvěma lávkami s promenádou.

Druhá fáze vytvoří i pokračování nábřežní promenády pro pěší a cyklisty, se zachovaným stromořadím platanů. „Promenáda bude navazovat na architektonické řešení první etapy, přičemž zohledňuje požadavek města zachovat travertinovou zídku v celé délce území,“ říká Stričková. 

Kyperské společnosti

Autorem architektonického návrhu River Parku 2 je studio GFI, které již spolupracovalo s developerem na více projektech, včetně připravované Eurovea 2. Podobně jako první část od Cresco předkládá i záměr na bloky B a C společnost Woal, bývalý Henbury Development vlastněný kyperskými společnostmi, založený oběma developery.

Záměr uvádí předpokládaný začátek výstavby v srpnu 2019 s dokončením v prosinci 2022. Odhadované náklady dosahují padesát milionů eur.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl