ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady Chátrající skvosty Ikonická vila v Černošicích u Prahy už není Krejčířova. Pojďte se s námi podívat na její novou image!

Ikonická vila v Černošicích u Prahy už není Krejčířova. Pojďte se s námi podívat na její novou image!

Ikonická vila v Černošicích u Prahy už není Krejčířova. Pojďte se s námi podívat na její novou image!
17. 8. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová, Foto:

Sídlo, které kdysi patřilo kontroverznímu podnikateli Radovanovi Krejčířovi, pomalu, ale jistě opouští jeho pošramocená pověst a stává se decentní vilou s překrásným výhledem na Černošice u Prahy. Neslavná historie domu, který kdysi plnil bulvární tisk kvůli jeho původnímu majiteli, přemrštěným nákladům na výstavbu i éře chátrání a opakujícím se neúspěšným dražbám, je už pryč! Z tohoto objektu se stala velmi zajímavá vila, která v novém kabátě a očištěna od minulosti hledá nového majitele.

Tato vila, jejíž minulost je spojena především s jejím předchozím majitelem Radovanem Krejčířem, není klasické podnikatelské baroko, jak by se vzhledem k její minulosti mohlo zdát. „Původně na pozemku stála prvorepubliková vila, kterou později komunisté původním majitelům zabavili a dali rodině Jelínkových. O nich se povídaly různé zvěsti, například to, že se údajně mělo jednat o bachaře politických vězňů, proto také tuto rodinu nikdo v okolí neměl příliš v oblibě. Poté se vila dostala do rukou panu Beránkovi, podnikateli, který později zmizel kdesi v pohraničí. Od Ladislava Beránka v roce 1998 Krejčíř původní vilu koupil podle smlouvy za 20 milionů korun. Původní vilu kompletně přestavěl a odvezl odtud ohromné množství zeminy,“ říká Radomír Kočí ze spolku poznejdomy.cz.

Nově vystavěné sídlo už mnozí z nás velmi dobře znají. Dům Radovana Krejčíře byl pověstný nejen tím, kolik ve své době stál (cena se původně odhadovala na 400 milionů), ale i nejrůznějšími výstřelky kontroverzního podnikatele. Krejčíř byl pověstný tím, že ve své vile choval žraloka a měl zde také jednu z nejjedovatějších oceánských ryb – perutýna. Odborníci dodnes vilu posuzují jako velmi pozoruhodné dílo. 

Titulky časopisů vila začala plnit poté, co se 18. června 2005 Radovanu Krejčířovi podařilo uprchnout přímo z domu během policejní domovní prohlídky. Stalo se tak za přítomnosti asi deseti ozbrojených detektivů, dvou státních zástupců a dvou policistů. Po útěku Radovana Krejčíře se o vilu podle svědectví starali Krejčířovi přátelé a rodina. Ti ji udržovali v obyvatelném stavu. Přesto došlo k několika vloupáním. Především šlo o bezdomovce, recidivisty, či další osoby, které vilu využili pro své zviditelnění. Původně honosné sídlo pak dál jen chátralo. První neúspěšná dražba objektu se konala v září roku 2017. Stejně tak dalších několik dražeb se setkalo s nezájmem. V roce 2019 pak vilu zastihl požár. Ten zničil velkou část střechy a za sebou zanechal škodu ve výší 20 milionů korun. V listopadu 2021 byla vila konečně vydražena za více než 21 milionu korun.

Aktuálně vila díky novému majiteli dostala novou střechu, čistý interiér, statické zajištění i exteriérové úpravy. Je uvedena do stavu shell&core a nachází se v nabídce realitní kanceláře Nemovito za 54.900.000 korun. Vila je připravena v základu pro vybudování skutečně jedinečného sídla pro náročné. „Na ploše zhruba 1.000 m2, si můžete splnit prakticky jakýkoliv sen. Tato vila splní to, co nikdo jiný nemá,“ říká realitní makléř Ondřej Černovický.

Je až neuvěřitelné, jak dům, který se v minulosti stal cílem nezvaných návštěv vandalů a atrakcí youtuberů nyní nabízí neskutečné možnosti pro vybudování moderního sídla. „Střecha domu, která byla poškozena při požáru a vandalismu, byla kompletně vyměněna. Nová je pochopitelně nejen krytina, ale také celé krovy. V originálním stavu se naopak nachází venkovní kurt, který je ukrytý v prostoru mezi vilou a společenským zázemím. Společenské zázemí v sobě dále ukrývá kurt na squash a několik dalších zajímavých prostor,“ říká Ondřej Černovický.

Ačkoliv je dům vystavěn v klasičtějším stylu, s velkou prosklenou plochou si nezadá i se soudobou modernou. „Na domě proběhla řada zásahů, jako je například nová fasáda nebo oprava schodů. Množství travertinu, které bylo na této stavbě použito, je možná až šokující. Materiál, který naleznete prakticky v celém exteriéru, byl použit také pro výstavbu známého kolosea,“ dodává Černovický.

Této vile nelze odepřít nezměrné množství prostoru, perfektní umístění či dechberoucí výhled. Černošice a okolí budou mít budoucí majitelé jako na dlani. Objekt se nachází v přímém sousedství lesa v okrajové části obce s téměř nulovým provozem. 

„Dům, který s postupujícím svahem mizí v terénu, se nachází uprostřed pozemku. Se zadním objektem je propojen pod povrchem, což je ostatně velkou specialitou tohoto domu, spousta prostor je totiž ukryta pod zemí. Úchvatná je i velká terasa, která navazuje na podlaží s obývacím pokojem, nabízí téměř 100 metrů čtverečních plochy,“ uvádí Ondřej Černovický. Dále zde najdeme i wellness zázemí s velkým vnitřním bazénem. Díky velkým panoramatickým oknům nabízí tento prostor výhledy přímo z bazénu.

 

„Mramorové točité schodiště propojuje všechna podlaží. Do garáží se svezete výtahem, který byl v roce 2022 vyměněn za nový. Dalším specifickým prvkem tohoto domu je spojovací tunel, který propojuje garáže se zbytkem stavby. Ten se v místě nachází už desítky let a sloužil jako přístup již k předchozímu objektu,“ dodává Černovický

Podle realitního serveru je stavba aktuálně připravena k dokončení interiérů. Vizualizace zobrazují jejich možnou budoucí podobu a pracují s minimálními zásahy do konstrukcí domu či jeho dispozice, představují především doplněné povrchy.

  

Mohlo by vás zajímat

Zajímavá místa a památky
5 m 30 s

Krejčířova vila

Nejen rozlehlý pozemek v Černošicích, který kdysi představoval luxus, zeje prázdnotou a nedaří se jej ani na šestý pokus prodat. Současná hodnota vily se odhaduje na necelých 30 milionů korun. Bývalý majitel, podnikatel Radovan Krejčíř, je momentálně vězněn v Jihoafrické republice, kde si odpykává 35 let odnětí svobody za únos, pokus o vraždu a držení drog. Pokud by byl převezen do České republiky, čekalo by jej 15 let vězení za rozsáhlou majetkovou a násilnou trestnou činnost.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl