ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Open House Brno otevře zrekonstruovaný palác Jalta, ale i budovu soudu nebo čističku

Open House Brno otevře zrekonstruovaný palác Jalta, ale i budovu soudu nebo čističku

Open House Brno otevře zrekonstruovaný palác Jalta, ale i budovu soudu nebo čističku
28. 2. 2019 / Autor: ticbrno.cz Popisek: Ilustrační foto

První ročník architektonického festivalu Open House Brno, který otvírá běžně nepřístupná místa a ta známá ukazuje jinak, zaznamenal vřelé přijetí. Zájem veřejnosti byl dokonce tak veliký, že pořadateli TIC BRNO při spuštění rezervací „spadl web“. Také proto bude letošní ročník probíhat dva víkendové dny, 13. a 14. dubna, a otevře více než 50 běžně nepřístupných míst. Na sociálních sítích o něj projevilo zájem již bezmála 14 tisíc lidí.

Tradice dlouhá dvacet sedm let a přívlastek největší architektonická akce na světě – to je festival Open House, který se od loňského roku koná také v Brně. Probíhá už ve více než čtyřiceti pěti městech na šesti kontinentech a navštíví jej ročně téměř dva miliony lidí. Open House Brno je členem sítě Open House Worldwide Family od roku 2018. Jeho první ročník zaznamenal na osm tisíc návštěv, otevřel dvacet tři míst a stal se jednou z nejúspěšnějších loňských akcí v Brně. Vzhledem k zaznamenanému úspěchu se pořadatelé akce, TIC BRNO a Spolek Kultura & Management, rozhodli letos uspořádat festival dvoudenní, který nabídne přes padesát míst. Mezi nimi právě například nově zrekonstruovaný palác Jalta, budovu Ústavního soudu nebo čističku odpadních vod Brněnských vodáren a kanalizací.

Open House Brno 2019

Víkendový brněnský festival umožní tisícům lidí zdarma nahlédnout do desítek budov, jejichž dveře jsou jim při běžném provozu zavřené. Současně nabízí prohlídku architektury historické i moderní. Jedním z největších taháků letošního ročníku se určitě stane nově zrekonstruovaný palác Jalta, kde mimo jiné sídlí také Rakouský honorární konzulát, který umožní návštěvníkům pohled na Brno ze své terasy v nejvyšším patře domu. Kanceláře tady mají i brněnské ateliéry architektů Petra Pelčáka nebo Ondřeje Chybíka a Michala Krištofa, kteří v rámci Open House Brno 2019 také zvou na prohlídku svých prostor. „Palác Jalta je funkcionalistická budova postavená v letech 1928–1929 podle návrhu Jaroslava Polívky. Funkcionalismem je Brno proslulé a já jsem rád, že nyní sídlíme právě na této adrese,“ zve na prohlídku Jalty a architektonického ateliéru architekt Ondřej Chybík, který je zároveň ambasadorem letošního ročníku festivalu. „Open House Brno 2019 nabízí k prohlídce více než padesát míst, takže věřím, že na tento víkend s architekturou a otevíráním běžně nepřístupných domů budou nejen Brňáci, ale i ti, co do Brna za akcí přijedou, dlouho vzpomínat a že si to všichni užijí,“ dodává.

Řada lidí určitě ocení například možnost nahlédnout do monumentální budovy Zemského stavovského domu (Moravské zemské sněmovny), dnes sídla Ústavního soudu. Byla postavena v letech 1875–1878 na základě návrhu vídeňských architektů Antona Hoffta a Roberta Raschky. Dalším příkladem místa, tentokrát z úplně jiného soudku, na které se bez Open House Brno jen tak nepodíváte, je čistička  odpadních vod Brněnských vodáren a kanalizací, která čistí odpadní vody nejen z  Brna, ale i přilehlých měst a obcí.

Další místa, na kterých se potkáte s historickou architekturou, jsou například art-decový brněnský klenot Arnoldova vila nebo neorenesanční Besední dům, sídlo Filharmonie Brno. Nejstarší datum vzniku stavby má z nabízených míst Dům pánů z Lipé pocházející z roku 1589, nejmladší jsou zbrusu nové kanceláře společnosti Avast ve stylu Silicon Valley dostavěné na místě bývalé Vlněny v roce 2018. A nahlédnete dokonce i do budoucnosti! V areálu Zbrojovky se budete moci prostřednictvím architektonických návrhů seznámit s historií, současností, ale především budoucností tohoto dvacetihektarového území, kde v nejbližších letech vznikne živá, moderní a dobře dostupná městská čtvrť.

Milovníci piva ocení prohlídku místního pivovaru Hauskrecht, sportovní fanoušci Sokolský Stadion, kde trénovali olympijští vítězové, a ti, co mají rádi přírodu, si z široké nabídky jistě vyberou Botanickou zahradu a arboretum Mendelovy univerzity. Krásný výhled na Brno nabídne například nejvyšší budova České republiky, kterou je brněnská AZ Tower od architektů Aleše Buriana a Gustava Křivinky, nebo věž pavilonu G brněnského výstaviště od architekta Bohumíra Čermáka, která stála na začátku historie skleněných mrakodrapů.

Ambasadoři Open House Brno 2019

Třemi vzácnými ambasadory Open House Brno 2019 jsou rektorka Mendelovy univerzity v Brně prof. Ing. Danuše Nerudová, Ph.D., významný český malíř a pedagog prof. MgA. Petr Kvíčala a Ing. arch. Ondřej Chybík MAS ETH, nositel Grand Prix Obce architektů a spoluzakladatel úspěšného atelieru Chybik + Kristof Architects & Urban Designers.

TIC BRNO

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl