ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Nejvyšší stavba Afriky od Zaha Hadid Architects

Nejvyšší stavba Afriky od Zaha Hadid Architects

Nejvyšší stavba Afriky od Zaha Hadid Architects
Autor: archdaily.com Popisek: Nile Tower od Zaha Hadid Architects

Nejvyšší stavba afrického kontinentu bude stát v Egyptě. Mrakodrap přezdívaný Nilská věž, anglicky Nile Tower, by se měl tyčit do výšky tři sta čtyřicet pět metrů. Na druhé místo se tím propadne Carltonovo centrum v Jihoafrické republice.

Stavba, jež má vzniknout za přispění čínského developera, vyroste zhruba padesát kilometrů od Káhiry, na místě, kde v posledních třech letech vzniká nové egyptské hlavní město po vzoru brazilské metropole Brasílie.

Co v něm vlastně bude

Účel, za jakým bude velkolepý projekt realizován, dosud není jasný. Podle aktuálních investičních plánů budou v horních patrech luxusní byty, nižší patra budou částečně přístupná návštěvníkům. Údajně se počítá s hotelem o dvou stech třiceti pokojích s lázeňskou zónou, diskotékou, kasinem a nákupním centrem. Náklady na stavbu mají činit tři miliardy dolarů, což je v přepočtu šedesát šest miliard korun.

Peking je v Egyptě stejně jako v celé Africe velmi aktivní. Čínský developer, jehož vlastníkem je čínský stát, slibuje, že v okolí nového hlavního města postaví ještě dalších dvanáct kancelářských komplexů, pět rezidenčních budov a další dva hotely.

Oáza větší než Central park

Zhruba padesát kilometrů na jih od egyptského hlavního města čtyři roky vzniká nové správní centrum země, které má po dokončení pojmout přes šest milionů lidí. Ačkoli vyrůstá v poušti mezi řekou Nil a Suezským kanálem, bude v něm zelená plocha rozlohou větší než newyorský Centrální park. Vláda sem chce přesunout více než třicet ministerstev i prezidentský komplex příští rok v červnu.

Místo zatím nedostalo název, ale egyptští představitelé o něm hovoří jen v superlativech – kromě nejvyšší budovy Afriky tam má stát i nejvyšší minaret a kostelní věž. Nová katedrála, která má po úplném dokončení pojmout osm tisíc lidí, byla pro kopty otevřena už v lednu. Mezi dalšími veleprojekty se uvádí obří nákupní centrum, vědeckotechnický park a kulturní komplex s operou, divadly a kiny.

Zaha Hadid Architects

Dame Zaha Mohammad Hadid,* 31. října 1950 Bagdád, Irák, + 31. března 2016 Miami, USA

Byla britská architektkamalířka iráckého původu, významná představitelka dekonstruktivismu. V roce 2004 obdržela jako první žena v historii prestižní Pritzkerovu cenu za architekturu.

Pocházela z rodiny ekonoma a podnikatele, majitele průmyslových podniků Muhammada Hadida. Chodila do internátní školy v Anglii a do církevní dívčí školy ve Švýcarsku. Vystudovala matematiku na Americké univerzitě v Bejrútu (American University of Beirut) a následně v letech 1972–1977 architekturu na Architectural Association School of Architecture v Londýně.

Působila v Office for Metropolitan Architecture. Svůj vlastní architektonický ateliér si založila v Londýně v roce 1980. Studio sídlí v londýnské čtvrti Clerkenwell a v roce 2016 v něm pracovalo čtyři sta třicet zaměstnanců. Zaha Hadid vyučovala na řadě prestižních škol, věnovala se návrhům interiéru a nábytkudesignu a scénografii. V roce 1999 vytvořila scénu pro turné skupiny Pet Shop Boys.

V březnu 2016 podlehla infarktu v nemocnici v Miami v USA. Architektonické studio Zahy Hadid – Zaha Hadid Architects se rozvíjí i po její smrti.

nyv

Doporučené pořady

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl