ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Historické budovy Poznejte v létě architekturu Prahy

Poznejte v létě architekturu Prahy

Poznejte v létě architekturu Prahy
10. 7. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Léto je tady a sním i volné dny k poznávání nových míst. Kromě výletů do přírody či na hrady a zámky můžete objevovat také architektonické skvosty. Na červenec a srpen si pro vás organizace Open House Praha připravila pestrou nabídku procházek – kromě programových stálic, jako je Velký strahovský stadion či Malá Strana, navštívíte také Letnou, Karlín, Žižkov nebo park Cibulka. Na programu je i nový, v pořadí druhý díl workshopu Architektura interaktivně.

Architektura interaktivně

Naučná interaktivní stezka bude zaměřena na baroko a barokní památky Hradčan a Malé Strany. Pokud byste rádi uměli rozeznat jednotlivé architektonické styly a zajímá vás, proč je zrovna baroko nejvíce zastoupeným slohem staré Prahy, pak vyrazte na workshop 23. července v 11 hodin.

Tváře Karlína

Komentované vycházky vás zavedou na nejstarší pražské předměstí. Poznáte rozmanitou architekturu a historii Karlína. Začíná se v úterý 18. července moderní architekturou, pokračovat se bude ve středu 26. července stavbami klasicistními a industriálními a putování Karlínem bude završeno ve středu 16. srpna, kdy si budete moci prohlédnout secesní realizace a Invalidovnu. Začátek procházek je vždy v 18 hodin.

Památky na Letné

Letenská pláň byla svědkem vojenských přehlídek či demonstrací, významným dějištěm sametové revoluce a dodnes slouží jako místo pro setkávání a konání velkých kulturních akcí. Kromě poutavé historie Letná nabízí také několik významných staveb, jako je Letenský zámeček, vodárenská věž, pavilon Expo 58 a další. Příběh a architekturu Letné odkryje procházka v neděli 6. srpna od 17 hodin.

Malá Strana

V jedné z nejmalebnějších pražských čtvrtí je skutečně co objevovat. V neděli 23. července od 9 hodin prozkoumáte někdejší italskou čtvrť, v neděli 6. srpna od 19 hodin se vydáte proti proudu času do historie čtvrti, ve stejnou hodinu v úterý 8. srpna a v neděli 13. srpna vyrazíte po stopách výtvarníka Jana Zrzavého a v neděli 20. srpna v 17 hodin zavítáme na ostrov Kampa.

Strahovský stadion pro celou rodinu

Standardní prohlídka jednoho z největších stadionu na světě proběhne v neděli 30. července v 16 hodin a v neděli 27. srpna ve 14 hodin. Speciální prohlídka pro děti od 6 do 12 let se konají v úterý 18. července v 15 hodin, ve středu 9. srpna rovněž v 15 hodin a v sobotu 26. srpna ve 14.30 hodin.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
6 m 21 s

Ústav šlechtičen (Rožmberský palác)

Palác má dlouhou a složitou historii. Původní renesanční Rožmberský palác byl zásadně přestavěn v době pozdního baroka Nikolou Pacassim a byl v něm zřízen Ústav šlechtičen. V období klasicismu byl pak na západní straně přistavěn vstupní gloriet.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
6 m 34 s

Nejvyšší purkrabství Pražského hradu

Areál v severovýchodní části Hradu tvoří renesanční budovy Purkrabství, dále úzké západní tzv. Lobkowiczké křídlo a románská Černá věž na východní straně, přilehlé nádvoří s letní divadelní scénou a zeď, jež ho odděluje od Jiřské ulice. Na počátku 60. let minulého století bylo rozhodnuto, že zde vznikne Dům čs. dětí. Byly zbourány středověké domky uvnitř a vestavěna prosklená hala s ocelovou konstrukcí (pro celkovou zchátralost odstraněna před deseti lety).

Mohlo by vás zajímat

Veřejné stavby
5 m 40 s

Petřínská rozhledna

Inspirací pro stavbu rozhledny na Petříně byla Eiffelova věž v Paříži vybudovaná jako součást světové výstavy v roce 1889. Její smělou železnou konstrukci obdivovali i členové Klubu českých turistů, kteří se rozhodli postavit podobnou rozhlednu, byť v podstatně menším měřítku, na temeni kopce Petřína v centru Prahy. Návrh vypracoval jeden z předsedů klubu architekt Vratislav Pasovský (1854-1924), absolvent vídeňské umělecké akademie. Železnou část navrhli inženýři František Prášil a Julius Souček z Českomoravské strojírny.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
6 m 55 s

Palác Elektrických podniků

Stavbě paláce na místě, kde stávala továrna na klobouky, předcházela architektonická soutěž, kterou vyhráli mladí architekti Adolf Benš (1894-1982; absolvent ČVUT a Kotěrovy školy architektury na AVU, později dlouholetý profesor Umprum) a Josef Kříž (1895-1988; absolvent ČVUT). Byli inspirováni teoriemi Le Corbusiera. Původně měly být budovy dvě, realizována byla však jen jediná. Vzhledem k nekvalitní základové půdě se stavba protáhla až do poloviny třicátých let.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl