ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady U jednoho stolu Architektka Eva Jiřičná změní tvář pražského Žižkova. Po diskuzích s veřejností a politiky projekt Centrum Nový Žižkov dopracuje

Architektka Eva Jiřičná změní tvář pražského Žižkova. Po diskuzích s veřejností a politiky projekt Centrum Nový Žižkov dopracuje

Architektka Eva Jiřičná změní tvář pražského Žižkova. Po diskuzích s veřejností a politiky projekt Centrum Nový Žižkov dopracuje
Autor: Romana Landová, tisk.z. Pražský Žižkov se změní. Foto: Central Group

Architektka Eva Jiřičná zvítězila v mezinárodní architektonické soutěži na řešení Centra Nového Žižkova, které se zúčastnilo 98 ateliérů z 30 zemí celého světa. Svůj záměr již prezentovala představitelům městské části Prahy 3, v plánu má debaty s politiky a úřady. Klíčová je však pro ni diskuze s občany, která potrvá do října. Po těchto diskuzích projekt upraví a dopracuje do finální podoby pro schvalovací proces.

Návrh architektky Evy Jiřičné se skládá ze tří částí: městského bloku s dostupnými byty a mateřskou školkou, tří rozvlněných vyšších budov s nadstandardním bydlením a velkorysého veřejného prostranství, které zaujímá téměř 70 procent plochy celého pozemku. Právě veřejný prostor se zelení, fontánou, uměleckými díly a mateřskou školkou považuje Eva Jiřičná za to nejdůležitější na celém projektu. V Centru Nový Žižkov budou služby, obchody, restaurace a kavárny s venkovním posezením. Cílem Evy Jiřičné je vytvořit příjemné a vyhledávané místo pro relaxaci a setkávání lidí.

Diskuze s veřejností do října

Záměr Evy Jiřičné a jejího ateliéru AI DESIGN už byl veřejně prezentován a diskutován v Galerii kavárny Louvre v červnu a v Centru současného umění DOX v červenci, kdy proběhla televizní debata. Na podzim by architektka Jiřičná svůj záměr ráda prezentovala a diskutovala přímo s občany Prahy 3. Projekt už byla osobně představit vedení městské části, ale diskuze s lidmi v místě je pro ni klíčová. Sbírat názory a diskutovat o svém záměru chce architektka Eva Jiřičná do října, příští rok by už mohla být hotová finální verze projektu. „Moc nám záleží na tom, aby místní lidé vnímali pozitivní přínos našich nových projektů pro jejich městskou část. A plně chápeme jejich obavu z toho, aby se naše nové projekty nestaly jen dalšími místy převážně pro investice cizinců, jak se to stalo u některých větších bytových projektů v této městské části,“ uvedl Dušan Kunovský, šéf Central Group.

Velkou mezinárodní soutěž, která proběhla ve formě workshopu, připravoval investor téměř rok a záměr důkladně diskutoval se zástupci Prahy 3, mnoha odborníky a také v rámci poroty soutěže. Nejnáročnější bylo stanovení zadávacích podmínek pro řešení nových staveb. „Protože územní plán neurčuje pro toto území žádnou regulaci ohledně kapacit ani výšky pro novou zástavbu, bylo rozhodnuto zadat kapacitu vycházející z objemu stávajících staveb na pozemku a výšku omezit 100 metry, což je strop připravovaného Metropolitního plánu,“ vysvětluje Kunovský s tím, že stavby nesmí jakkoliv zasahovat mimo stávající zastavěné území a musí vytvářet veřejný prostor se zelení. Původní koncepce architektky Evy Jiřičné byla vyšší a dosahovala 130 metrů. Kvůli podmínkám soutěže musela být výška budov snížena na požadovaných 100 metrů.

Několik minut od metra

Lokalita Centrum Nového Žižkova se nachází na exponovaném místě na křižovatce ulic Olšanská a Jana Želivského na Žižkově v Praze 3. Vhodnost většího rezidenčního projektu na tomto místě je daná zejména tím, že tato lokalita v širším centru leží jen několik minut chůze od stanic metra Želivského a přímo u zastávek frekventovaných tramvají. „Jako rodilý Pražák mám Žižkov moc rád pro jeho svéráznost a myslím, že je to skvělé a velmi perspektivní místo pro život,“ myslí si šéf Central Group Kunovský a dodává, že připravované Centrum Nový Žižkov má pro obyvatele představovat živoucí místo pro různé lidi - mladé i starší, bohatší i méně majetné, Čechy i cizince.

Psali jsme také:

Rozhovory s osobnostmi: TV Architect zpovídala architektku Evu Jiřičnou nejen ohledně jejího návrhu žižkovských věží

Sdružení pro architekturu a rozvoj pořádá Summit. Zúčastní se Elizabeth Diller či architektka Eva Jiřičná

Čtěte také na TV Bydlení:

Central Group koupil velkou část areálu bývalé Sigmy Modřany. Postaví tam byty

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl