ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Poznejte architekturu z filmového plátna

Poznejte architekturu z filmového plátna

Poznejte architekturu z filmového plátna
28. 9. 2018 / Autor: czechdesign.cz Popisek: Festival nabídne promítání množství filmů

Mezinárodní festival Film a architektura už posedmé představí v Praze a ve dvaceti českých a moravských městech filmy o architektuře, urbanismu a designu. Uvede snímky o japonské architektuře, veřejném prostoru i slavných architektonických stavbách z pohledů lidí, kteří v nich žijí. Poznávat architekturu prostřednictvím filmového plátna bude možné od 29. 9. do 5. 10.2018.

Mezinárodní festival filmů o architektuře a urbanismu se koná každoročně na začátku října v Praze a ve vybraných regionech. Posláním festivalu je přiblížit nejdůležitější témata současné architektury, designu a urbanismu širokému publiku skrze filmové médium, vést živý dialog o architektuře, přinášet inspiraci pro města a jeho obyvatele.

Akce probíhá souběžně s festivalem Den architektury a letos poprvé se rozrostl do dvaceti českých a moravských měst. Hlavní osu programu tvoří celovečerní autorské filmy se zaměřením na architekturu, život ve městě a design.

Ve čtvrtek 20. září se v pražském kině Světozor bude promítat životopisný snímek Eames: The Architect and The Painter, jenž představí manželskou dvojici Charlese a Ray Eamesovy. Ti jsou považováni za nejvýznamnější americké designéry dvacátého století a jejich ikonický nábytek se vyrábí dodnes.

Tematika Japonska

Festival Film a architektura je rozdělený do několika programových sekcí. Zaměřeno na Japonsko odpoví na otázky, jak vypadají domovy Japonců, proč si libují v minimalismu a proč se rádi obklopují přírodou. V rámci sekce se bude promítat například film Tadao Ando: From Emptiness To Infinity. To je portrét světového mistra japonského minimalismu, přirozených linií a tradičního řemesla. Ando, nositel prestižní Pritzkerovy ceny, proslul využitím původních materiálů, zejména pohledového betonu, který se objevuje i na sakrálních stavbách, jako jsou například Vodní chrám v Awadži či Chrám světla v Ósace. Jeho stavby jsou k vidění nejen v Japonsku, ale i v Itálii, Německu, Francii či USA. Od režisérské dvojice Beka & Partners, jejichž díla jsou mimo jiné ve stálé sbírce newyorského muzea MoMA, diváci uvidí jejich nejnovější film Moryama-San – první film o noise hudbě, zálibě v artistickém čtení, němých filmech, ohňostroji a japonské architektuře.

Komu patří město?

Druhý film ze stejné režisérské dílny, který bude festival promítat, je Voyage Autour de la Lune – urbanistický deník a intimní příběh města Bordeaux. Komu patří město? Státu, politikům, developerům či občanům, kteří prostor denně obývají a využívají? Nejen tyto otázky si kladou filmy z další festivalové sekce. Diller Scofido + Renfro Reimagining Lincoln Center and the High Line pojednává o úspěšné revitalizaci The High Line, kdy se studiu Diller Scofidio a krajinnému architektu Jamesi Cornerovi podařilo unikátním způsobem spojit veřejný život uprostřed pulzujícího New Yorku s přírodou. Nizozemský snímek Why We Cycle bude z pohledu architektů, ale i psychologů a sociologů vyprávět o vztahu Holanďanů ke kolům.

Kdyby budovy mohly mluvit

S festivalem Film a architektura dlouhodobě spolupracuje také propagátor architektury Adam Gebrian. Ten pro letošní rok vybral několik snímků. Od Berlínské filharmonie přes pařížské Centre Pompidou až po Kahnův Salk Institut v Kalifornii a další zachycuje šest režisérů svůj pohled na tyto epicky konstruované budovy.

Snímek Katedrály kultur představuje z různých pohledů, co by nám budovy řekly, kdyby mohly hovořit. Díky 3D projekci budou diváci moci okusit reálný prožitek z prostředí nejslavnějších institucí. K vidění bude i projekce filmu Last Exit Alexanderplatz, jenž zachycuje probíhající, ale politicky zpochybňovaný a dosud neúspěšný pokus o transformaci bývalého východoněmeckého náměstí Alexanderplatz na špičkovou obchodní čtvrť podobnou Manhattanu. Ve filmu vystupuje mimo jiné významný německý architekt Prof. Hans Kollhoff, který přijal 4. října pozvání do Prahy a po promítání naváže svou přednáškou.

 Bližší informace najdete na stránkách festivalu.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu