ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Zprávy a aktuality Zahraniční architekti v cyklu přednášek Jiná perspektiva

Zahraniční architekti v cyklu přednášek Jiná perspektiva

Zahraniční architekti v cyklu přednášek Jiná perspektiva
28. 2. 2018 / Autor: KRUH

Občanské sdružení KRUH navazuje na loňský úspěšný přednáškový cyklus Jiná perspektiva druhým ročníkem, v rámci kterého představí desítku architektů z Francie, Švýcarska, Německa, Itálie či Španělska. V průběhu sedmi večerů se bude hovořit o plánování měst, stavbách na válečném území či destruktivismu v architektuře. Cyklus přednášek zahájí 1. března v CAMP IPR Praha od 19.30 Švýcaři Marc Angélil a Raphael Zuber. Všechny letošní přednášky se budou konat vždy první čtvrtek v měsíci.

Projekt navazuje na úspěšný loňský cyklus s tím rozdílem, že letos budou večery koncipované jako „dvojpřednášky“, na kterých vystoupí odborníci z mnoha evropských zemí. „Oslovili jsme další výrazné osobnosti, které doplňují předchozí cyklus, který představuje jedinečné a výjimečné počiny na poli architektury a tvorby měst,“ vysvětluje architektka Marcela Steinbachová, zakladatelka spolku KRUH, a dodává, že v rámci tohoto ročníku se představí několik inovativních architektů. Hned při březnové přednášce se na půdě CAMP představí švýcarští architekti Marc Angélil a Raphael Zuber. 

Marc Angélil: Navrhování a zdroje

Ve své přednášce představí Marc Angélil experimenty, které zkoumají využití energie a materiálních zdrojů při tvorbě architektury. Zvláštní pozornost bude věnovat konceptu „bezemisní architektury“ s uvedením konkrétních příkladů. Pojem „udržitelnosti“ se snaží přeformulovat s ohledem na dvě související otázky: Čím může architektura přispět k řešení dopadů klimatických změn? A jak vidina změny klimatu ovlivňuje architekturu? Během přednášky se otevřou otázky z architektonické, technické i politické sféry.

Marc Angélil je profesorem na katedře architektury ETH v Curychu. Ve svém výzkumu se zaměřuje na společenský a prostorový rozvoj rozlehlých metropolitních oblastí po celém světě. Je autorem několika knih. Architekturu vystudoval na ETH v Curychu, kde také obhájil doktorát. Vyučoval na Graduate School of Design na Harvard University a na University of Southern California v Los Angeles. Architektuře se věnuje se svými společníky Sarah Grahamovou a Manuelem Schollem v ateliéru agps architecture, který má pobočky v Los Angeles a v Curychu. Jejich projekty zahrnují například terminál letiště v Curychu, rozšíření sídla Mezinárodního svazu ochrany přírody v Ženevě, Dětské muzeum v Los Angeles, projekt infrastruktury pro lanovku v Portlandu v Oregonu, Zurich International School (ZIS) nebo urbanistické modernizační projekty v Addis Abebě v Etiopii.

Raphael Zuber: 101

„Kvality prostoru nelze přesně změřit, ale je zde nějaký důvod, proč se nám věci líbí, nebo nelíbí. To, co zažíváme svými smysly, ověřujeme rozumem. To, čemu intuitivně věříme, objasňujeme abstrakcí. Náš úsudek je vždy založený na osobním přesvědčení, ale jistě existují i archetypální prostorové podmínky, které se téměř nepostřehnutelně dotýkají našich základních instinktů a ovlivňují naše každodenní životy,“ říká k tématu přednášky Raphael Zuber.

Raphael Zuber absolvoval architekturu na ETH v Curychu v roce 2001 a ještě témže roce založil vlastní kancelář. Jeho první stavbou byla škola a školka v Gronu. V roce 2016 dokončil svou druhou stavbu, bytový dům v Domat/Ems. Mezi jeho další významné projekty patří Etnografické muzeum v Neuchâtelu, univerzitní kampus SUPSI v Mendrisiu a víkendový dům na Isle of Harris ve Skotsku. Raphael Zuber vyučoval na několika architektonických školách a momentálně hostuje na ETH v Curychu.

Místo konání: CAMP – IPR Praha, Vyšehradská 51, Praha 2
Vstupné: 80 /100 Kč
Předprodej v síti GoOut zde

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl