ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Open House Praha otevře Tyršův dům v Praze

Open House Praha otevře Tyršův dům v Praze

Open House Praha otevře Tyršův dům v Praze
Autor: zdroj Open House Praha/ Leona Telinová Popisek: Tyršův dům

Organizace Open House Praha pokračuje na podzim v otevírání architektonicky významných budov, které vznikly v období první republiky. Připomíná si tak v rámci projektu Architektura první republiky v Praze letošní stoleté výročí od založení Československa. V neděli 30. září 2018 se na celý den od 10.00 do 18.00 hodin pro veřejnost otevře Tyršův dům na Malé Straně.

To je budova postavená mezi lety 1921–1925 pro účely sídla Československé obce sokolské. „Sluneční lázně na střeše, nejstarší bazén v Praze nebo běžecká dráha u Čertovky – Tyršův dům se ve své době mohl pyšnit tím nejlepším zázemím pro sportovní a tělovýchovnou činnost,” říká Andrea Šenkyříková, ředitelka organizace Open House Praha a dodává: „Jedná se o areál, který je dokonalým příkladem vysoké úrovně české architektury období první republiky.”

V rámci komentovaných prohlídek, které budou probíhat vždy v celou hodinu, se návštěvníci dozví o historickém osudu Tyršova domu a v případě dobrého počasí bude možné vystoupat až na jeho střechu. Tam kde se nacházely pověstné sluneční lázně a odkud se otevírají neobyčejné výhledy na Prahu. Volně přístupné budou také reprezentativní prostory Michnova paláce.

Vstup na prohlídky je zdarma bez nutnosti předchozí rezervace. Doprovodný program je připraven i pro děti, kteří se mohou společně s rodiči v patnáct hodin zúčastnit speciální interaktivní komentované prohlídky. Celý komplex Tyršova domu se spolu s dalšími osmi budovami a prostory otevře ještě jednou 28. října 2018, přímo v den oslav výročí založení republiky.

Doslova z ruin pozvedli českoslovenští vlastenci někdejší reprezentativní sídlo Michnů z Vacínova na pražském Újezdě. Zdevastovaný barokní komplex prodalo hlavní město Praha v roce 1921 Československé obci sokolské, jež vypsala na jeho rekonstrukci a dostavbu architektonickou soutěž. V té zvítězil český architekt František Krásný, žák Otto Wagnera a představitel secesního proudu v architektuře.

Krásnému se podařilo jednak citlivě zrestaurovat historický palác, ale především se zasloužil o dostavbu nového objektu s velkou tělocvičnou zdobenou reliéfy se sokolskou tematikou. V nově přistavěné části se nacházely rovněž kuchyně, jídelna, výstavní síň, ubytovací prostory a ve sklepních prostorách byl zbudován dvacet metrů dlouhý plavecký bazén, nejstarší v Praze. Někdejší zahrada a dvůr pak byly proměněny na lehkoatletické cvičiště. Slavnostního otevření Tyršova domu, jak byl areál po spoluzakladateli Sokola Miroslavu Tyršovi nově pojmenován, se v květnu 1925 zúčastnil i prezident T. G. Masaryk.

Více informací naleznou zájemci na Openhousepraha.cz. Nebo také ve facebookové události.

O historii Tyršova domu si lze přečíst na blogu Open House Praha.

Tyršův dům

Datum a čas zpřístupnění: neděle 30. září, neděle 28. října 10.00–18.00 hodin
Adresa: Újezd 450/40, Praha 1-Malá Strana, vchod hlavní branou z ulice Újezd
Datace: 1921–1925 (rekonstrukce Michnova paláce a stavba Tyršova domu)
Architekt: František Krásný (rekonstrukce a dostavba)
Forma zpřístupnění: volně (vybrané prostory Michnova paláce) / skupiny dle kapacity prohlídky v každou celou hodinu (Tyršův dům)
Přístupnost: bariérový
Zpřístupněné prostory: Michnův palác – Rytířský a Mramorový sál, schodiště / Tyršův dům – vybrané prostory, střecha (v případě dobrého počasí)

Open House Praha

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl