ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Ostrava bude mít mrakodrap podle návrhu Evy Jiřičné

Ostrava bude mít mrakodrap podle návrhu Evy Jiřičné

Ostrava bude mít mrakodrap podle návrhu Evy Jiřičné
6. 2. 2021 / Autor: Štěpánka Šulanová, foto: AI-DESIGN

Ostravská radnice představila hotový návrh na proměnu 64 metrů vysokého věžáku, který připravila světoznámá architektka Eva Jiřičná se svým kolegou Petrem Vágnerem ze studia AI- DESIGN.  

Jedna z mála ostravských výškových budov tak zůstane zachována. Původně se přitom počítalo s její demolicí. Investiční záměr potvrdil technické možnosti přestavby tohoto dlouhé roky diskutovaného objektu. Nově tady vznikne bytový dům s kavárnou a obchody. Řešení navíc 22 patrovou budovu zvedne ještě o jedno patro. Mrakodrap, jinak také Skyscraper, v budoucnu nabídne další atraktivní bydlení v centru města i kavárnu s vyhlídkou v nejvyšším patře budovy.

Mrakodrap bude nutné odstrojit na pouhý skelet, demontovat závadné azbestové panely a přistavět nové jádro se schodištěm a výtahy, aby dům v budoucnu splňoval všechny požární normy.

Demolice, nebo minimálně bourání vrchních pater. To plánovali v minulosti politici kvůli údajně špatné statice starého, neobývaného a zchátralého mrakodrapu v Ostrčilově ulici v centru Ostravy. Teď ale plány radikálně mění. Vedení města představilo projekt kompletní rekonstrukce nejvyššího domu v Ostravě od roku 1968. Dokonce počítá s tím, že ještě o jedno vyhlídkové patro povyroste. „Pečlivě prověřit statiku - to byl náš první úkol, abychom věděli, zda můžeme projektovat. Dostali jsme velmi precizně zpracovanou konstrukční zprávu, ze které vyplývá, že statika domu je dobrá. Budova byla postavena s rezervou tak, aby odolávala náporům větších sil, než na ni ve skutečnosti působí,“ uvedla architektka Eva Jiřičná, která navrhla projekt rekonstrukce věžáku společně s kolegou Petrem Vágnerem. „Proto můžeme k současným 22 patrům přistavět ještě jedno, které jsme pracovně nazvali: vyhlídková kavárna. Z budovy je totiž velmi krásný výhled. Ale prostor bude multifunkční, takže využití může být i jiné," dodal architekt Petr Vágner.

Většinu objektu tvoří 76 nově navržených bytů různých velikostí od 1+kk po exkluzivní mezonetové byty v horních patrech. Návrh počítá s celoprosklenými okny a rozšířením o balkóny se zelení. Parter budovy bude možné využít pro komerční prostory, dále tam bude recepce a lobby. Objekt bude také bezbariérový, přirozeně napojený na okolní terén.

„Po celém světě najdeme poválečné budovy postavené s nejlepším úmyslem a nejlepší dosažitelnou technologií pro potřeby své doby. Mnohé z nich ukončily svou užitečnou roli, a ačkoli jejich konstrukčně stavební stav je pořád v akceptovatelném stavu, podmínky na bydlení a kvalita vnějších fasád neodpovídají dnešním požadavkům. Otázka jejich budoucnosti závisí na zvážení různých možností. Naším úkolem bylo studovat potenciál existujícího bloku jako pokračování původní ideje - bydlení ve výškových budovách s ohledem na dnešní požadavky na kvalitu, existující regulace, ekologii a životní prostředí. Ve spolupráci s odborníky z různých profesí jsme zpracovali návrh, který jsme předložili k diskuzi,“ uvedla architektka Eva Jiřičná.

Tato ostravská část Jindřiška je známá tím, že se zde obtížně parkuje. Architekti proto museli myslet i na tuto problematiku. Počítá se proto se stavbou parkovacího domu s kapacitou až 170 parkovacích míst. Sloužit bude stávajícím obyvatelům i budoucím novým nájemníkům.

Město nyní zvažuje další kroky v projektu, klíčové bude zapojení soukromého investora. Projektová dokumentace bude zpracována v letech 2021 až 2022. Samotná rekonstrukce objektu by pak mohla být zahájena v roce 2023. Předpokládaná cena je 390 milionů korun.

Ostravský mrakodrap v Ostrčilově ulici je už od roku 2013 kvůli technickým problémům prázdný. Ač je ve špatném technickém stavu a jeho rekonstrukce bude náročná, rozhodlo vedení města objekt nebourat, aby se zachovala jedna z unikátních dominant města. Vyšší jsou pouze věž Nové radnice a Bolt Tower v Dolních Vítkovicích, vybudovaný z vysoké pece.

Objekt byl postaven podle návrhu Jana Slezáka v tzv. pozdním internacionálním stylu v letech 1965 až 1968 jako součást sídliště Jindřiška jako experimentální projekt.

Podívejte se také:

Osobnosti současné architektury - Petr Vágner (AI - DESIGN)

Osobnosti současné architektury – Eva Jiřičná

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl