ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Nové bistro v Praze nabízí možnost sledovat mistry kuchaře přímo při práci

Nové bistro v Praze nabízí možnost sledovat mistry kuchaře přímo při práci

Nové bistro v Praze nabízí možnost sledovat mistry kuchaře přímo při práci
11. 6. 2019 / Autor: crestcom.cz Popisek: Interiér restaurace
#budova #historie
další

Nové bistro v Ječné ulici v Praze přináší Itálii do centra metropole. Nejen v oblasti gastronomie, ale především v oblasti stylového interiéru a útulné atmosféry, které jsou výsledkem týmové práce designérů ze studia Jestico + Whiles. Restaurace se nachází poblíž náměstí I. P. Pavlova v historické budově Teplotechny.

Brutalistní stavba z 80. let minulého století je dílem architektky Věry Machoninové. Objekt zaujme výraznou fasádou, kterou tvoří obložení z modrých kovových desek. Původní účel stavby, a to poskytování ubytovacích kapacit, již před časem nahradilo převážně kancelářské využití. Ovšem sídlí zde i umělecká galerie a v úrovni ulice také nově otevřená restaurace Lasagna Mia.

„Přibližně 3 000 kusů sušených těstovinových plátů shlíží z modře vymalovaného stropu, který barevně odpovídá odstínu původní fasády, a vytváří nápaditý přechod mezi interiéremvenkovním světem. Při večerním osvětlení je navíc možné pozorovat zajímavou stínohru,“ říká Sean Clifton, ředitel pražského studia Jestico + Whiles.

Možnost sledovat kuchaře při práci

Dominantou vstupu do restaurace jsou dřevěné police, které se nacházejí na ústřední stěně hned za pultem sloužícím pro výběr jídla a objednávky. Jsou na nich vystaveny kuchařky, typické ingredience pro přípravu italských pokrmů a čerstvé bylinky. Jídelní části pak dominuje dlouhá barevná lavice, variace židlí Ton a speciální obdélníkový stůl tvořený z dřevěných vrstvených desek opětovně evokujících těstovinové pláty lasagní. Stejný detail je zřejmý i u objednávkového pultu a na dekoru v dolní části příčky před profesionální kuchyní, která je v úrovni očí oddělena čirým sklem. Zákazníci mají díky tomu jedinečnou příležitost sledovat místní kuchaře při práci.

Ventilační systém a osvětlení byly s respektem k původní historické budově upraveny tak, že se zvýšila světlá výška a místnost opticky získala na vzdušnosti. Betonová konstrukce na nosnících a sloupech byla pokryta bílou barvou s nádechem šedé tak, aby byl zachován jednotný vzhled, kvalita a aby vynikl detail struktury, který je zřejmý především za denního světla. Okolní stěny jsou rovněž světlé, nicméně oživují je nápisy v italštině a pop-artové ztvárnění busty Davida od Michelangela Buonarrotiho.

Z Londýna napříč kontinenty

Ten patří k nejznámějším představitelům takzvané vrcholné italské renesance a manýrismu. Proslavil se jako sochař, architekt a malíř, ale psal také básně. Jeden z nápisů, které si lze v restauraci přečíst pochází právě od Buonarrotiho a zní: „Lasagne jsou jídlem bohů“.

Architektonická kancelář Jestico + Whiles byla založena v roce 1977 v Londýně a postupně se vyprofilovala jako přední architektonická společnost se zaměřením na architekturu, interiérový design a územní plánování, která realizuje projekty napříč Evropou, v Austrálii, Africe, Indii a na Středním východě.
V roce 1992 společnost otevřela jako jedinou pobočku mimo domácí trh kancelář v České republice. Pražská pobočka zaštiťuje aktivity společnosti na klíčových trzích ve střední a východní Evropě, mezi které patří Česká republika, Slovensko, Polsko, Rusko, Německo a Chorvatsko či Zanzibar. Portfolio společnosti je velmi široké: zahrnuje pětihvězdičkové hotely a restaurace, veřejné stavby (univerzitní kampusy, školy, muzea či autobusová a vlaková nádraží) či fit-out řešení kancelářských prostor. Zabývá se také rekonstrukcemi původních historických budov a územním plánováním rezidenční výstavby.

Věra Machoninová

Po absolvování vysoké školy nastoupila do Státního projektového ústavu v Praze. Za čtyři roky , v roce 1956, získala společně s manželem Vladimírem, který byl také český architekt, jeden z představitelů brutalismu, první cenu ve veřejné architektonické soutěži na Dům kultury v Jihlavě. Od dokončení realizace jihlavského areálu v roce 1961 uplynuly jen tři roky a byla tu další první cena pro manžele Machoninovy, tentokrát ve veřejné architektonické soutěži na areál Mezinárodního hotelu a festivalového kina v Karlových Varech.

Roku 1966 architektka usilovala spolu s manželem a dalšími třemi kolegy o budovu univerzity v irském Dublinu; tvůrčí tým tehdy získal třetí cenu.
Věra Machoninová v roce 1967 opustila Státní projektový ústav a se svým mužem založila Architektonický ateliér Alfa. Ten spolu s dalšími třemi ateliéry vytvořil Sdružení projektových ateliérů v Praze.

Na základě zvláštní objednávky vypracovala návrh na Dům bytové kultury v Praze, tedy na specializovaný obchodní dům s nábytkem. V tomto případě byl kladen důraz na desingn a dům měl rozlohu třináct tisíc metrů čtverečních prodejní plochy. Dokončen byl roku 1977. Stavba se nachází u stanice metra C – Budějovická.

Následoval obchodní dům Kotva na pražském náměstí Republiky. Věra Machoninová tehdy získala spolu s manželem první cenu ve veřejné architektonické soutěži na tuto jedinečnou budovu. Ještě roku 1970 si manželé společně došli pro první cenu v architektonické soutěži návrh budovy zastupitelského úřadu ČSSR v Berlíně a po nástupu normalizace přišel konec pracovních možností. Z politických důvodů se manželé Machoninovi nemohli až do roku 1989 účastnit soutěží ani publikovat. Sdružení projektových ateliérů v Praze bylo zrušeno a Věra Machoninová pracovala v Projektovém ústavu pro výstavbu hl. m. Prahy převážně na rozpracovaných projektech a prováděla autorský dozor na probíhajících stavbách.

Po manželově smrti Věra Machoninová založila vlastní architektonickou kancelář (1991) a pojmenovala ji Ateliér Alfa. Nadcházející léta přinesla Věře Machoninové další ocenění, například ve veřejné architektonicko-urbanistické soutěži na centrální náměstí města Štětí, které se dočkalo realizace pouze částečně nebo ve veřejné architektonicko-urbanistické soutěži na centrum města Jablonec nad Nisou.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl