ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Hotely, obchodní a zábavní centra Ostrov Zanzibar zdobí další perla: Bungalovy z tradičních miasových střech

Ostrov Zanzibar zdobí další perla: Bungalovy z tradičních miasových střech

Ostrov Zanzibar zdobí další perla: Bungalovy z tradičních miasových střech
30. 11. 2018 / Autor: crestcom.cz Popisek: Místo pro sledování západu slunce

Britsko-česká architektonická kancelář Jestico + Whiles stojí za návrhem a interiérovým designem nově otevřeného hotelového resortu Zuri Zanzibar v oblasti Kendwa. Ta se nachází na severozápadním pobřeží zanzibarského ostrova Unguja. Ostrov koření, jak se Zanzibaru přezdívá, je součástí afrického státu Tanzanie.

Hotelový komplex Zuri Zanzibar vznikl přímo u pláže na dvanáctihektarovém pozemku. Resort tvoří padesát pět stylových bungalovů, vily a také apartmány s prostornými soukromými terasami, jež poskytují dechberoucí výhled na západně orientovanou a tři sta metrů dlouhou hotelovou pláž.

Bungalovy, které jsou na pozemku rozesety v malých skupinách, jsou obklopeny hustou zelení vytvářející pro každého hosta soukromý prostor zahrady. Přírodní střechy bungalovů z tradiční africké krytiny miasa chrání nejen vnitřní prostor bungalovů, ale i terasy, kde mohou hosté odpočívat a trávit čas na čerstvém vzduchu. Zvolené unikátní řešení je inspirované geniem loci ostrova a liší se od standardního přístupu k navrhování hotelových komplexů.

Ekologie a udržitelnost

architektonickém konceptu sehrály hlavní roli ekologie a udržitelnost. Při výstavbě byly ve velké míře využívány materiály z místních zdrojů, na pozemku bylo zbudováno vlastní odsolovací zařízení a důraz byl kladen také na recyklaci. To se týká například odpadních vod pro zavlažování. Společně s výstavbou hotelového resortu vznikla i celá řada komunitních projektů ve prospěch místních obyvatel: nechybělo vybudování studní v okolí vesnice Kendwa či renovace zdejší školy.

Místní obyvatelé, kteří se podíleli na stavbě, prošli také školením a seznámili se s tradičními metodami výstavby jako třeba využitím listů banánovníku pro tvorbu střech. Kromě toho ve vesnici vzniklo zvláštní výukové středisko pro zdejší obyvatele, kteří projevili zájem o práci v hotelu.

Bungalovy byly navrženy tak, aby se pomyslně vznášely nad zemí a využívaly denní stín i mořský vánek jako přírodní zdroje ochlazování vnitřních prostor. To přispívá k zachování přirozeného ekosystému a nezasahuje negativně do fauny a flóry.

Místní koření a prostor pro meditaci

V resortu je dále schraňována dešťová voda a několik vrtů na pozemku čerpá slanou vodu, kterou následně odsolovací zařízení přeměňuje na pitnou vodu pro celý resort. V samotném centru hotelového komplexu stojí zahrada plná rozmanitých rostlin a stromů lokálního původu, které vytvářejí zákoutí pro meditaci a jógu. Nechybí ani kurzy tradiční svahilské kuchyně. Ta ve velké míře využívá různých druhů koření, které jsou taktéž pěstovány přímo v resortu.

Architektonický návrh i design interiérů vychází ze zanzibarské kultury, klimatu a geografického umístění, což se odráží ve zvolených materiálech, organizaci prostor i zjevných odkazech na bohatou historii, tradici a rukodělnou výrobu místních obyvatel.

Miasové střechy

Africký design, patrný z vyřezávaných dveří, miasových střech, tedy z tradičního tanzanského materiálu vyráběného ze suché slámy, využití vytěženého korálového kamene pro opěrné stěny terénu, obložení i konstrukci zdí či povrchovou úpravu cest a pěšin, vytváří klidnou a elegantní atmosféru v celém resortu.

Zuri Zanzibar je součástí globální sítě The Design Hotels, ve které vyniká svými úchvatnými interiéry tvořenými kombinací moderních prvků a tradičních afrických vlivů - ať už se jedná o vybraný nábytek, africké umění v podobě jedinečných maleb a vzorů od umělkyně Sarah Markes (pocházející z Tanzanie) nebo závěsy z papírových korálků vyrobené z recyklovaných časopisů od zdejší společnosti „Chako“. Ta zaměstnává místní ženy s cílem podporovat jejich samostatnost.

nyv

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl