ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Prezident Petr Pavel diskutoval v CAMPu o bydlení v hlavním městě

Prezident Petr Pavel diskutoval v CAMPu o bydlení v hlavním městě

Prezident Petr Pavel diskutoval v CAMPu o bydlení v hlavním městě
30. 6. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová, IPR

Prezident České republiky Petr Pavel v uplynulých dnech zavítal do Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy i do prostoru Centra architektury a městského plánování. Zde spolu s ředitelem Ondřejem Boháčem a předními pražskými politiky debatoval zejména na téma budoucnosti bydlení v hlavním městě.

Program byl rozdělen na část prezentační, kdy byl prezidentu Pavlovi představen aktuální stav hlavního města v těch nejdůležitějších bodech, a část debatní, kdy k jednomu stolu zasedl český prezident s ředitelem IPR Ondřejem Boháčem a významnými pražskými radními.

Potěšilo mne, že máme takhle sofistikované pracoviště pro rozvoj hlavního města, které úzce spolupracuje s dalšími velkými městy v České republice, to mne naplňuje optimismem,“ komentoval návštěvu prezident České republiky Petr Pavel.

Dostali jsme možnost pana prezidenta seznámit s problémy, které Prahu tíží a jež chceme řešit. Ať už jde o nedokončené dopravní projekty, dostupnost škol, či bydlení. Městské části řeší jiné problémy než centrum moci a je to logické. Dohromady to ale dává jeden celek. Fungující stát potřebuje fungující obce a naopak,“ říká primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Kromě vzdělávacích aktivit centra jsme mu u kulatého stolu představili projekty, které připravujeme v oblasti dostupnosti bydlení. Konkrétně jsme mluvili o plánování městské bytové výstavby a rozšiřování městského bytové fondu skrze Pražskou developerskou společnost, naší městkou příspěvkovou organizaci. O klíčové spoluúčasti developerů na výstavbě veřejné infrastruktury při komerční bytové výstavbě. Mluvili jsme i o tom, kam Prahu posune nový Metropolitní plán, který máme v plánu v tomto volebním období schválit nebo o změně podoby stavebního zákona a větších právech pro obce, bez kterých nebudou moci efektivně rozhodovat o svém rozvoji,“ poznamenal náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast územního a strategického rozvoje Petr Hlaváček.

Jsem moc ráda, že jsme panu prezidentovi mohli s kolegy radními i starosty městských částí nastínit témata, která jsou pro naši metropoli zásadní. Jedním z nich je i dostupné bydlení, které mám v gesci. Na dnešním workshopu v IPRu jsme s kolegy představili panu prezidentovi tuto problematiku detailněji,“ doplňuje náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro oblast sociálních věcí a bydlení Alexandra Udženija.

Velice se vážím, že se nás pan prezident rozhodl navštívit a my jsme tak měli příležitost mu prezentovat práci IPR a CAMP. Navíc pevně věřím, že nezůstaneme jen u jednoho pracovního setkání. Celé dopoledne jsme se věnovali tématu dostupnosti bydlení, které je potřeba aktivně řešit nejen na úrovni města, ale také státu. Už teď Praze chybí tisíce bytů, a přitom se každý rok do Prahy přistěhuje dalších 10 až 15 tisíc nových obyvatel, takže deficit exponenciálně roste,“ říká Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha.

Petra Pavla v uplynulých dnech do svého programu zahrnul i návštěvu stavby nově budované linky D pražského metra.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Proměny Pražského hradu za jednotlivých prezidentů. Co chystá Petr Pavel?

Pražský hrad, který slouží jako sídlo českých prezidentů, je zároveň také jedním z největších hradních komplexů na světě. Od dob T.G. Masaryka se na podobě hradu podílelo také několik významných architektů. Zásadní zásahy se dozajista připisují Jože Plečnikovi. S hradní architekturou jsou spojena ale i další významná jména a už i nově zvolený prezident Petr Pavel naznačil, kdo bude tím, kdo se na další podobě hradního sídla bude podílet.

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl