ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Fotografická výstava v CAMPu poprvé v Praze představí tvorbu slavného Holanďana

Fotografická výstava v CAMPu poprvé v Praze představí tvorbu slavného Holanďana

Fotografická výstava v CAMPu poprvé v Praze představí tvorbu slavného Holanďana
11. 5. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Holanďan Iwan Baan patří v současnosti k nejvyhledávanějším fotografům architektury. Za více než dvacet let své kariéry vytvořil nevídané portfolio. Vyhledávají ho významní architekti a nyní jeho tvorbu můžete vidět v pražském CAMPu.

Fotograf loni v létě poprvé v životě navštívil a nafotil Prahu. Sedm dní s fotoaparátem v ruce, pěšky, na kole i z vrtulníku. Jeho cílem se stalo centrum města, opuštěné periférie i krajina podél Vltavy. Název výstavy „Iwan Baan: Prague Diary“ vychází z popisku „A diary of travels with the iPhone“ na autorově instagramovém účtu.

Expozice je koncipována do čtyř bloků rozdělených podle témat - kontakt s městem, centrum, periferie a přírodní scenérie.

Součástí výstavy je také velkoformátová projekce výstavního sálu. Věnovaná je Baanovým leteckým snímkům, návštěvníci výstavy tak mají jedinečnou možnost spatřit Prahu z nezvyklých úhlů pohledu a v netušených souvislostech. Návštěvníci si ale budou moci prohlédnout i další snímky, které umělec v Praze pořídil, některé jsou neupravené a nahodilé.

„Iwan Baan se na svých fotografiích z Prahy neomezuje na notoricky známé a vyhledávané lokality, ale i na ty opomíjené. Mapuje také důležité brownfieldy jako Nákladové nádraží Žižkov nebo okolí metra Vltavská a zachycuje je v jejich syrovém stavu. Zaměřuje se na zástavbu v blízkosti řeky, průmyslové objekty, dopravní infrastrukturu, ostrovy, krajinu a rušný i tichý život kolem ní. Z protikladů vytváří mozaiku, z níž poskládal městský portrét, který si mohou návštěvníci prohlédnout na výstavě v CAMPu“ říká Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha.

Iwan Baan spolupracoval například s norským studiem Snøhetta, kanceláří japonského architekta Soua Fujimota, či dánským ateliérem Bjarke Ingels Group. Zvěčnil také ikonické stavby jako muzejní budovu Fondation Louis Vuitton Franka Gehryho, Vitra House od Herzog & de Meuron nebo Labskou filharmonii v Hamburku.

„Historická architektura Prahy mi hodně připomíná velké metropole, jako je Londýn nebo Paříž. Ale co je tady jiné, je jistý protiklad mezi tím velkorysým urbanismem s jeho grandiózní architekturou a jakousi velmi příjemnou uvolněností zbytku města,“ říká o Praze fotograf Iwan Baan.

„Do Prahy proudí ročně statisíce turistů, většina se však nehne z historického centra. Chtěli jsme ukázat, že stačí kousek popojet a uvidíte Prahu, která je jiná – syrová, ale krásná“ říká Štěpán Bärtl, vedoucí CAMPu. „Zachytit město perspektivou člověka, který ho vidí úplně poprvé, nám přišlo fascinující, o to víc, když se jedná o hvězdu formátu Iwana Baana.“

Výstava potrvá do 20. srpna.

Mohlo by vás zajímat

Architekti
14 m 53 s

Fotograf architektury Jiří Lízler

Jiří Lízler je fotograf světového formátu. Pochází a žije v Jilemnici a umění má v krvi. Narodil se totiž do umělecké rodiny.  Jeho otec byl malíř, a tak byl uměním obklopen od mala. K fotografii se dostal ale až po střední škole. Za sebou má práci pro majitele hotelů, reklamní agentury, developery a architekty. Unikátnost jeho fotografií má na svědomí především mnohdy až tvrdohlavý a nekompromisní přístup. Sám si nejvíce cení toho, že ho jeho práce přivedla na řadu exotických míst světa, kde vytvořil stovky zajímavých fotografií pro klienty od Pacifiku po Indický oceán. Od roku 2019 je členem asociace fotografů.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Jak se bydlí v Praze? Nová výstava ukáže, jak jsou lidé spokojeni

Nová výstava Praha zítra? Domy a byty bude už dnes zahájena vernisáží v prostorách CAMPu. Kromě aktuálních dat ze Sčítání 2021 a poznatků ze studií IPR Praha představí také pohledy do nejrůznějších pražských obydlí, především pak díky zajímavým fotografiím od Vojtěcha Veškrny.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Výstava LOOS AND PILSEN, která putuje po světových metropolí je aktuálně k vidění v Plzeňském domě v Bruselu

Již druhým rokem putuje výstava LOOS AND PILSEN po světových metropolích. Navštívila Tel Aviv, New York, Vídeň, Paříž, Tokio a Mnichov a doputovala nyní i do Bruselu, kde je k vidění v Plzeňském domě. Tato speciální výstava vznikla v roce 2020 u příležitosti výročí 150 let od narození A. Loose ve spolupráci Českých center, Západočeské galerie a za podpory města Plzně a Plzeň-TURISMUS. Adolf Loos je považován za nejvýznamnějšího středoevropského architekta první třetiny 20. století. V Plzni za sebou zanechal několik významných prací. Podle odborníků jsou plzeňské Loosovy interiéry jedním z největších architektonických skvostů západočeského města. 

 

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl