ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady Chátrající skvosty Poznávejte opuštěné, ale i jinak zajímavé domy v nové databázi!

Poznávejte opuštěné, ale i jinak zajímavé domy v nové databázi!

Poznávejte opuštěné, ale i jinak zajímavé domy v nové databázi!
2. 8. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Zajímá vás historie starých domů, chcete se dozvědět více o jejich architektuře a možná i nahlédnout do mnohdy pohnutých osudů jejich majitelů? Máme pro vás zajímavý tip! Poznejdomy.cz jsou nové webové stránky, kde najdete ty nejzajímavější objekty v České republice pěkně pohromadě!

Projekt se sice primárně zaměřuje na méně známé a starší objekty, ale v databázi lze najít i modernější stavby. „Cílem nového projektu je seznamovat lidi s domy se zajímavým příběhem, historií nebo architekturou. Mohou to být domy, které stojí již mnoho let, tak zaniklé nebo ty nově postavené,“ říká autor projektu Radomír Kočí

Informace o jednotlivých stavbách se zájemci dozví vcelku hravou formou v podobě interaktivní mapy. „Naší snahou je nezahlcovat návštěvníky dlouhými texty. Přesto, že jsme v začátcích, snažíme se web intenzivně doplňovat každý den. Aktuálně lze vyhledat stovky míst. V blízké budoucnosti chceme, aby do databáze mohli přidávat tipy na zajímavá místa i samotní uživatelé,“ říká Radomír Kočí. 

Uživatelé si mohou také díky mobilu s GPS značit, jaká místa již navštívili a přidat komentář či hodnocení. Lidé za každou návštěvu získají bod a mohou si tak porovnávat zážitky s ostatními. Součástí webu jsou i trasy, které tematicky spojují jednotlivá místa a je u nich i audio komentář. „Funkce jako trasy nebo možnost ukládání návštěv, jsou dostupné uživatelům, kteří přispějí na další rozvoj projektu. Nejsou to rozhodně žádné vysoké částky, pro odemčení všech funkcí a první vyzkoušení stačí přispět i 200 Kč na rok. Chystáme i různé výzvy, katalogy domů, přehledy zajímavých akcí a mnoho dalšího,“ říká Radomír Kočí. 

Velmi zajímavé je také to, že iniciátoři projektu jsou mnohdy v přímém spojení s aktuálními majiteli zachráněných objektů a díky tomu vznikají velmi unikátní galerie srovnávacích fotografií. „Zrovna teď se chystá jedna parádní galerie ze zámku v jižních Čechách. Budeme samozřejmě moc rádi, když nás i majitelé případně kontaktují a pozvou na takové návštěvy zajímavých domů,“ dodává Radomír Kočí.

„Ač se jedná o nový projekt, tomuto tématu se věnuji přes deset let. Mezi mé osobní srdcové projekty patří například dům U tří bílých lilií v Praze nebo zámek Ohrazenice. Mnoha objektům jsem také v minulosti pomohl najít nové majitele. Jedná se například o zámek Hájek nebo bývalou včelařskou školu v Novém Kníně,“ uzavírá Radomír Kočí. 

Poznejdomy.cz najdete také na sociálních sítích, kde můžete sdílet své příspěvky.

Radomíra Kočího jste na naší televizi mohli vidět v pořadu Chátrající skvosty, kde nám pomohl zmapovat historii několika domů. Posledním je Cukrovarnický palác, který se proměnil díky novému investorovi na luxusní hotel Andaz Prague. Díl o jedinečné proměně opuštěného a chátrajícího objektu v centru Prahy na moderní ubytovací zařízení najdete ZDE:

Chátrající skvosty - 8. díl - Cukrovarnický palác

Mohlo by vás zajímat

Zajímavá místa a památky
10 m 36 s

Sklárna Elias Palme

Bývalá sklárna Elias Palme v Kamenickém Šenově jistě patří mezi jednu z nejvýznamnějších staveb v severočeském sklářském regionu. Zajímavý je i její příběh. Z kdysi slavné továrny, která dodávala lustry do celého světa, je v dnešní době doslova ruina.

Mohlo by vás zajímat

Historické budovy
9 m 47 s

Módní dům Ostravica-Textilia

Kdysi ikonický obchodní dům v centru Ostravy se konečně dočkal rekonstrukce. Módní dům Ostravica – Textilia dlouhá léta chátral, nyní byla zahájena přestavba tohoto z části památkově chráněného objektu. Architektonický klenot Ostravy se tak už brzo dočká nejen nového vzhledu, ale i využití. Projekt přestavby totiž získal jak potřebná povolení, tak silného finančního partnera.

Doporučené pořady

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl
Zavřít reklamu