ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Hotely, obchodní a zábavní centra Ostrov Zanzibar zdobí další perla: Bungalovy z tradičních miasových střech

Ostrov Zanzibar zdobí další perla: Bungalovy z tradičních miasových střech

Ostrov Zanzibar zdobí další perla: Bungalovy z tradičních miasových střech
30. 11. 2018 / Autor: crestcom.cz Popisek: Místo pro sledování západu slunce

Britsko-česká architektonická kancelář Jestico + Whiles stojí za návrhem a interiérovým designem nově otevřeného hotelového resortu Zuri Zanzibar v oblasti Kendwa. Ta se nachází na severozápadním pobřeží zanzibarského ostrova Unguja. Ostrov koření, jak se Zanzibaru přezdívá, je součástí afrického státu Tanzanie.

Hotelový komplex Zuri Zanzibar vznikl přímo u pláže na dvanáctihektarovém pozemku. Resort tvoří padesát pět stylových bungalovů, vily a také apartmány s prostornými soukromými terasami, jež poskytují dechberoucí výhled na západně orientovanou a tři sta metrů dlouhou hotelovou pláž.

Bungalovy, které jsou na pozemku rozesety v malých skupinách, jsou obklopeny hustou zelení vytvářející pro každého hosta soukromý prostor zahrady. Přírodní střechy bungalovů z tradiční africké krytiny miasa chrání nejen vnitřní prostor bungalovů, ale i terasy, kde mohou hosté odpočívat a trávit čas na čerstvém vzduchu. Zvolené unikátní řešení je inspirované geniem loci ostrova a liší se od standardního přístupu k navrhování hotelových komplexů.

Ekologie a udržitelnost

architektonickém konceptu sehrály hlavní roli ekologie a udržitelnost. Při výstavbě byly ve velké míře využívány materiály z místních zdrojů, na pozemku bylo zbudováno vlastní odsolovací zařízení a důraz byl kladen také na recyklaci. To se týká například odpadních vod pro zavlažování. Společně s výstavbou hotelového resortu vznikla i celá řada komunitních projektů ve prospěch místních obyvatel: nechybělo vybudování studní v okolí vesnice Kendwa či renovace zdejší školy.

Místní obyvatelé, kteří se podíleli na stavbě, prošli také školením a seznámili se s tradičními metodami výstavby jako třeba využitím listů banánovníku pro tvorbu střech. Kromě toho ve vesnici vzniklo zvláštní výukové středisko pro zdejší obyvatele, kteří projevili zájem o práci v hotelu.

Bungalovy byly navrženy tak, aby se pomyslně vznášely nad zemí a využívaly denní stín i mořský vánek jako přírodní zdroje ochlazování vnitřních prostor. To přispívá k zachování přirozeného ekosystému a nezasahuje negativně do fauny a flóry.

Místní koření a prostor pro meditaci

V resortu je dále schraňována dešťová voda a několik vrtů na pozemku čerpá slanou vodu, kterou následně odsolovací zařízení přeměňuje na pitnou vodu pro celý resort. V samotném centru hotelového komplexu stojí zahrada plná rozmanitých rostlin a stromů lokálního původu, které vytvářejí zákoutí pro meditaci a jógu. Nechybí ani kurzy tradiční svahilské kuchyně. Ta ve velké míře využívá různých druhů koření, které jsou taktéž pěstovány přímo v resortu.

Architektonický návrh i design interiérů vychází ze zanzibarské kultury, klimatu a geografického umístění, což se odráží ve zvolených materiálech, organizaci prostor i zjevných odkazech na bohatou historii, tradici a rukodělnou výrobu místních obyvatel.

Miasové střechy

Africký design, patrný z vyřezávaných dveří, miasových střech, tedy z tradičního tanzanského materiálu vyráběného ze suché slámy, využití vytěženého korálového kamene pro opěrné stěny terénu, obložení i konstrukci zdí či povrchovou úpravu cest a pěšin, vytváří klidnou a elegantní atmosféru v celém resortu.

Zuri Zanzibar je součástí globální sítě The Design Hotels, ve které vyniká svými úchvatnými interiéry tvořenými kombinací moderních prvků a tradičních afrických vlivů - ať už se jedná o vybraný nábytek, africké umění v podobě jedinečných maleb a vzorů od umělkyně Sarah Markes (pocházející z Tanzanie) nebo závěsy z papírových korálků vyrobené z recyklovaných časopisů od zdejší společnosti „Chako“. Ta zaměstnává místní ženy s cílem podporovat jejich samostatnost.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl