ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Pražští politici připravují dotační program. Nabídne městským částem peníze na rekonstrukce prázdných bytů

Pražští politici připravují dotační program. Nabídne městským částem peníze na rekonstrukce prázdných bytů

Pražští politici připravují dotační program. Nabídne městským částem peníze na rekonstrukce prázdných bytů
4. 6. 2019 / Autor: Wikimedia commons/ VitVit Popisek: Magistrát Praha
#byty #magistrát
další

Hlavní město chystá dotační program, ve kterém nabídne městským částem půl miliardy korun na rekonstrukce prázdných bytů, které jsou v jejich správě. Novinářům to dnes řekl radní pro bydlení Adam Zábranský. Peníze dostanou radnice, které si o ně zažádají, z poloviny jako dotaci a z poloviny jako bezúročnou půjčku. Magistrát si podle radního bude nárokovat možnost využít polovinu z opravených bytů pro svoji bytovou politiku. Městské části mají podle údajů magistrátu k dispozici asi třináct set prázdných bytů.

„Vypracovali jsme dotační výzvu pro městské části, kterou již schválila komise pro fond dostupného bydlení,“ uvedl radní a dodal, že program by měli radní schvalovat letos v červnu. Podle Zábranského bude nastaven tak, aby byly městské části zainteresované v tom, jak rekonstrukce dopadnou, jelikož půjde z poloviny o jejich investici.

Vybraní nájemníci

Město si zároveň vyhradí možnost polovinu bytů obsadit vybranými nájemníky. Těmi mají být podle programu stávající koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu zejména profese nepostradatelné pro město. Jde především o zdravotníky, učitele nebo pracovníky integrovaného záchranného systému. Mimo to půjde také o lidi v ekonomické nouzi.

Praha má podle aktuálních čísel magistrátu třicet jedna tisíc sto osmdesát obecních bytů, což tvoří zhruba pět procent bytového fondu v metropoli. Čtvrtinu vlastní magistrát, zbytek mají do správy svěřeny městské části. Podle Zábranského se v minulém volebním období prodalo dvacet procent původního bytového fondu, což je trend, který hodlá současná koalice eliminovat.

Koaliční Piráti a Spojené síly se v poslední době dostaly do sporu kvůli pokračování v minulosti slíbených privatizací bytového fondu. Piráti chtěli odprodeje úplně zastavit, což by podle Spojených sil nebylo férové k lidem, kteří již počítali s tím, že byty odkoupí a provedli v tomto směru mnohdy nevratné kroky. Zatímco Piráti a Praha Sobě tak na posledním jednání zastupitelstva hlasovali pro ukončení všech privatizací, Spojené síly spolu s opozicí hlasovaly pro jejich pokračování. Zábranský dnes uvedl, že se poté koalice dohodla na tom, že odprodá pět set osmdesát dva bytů, u kterých už byly ze strany magistrátu učiněny kroky k zahájení prodeje.

Krize dostupného bydlení

Hlavní město se v posledních letech potýká s bytovou krizí a rostoucími cenami bydlení. Vedení města tento problém hodlá řešit zrychleným povolováním staveb a dalšími opatřeními, jejichž součástí je i zastavení privatizací městských bytů.

Největší rezidenční developer Central Group v minulosti přišel s návrhem, který spočívá ve vytvoření fondu veřejných investic, do kterého by transparentním způsobem přispívali všichni developeři nových staveb v Praze. A to podle jednotného klíče, kdy v případě bytových staveb by příspěvek do fondu mohl činit pět set korun za metr čtvereční hrubé podlažní plochy bytu. Při prodejích zhruba tisíce bytů ročně to znamená jen v případě Central Group padesát milionů korun ročně.

Jak řekl Dušan Kunovský, šéf Central Group: „V případě zhruba pěti tisíc prodaných bytů ročně všemi developery bytové výstavby v Praze by celkové příspěvky činily kolem čtvrt miliardy ročně, tedy dvě a půl miliardy za deset let. A za to už se dá něco udělat a postavit! Navíc v případě vyšších prodejů bytů, které jsou potřebné pro uspokojení poptávky a vyrovnání deficitu z minulých let, by příspěvky do fondu veřejných investic byly samozřejmě výrazně vyšší.“

nyv

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl