ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Projekt Masaryčka jde do finále

Projekt Masaryčka jde do finále

Projekt Masaryčka jde do finále
7. 7. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Dlouho očekávaný a diskutovaný projekt dvou budov nesoucí název Masaryčka se už velmi brzy stane novým centrálním pulzujícím srdcem Prahy. Unikátní architektura světově proslulých architektů z ateliéru Zahy Hadid vytvoří nový orientační bod, zregeneruje obrovský brownfield patřící k Masarykově nádraží a vnese do centra města novou kvalitu každodenního života. Aktuálně se ladí poslední detaily tohoto mimořádného architektonického díla.

Komplex vyrost na brownfieldu hned vedle Masarykova vlakového nádraží. Celý záměr se snaží maximálně respektovat historii území a stávající zástavbu a zároveň vytvořit mimořádné architektonické dílo, které se stane nedílnou součástí moderní podoby hlavního města.

Díky projektu společnosti Penta Real Estate se stává oblast okolí Masarykova nádraží důležitým pražským dopravním uzlem s napojením na letiště. Místo propojí pro pěší přilehlé městské části od Florence po Žižkov.

Aktuálně zbývá doladit nejnáročnější část fasády, tedy zlatou věž, která bude dominantou stavby. Unikátní návrh od Zahy Hadid je realizačně velmi náročný. Například jeden fasádní modul se skládá až z 1500 komponentů. Jednotlivé dílce se od sebe liší tvarem, skladbou i rozměrem. Každý vznikal jako originál. Projekt by měl v nastávajících dnech projít kolaudací a následně místo ožije.

S letním dokončením a otevřením Masaryčky přijde ruku v ruce i oživení ulice Na Florenci. Ta se od podzimu stane skutečnou městskou třídou plnou obchodů a zábavy. Těšit se můžete na značkové prodejny, bary, restaurace, uměleckou galerii a minipivovar.

„Díky projektu Masaryčky se ulice Na Florenci rozšíří o pět metrů. Vzniknou zde masivní chodníky. Samotný objekt je rozdělen na dvě části, které propojí dané území a udělají jej propustným. Ti, co v budoucnu přijedou vlakem, ihned vystoupí na ulici, kde budou obchody a restaurace. Toto místo propojí Masarykovo nádraží jak s Florencem, tak s hlavním nádražím,“ říká architekt Jakub Cigler.

Vzniknou zde i zajímavá parkovací místa. „K budově Masaryčky bude přiléhat přestřešení, které propojí Opletalovu ulici s ulicí Na Florenci. Tento prostor bude sloužit jako parkovací plocha. Povedou sem eskalátory, bude se jednat o něco zcela jedinečného,“ dodává Jakub Cigler.

Nelze opomenout fakt, že Masaryčka je považována za jeden z nejvýraznějších zásahů do centra Prahy. Roky plánování a diskuzí vyvolalo mnoho kontroverzí ze strany města i veřejnosti. 

Mohlo by vás zajímat

Kategorie
25 m 38 s

Jakub Cigler a Petr Palička nad projekty Masarykovo nádraží a Nová Waltrovka

Společnost Penta Real Estate vznikla oddělením realitní divize společnosti Penta Investments, jejíž počátky sahají až do roku 1994. Na realitní trh Penta vstoupila v roce 2005 a od té doby se vypracovala na jednu z předních developerských společností u nás i na Slovensku a v Polsku. Mezi její aktuální projekty patří obnova zanedbané lokality na Praze 5 – Nová Waltrovka, a také vzkříšení brownfieldu na Masarykově nádraží. Nad těmito projekty tentokrát u jednoho stolu debatovali architekt Jakub Cigler z ateliéru Jakub Cigler architekti a Petr Palička, Country Managing Director ze společnosti Penta Real Estate.

Mohlo by vás zajímat

Města a urbanismus
4 m 50 s

Rozhovory: V Hybernské ulici naproti Masaryčce vzniká hotel s unikátní architekturou

Nový hotel s unikátní architekturou vzniká v pražské Hybernské ulici. Stavba v současné době dosáhla důležitého milníku - nad projektem zavlála glajcha, což znamená, že se stavba dostala do nejvyššího bodu. Hotel s názvem Cloud One se stane součástí proměny jednoho z největších pražských brownfieldů, tedy Masaryčky, vlajkového projektu společnosti Penta Real Estate.

Doporučené pořady

TV Architect v regionech
Nový díl

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...
Nový díl

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku
Nový díl

TV Architect na Slovensku

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl