ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Práce na návrhu Vltavské filharmonie mohou odstartovat. K podrobné studii se bude moci opět vyjádřit veřejnost

Práce na návrhu Vltavské filharmonie mohou odstartovat. K podrobné studii se bude moci opět vyjádřit veřejnost

Práce na návrhu Vltavské filharmonie mohou odstartovat. K podrobné studii se bude moci opět vyjádřit veřejnost
12. 10. 2022 / Autor: Štěpánka Šulanová

Významný krok, který povede k realizaci dlouho očekávané stavby Vltavské filharmonie, udělalo město Praha. Podepsalo totiž smlouvu s dánským architektonickým studiem Bjarke Ingels Group, které vyhrálo v architektonické soutěži s nejlepším návrhem budoucího kulturního stánku hlavního města. Veřejná participace začne již příští týden.

Praha s dánskými architekty uzavřela smlouvu o dílo. Ti budou mít nyní 9 měsíců na dopracování soutěžního návrhu do podrobné architektonické studie. Stavba Vltavské filharmonie by měla vyrůst v pražských Holešovicích v následujících 10 letech. Podle harmonogramu by se mohlo začít stavět v roce 2027 a budova by mohla být dokončena v roce 2032. Předmět smlouvy zahrnuje vytvoření architektonické studie, projektové dokumentace, výkon inženýrské činnosti, autorského dozoru a veškeré související činnosti.

Podepsali jsme smlouvu o dílo se studiemBIG a můžeme se pustit do další fáze prací tohoto významného projektu. Vltavská filharmonie bude specifická tím, že bude přístupná všem, a to díky venkovním terasám vedoucím od břehu řeky až na střechu. Věřím, že tento projekt vrátí Prahu a celou Českou republiku na mapu současné světové architektury, ale také nastartuje proměnu navazujícího největšího pražského brownfieldu, 110hektarového území Bubny-Zátory,“ říká Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

Aktuálně se jedná s budoucími uživateli, tedy s Českou filharmonií, Symfonickým orchestrem a Městskou knihovnou. Na názor se město zeptá i svých obyvatel. Do procesu dopracování soutěžního návrhu se bude totiž moci opět zapojit i široká veřejnost se svými nápady a připomínkami. K podrobné architektonické studii se budou moci lidé vyjádřit od pondělí 17. 10. do středy 26. 10. Kontejnery budou umístěny na Strossmayerově náměstí.

Ve středu 2.11. je pak v Centru architektury a městského plánování (CAMP) připraveno setkání a diskuze se zástupci autorskému týmu z ateliéru BIG. V rámci participačních aktivit se budou moci zájemci zapojit do zpřesnění podoby veřejných prostranství a veřejných části budovy tak, aby tyto prostory co nejlépe odpovídaly potřebám jejich budoucích uživatelů.

Již příští týden začne další kolo setkání s veřejností, ve kterých budeme zjišťovat přání obyvatel o finální podobě Vltavské filharmonie. Z dřívějšího zájmu obyvatel i nyní předpokládáme, že Pražené se budou chtít podílet na finálním dopracování návrhu. Informační kontejner Vltavské filharmonie letos v květnu navštívilo přes 900 návštěvníků, na komentovaných vycházkách jsme zaznamenali zhruba 150 účastníků. Participační a informační kontejnery jsou ve městě již stálicí, Institut plánování a rozvoje tímto prostředkem již tradičně zapojuje širokou veřejnost do plánování města. Bez obyvatel by totiž město pro lidi vytvářet nešlo a platí to samozřejmě také o Vltavské filharmonii, která se, jak ze soutěžního návrhu vyplývá, stane mj. významným veřejným prostorem,“ komentuje zapojení občanů Ondřej Boháč, ředitel IPR Praha.

Budova Vltavské filharmonie se v budoucnu stane novým kulturním bodem na mapě Prahy i Evropy. Praha je totiž jediná z velkých měst Evropy, která nemá moderní koncertní sál odpovídající nárokům a současným požadavkům na koncerty všech typů hudby. „Myšlenka nové filharmonie je snem, který má kořeny již ve 30. letech a který znovu ožil například v době Václava Havla,“ dodává člen projektového týmu Martin Gross.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Praha schválila financování další fáze Vltavské filharmonie

Rada hlavního města Prahy schválila financování projektové dokumentace na Vltavskou filharmonii. Vyjít má na 780 milionů korun. Samotná stavba pak na 9,4 miliard korun. Vítězný tým soutěže, dánské studio BIG, byl vyhlášen 17. května 2022.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Nové koncertní síně chystají tři česká města

Praha, Brno a Ostrava, tato tři česká města mají v plánu vystavět nové kulturní stánky. V uplynulých dnech proto proběhlo také setkání představitelů těchto měst, členů projektových týmů a zástupců jednotlivých kulturních institucí, aby společně zhodnotili stav příprav projektů nových koncertních síní. Po dokončení všech tří objektů se posílí postavení České republiky na kulturní mapě Evropy a  zvýší se atraktivita Česka pro nejvýznamnější světové orchestry a sólisty.

 

Mohlo by vás zajímat

Architektura a urbanismus
28 m 50 s

Petr Hlaváček, Josef Pleskot a Martin Krupauer na téma Vltavské filharmonie

Dlouhodobým záměrem hl. města je vybudovat v Praze nový koncertní sál, který by splňoval světové standardy. Cílem je také to, aby stavba podpořila pověst Prahy jakožto kulturní metropole. Projekt by měl vytvořit nový živý otevřený a plně využívaný veřejný kulturní prostor pro všechny návštěvníky a především Pražany. Takovým projektem má být dlouho diskutovaná stavba Vltavské filharmonie. Projekt aktuálně postupuje do další fáze, Rada hlavního města Prahy schválila jeho pokračování.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Vltavská filharmonie bude postavena podle návrhu studia Bjarke Ingels Group. Jaké návrhy se umístily na ostatních příčkách?

Nový koncertní sál v Praze postaví  ateliér Bjarke Ingels Group, po světě známý pod zkratkou BIG. Budovu od světoznámého studia v čele s architekty Bjarkem Ingelsem a Brianem Yangem vybrala porota mezi devatenácti odevzdanými návrhy. Základní kámen nového koncertního sálu by měl být položen v roce 2025, hotová budova se pak otevře návštěvníkům v roce 2032. Podívejte se, které návrhy se umístily na ostatních příčkách.

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl