ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Pořady TV Architect představuje... Nová budova Vysoké školy polytechnické v Jihlavě stojí na místě poprav

Nová budova Vysoké školy polytechnické v Jihlavě stojí na místě poprav

Nová budova Vysoké školy polytechnické v Jihlavě stojí na místě poprav
12. 4. 2021 / Autor: Štěpánka Šulanová, foto: Qarta architektura

Jedním z posledních realizovaných projektů architektonického studia Qarta architektura je aula Vysoké školy polytechnické v Jihlavě. Jedná se o moderní koncept dynamicky se rozvíjejícího vzdělávacího centra. Místo tady najde až 300 posluchačů.

Vysoká škola polytechnická Jihlava se už pár měsíců může pochlubit novým výukovým centrem. Architekti z ateliéru Qarta architektura dostali nelehký úkol navrhnout novostavbu na nepříliš vhodný pozemek. Novou posluchárnu však napojili na stávající blok a dali ji výraznou fasádu.

„Jde o částečně rekonstrukci původního justičního paláce a částečně o novostavbu v podobě přístavby auly,“ říká David Wittassek ze studi Qarta architektura.

V kontrastu k posluchárně je rekonstrukce části původního historického pentagonu. Ten kdysi sloužil jako sídlo soudu. Jeho součástí bývala i věznice, kde bylo vykonáno několik poprav.   Autoři ale místu změnili atmosféru a udělali z něj místo otevřené mladým studentům i veřejnosti. Vzniklo tady tak pestré a inspirativní prostředí.

Místo nové stavby je symetrické, výrazně trojúhelníkové, tedy pro výstavbu zdánlivě nevýhodné. Autoři ale změnili nevýhodu ve výhodu a využitím tvaru a návazností na stávající blok získali kompaktní objem pro konstrukci.

Budova byla vkusně zasazena do okolí, což způsobily především oblé tvary stavby. Předsazená fasáda pak nový tvar ještě podpořila a díky ní vznikl i zajímavý přechodový meziprostor.

Přístavba nové auly je provedena jako železobetonová monolitická konstrukce, kde vyniká jednak surovost betonů. Nad konstrukcí je hvězdicovitá ocelová konstrukce nesoucí plochou střechu tvořenou dřevěnými vazníky. Fasádu tvoří zavěšené hliníkové lamely, co tvoří příjemný kontrast k opravené historické fasádě původního objektu.

Interiéru pak dominuje vzdušnost a jednoduchost. Jednotícím prvkem jsou černá svítidla, v posluchárně moderní malé reflektory, v dalších prostorech pak velká industriální svítidla. Architekti nechali v interiéru příjemně působit materiály jako pohledový beton, lité podlahy, dřevěné podlahy či obnažené cihlové zdivo. Ve starém objektu pak byly ponechány původní stopy.

Uvnitř převýšené haly je amfiteátrové sezení. Aréna má díky strmosti tribun výbornou viditelnost stejně jako čistou akustiku.

Jihlava o vysokou školu historicky dlouhodobě usilovala, ke kulturnímu rozvoji města studenti neodmyslitelně patří. Budova nového výukového centra a auly VŠPJ pozici školy významně posílila.

Doporučené pořady

U jednoho stolu
Nový díl

U jednoho stolu

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2022 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl