ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus V Praze 12 vyroste nová radnice, naváže na místní historii cukrovarnictví

V Praze 12 vyroste nová radnice, naváže na místní historii cukrovarnictví

V Praze 12 vyroste nová radnice, naváže na místní historii cukrovarnictví
6. 2. 2019 / Autor: modranskenoviny.cz Popisek: Vizualizace nové radnice Prahy 12

Čtvrtá největší pražská část položí základní kámen na stavbu nové radnice letos na jaře. Radnice hodlá sjednotit všechny služby městské části pod jednu střechu do ulice Písková a otevřít se obyvatelům. Dnes pracuje radnice v sedmi budovách roztroušených po celé městské části. Energeticky nenáročná designová stavba architektonické kanceláře LOXIA je inspirována cukrovarskou historií Modřan.

Radnice Prahy 12 reaguje na potřeby svých skoro sedmdesáti tisíc obyvatel a představuje nový projekt sjednocených radničních budov. Výstavba začne letos na jaře a do dvou let se bude stěhovat více než dvě stě úředníků. Kromě administrativního zázemí bude v třídílné bezbariérové budově i společenský multifunkční sál, obřadní síň, restaurace, drobné obchody, kavárna a dětský koutek. Veřejný prostor v okolí budovy bude osazen zelení.

Úřad 21. století je otevřený lidem i mimo své otevírací hodiny

Vedení Prahy 12 se snaží udělat z návštěvy příjemný zážitek a vytvořit v ní prostor pro zdejší komunitu. Například o multifunkční sál sloužící pro zasedání se zastupitelstvo v mezičase podělí s občany, a tak zde zázemí najdou také divadelní představení, plesy, či aktivity místních zájmových spolků. Multifunkční sál přímo sousedí s restaurací a obě místa mají samostatný vedlejší vchod, takže mohou fungovat i po uzavření kanceláří. Budova je prostorově velkorysá pro pohyb velkého počtu návštěvníků. Ti zajisté ocení průchozí chodbu po celé délce radnice i výtahy až do nejvyššího pátého patra. Tam se nachází nejen obřadní síň, ale i velká vyhlídková terasa přístupná všem.

Klíčem ke spokojeným občanům je pohodlná doprava k představitelům města

Lokalita nového objektu byla známá již před vznikem architektonického návrhu. V sousedství pozemku se nachází stávající radnice, před kterou je zastávka autobusu. Místo je také velmi dobře dostupné tramvají, vlastním vozem i pěšky. „Budova nové radnice Prahy 12 ukazuje, že když se setká důraz na funkčnost s citem pro estetiku a osvíceností zadavatele, mohou pro veřejnost vzniknout výjimečné a přínosné budovy,“ představuje novou radnici Jana Mastíková, hlavní architektka projektu ze studia LOXIA. Do budoucna se počítá dokonce s lepší dopravní dostupností díky plánované trase metra D.

Radnice jak tři cukrové kostky

Příběh o kostkách cukru se začal psát v architektonické kanceláři LOXIA, která má za sebou již několik realizací v okolí. Architekti vycházeli z historie Modřan, ve které měl významný vliv právě tamní cukrovar. Český vynález kostky cukru se projevil jako vhodný estetický i praktický tvar, do kterého se jednoduše propojí jednotlivé kanceláře a prvky pro veřejnost. „Radnice je uzpůsobena pro pohyb s kočárkem, tak například na invalidním vozíku,“ popisuje Mastíková a dodává: „Účelnost s designem přemění návštěvu radnice na příjemný zážitek.“

 Celý projekt nové radnice vzniká ve studiu LOXIA kompletně v systému BIM (z anglického originálu building information modeling). Díky tomu si mohou občané dopřát virtuální procházku novou radnicí, která bude od 08. 02. 2019 po prezentaci v CAMPu dostupná na facebookových stránkách @LOXIAarchitects. V tomto rozhraní jsou zachyceny všechny detaily objektu od počítačů s internetem pro veřejnost, bankomatů až pro obřadní síň s výhledem na řeku. Zároveň tento způsob projektování umožní do budoucna jednoduchý přístup k technické obsluze objektu a větší efektivitu při jeho údržbě.

Omnimedia

Psali jsme také:

Jak se technologie BIM adaptuje v českých podmínkách a co je třeba pro ni ještě udělat

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl