ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Města a urbanismus Modulární stavby šetří peníze, čas i životní prostředí

Modulární stavby šetří peníze, čas i životní prostředí

Modulární stavby šetří peníze, čas i životní prostředí
Autor: www.25m.cz Popisek: Modulární dům

Modulární stavební systém pomohl již v minulosti vyřešit krizové situace. V současné době se tato technologie prosazuje na poli výstavby hotelů, obytných domů nebo edukativních staveb atp. Výhody jsou především ušetřené peníze, rychlost výstavby a recyklovatelnost.

Modulární stavební systém je v České republice stále více chápán také mimo svoje nepřekonatelné vlastnosti v podobě rychlosti a praktičnosti výstavby. V současné době vznikají stavby, které původní význam modulárního stavebního systému posunuly za hranice pouhého okamžitého užití na sobě naskládaných obytných kontejnerů.

Mezi architektonicky nejvýznamnější modulární stavby patří v České republice bezesporu český pavilon EXPO v Miláně z architektonické dílny brněnského ateliéru Chybík Krištof AA a z dílny vizovické společnosti KOMA. Nicméně v poslední době se v opět objevuje modulární stavební systém zejména v kontextu krizových situací, tedy opět spíše ve světě pouhých účelných staveb, a na modulární architekturu se poněkud zapomíná. Moduly mají však právě v této variabilitě své přednosti.

Modulární architektura

Prefabrikované modulární domy původně vznikaly zejména za účelem lidské potřeby, která vycházela z více či méně krizových situací. Byly to například takzvané Airohy, které řešily po 2. světové válce ve Velké Británii krizi s ubytovacími kapacitami pro navrátivší se vojáky. V USA byl zase nedostatek ubytovacích kapacit a nevyužitých továren po 2. světové válce řešen výrobou karavanů, či o něco později takzvaných mobilhouseů.

V dnešní době díky různým válečným konfliktům čelí zejména Evropa další humanitární krizi v podobě uprchlické vlny. Modulární prefabrikovaná výstavba se tak opět dostává do popředí, ale pouze v souvislosti s její praktičností a účelností. „Moc dobře víme, jak se modulární výstavba ve světě prosadila, a jsme na to hrdi. I my jsme dodavateli sociálních domů či základní školy ve městě L’Aquila, kterou jsme postavili po ničivém zemětřesení v roce 2009 v Itálii. Nicméně chceme také zdůraznit, že modulární výstavba není jen účelná, ale také krásná a s přidanou architektonickou hodnotou,“ vysvětluje marketingový ředitel KOMA Martin Hart.

Výhody a konkrétní stavby

Jak si tedy stojí modulární architektura versus modulární výstavba? Mezi modulární velmoci patří Holandsko, Německo, Japonsko, USA či Velká Británie. Ve světě z modulů vznikají jak školské stavby (např. dočasná škola architekta Jure Kotnika), tak dětské domovy (například dětský domov z kontejnerů od ateliéru 4D and A Architects), multifunkční dům pro zaměstnance (např. jídelna a šatny ve Vizovicích z produkce KOMA), sociální domy (např. modulární rezidence s pečovatelskou službou od ateliéru HVDN architecten), hotely (např. japonský modulární hotel Bayside Marina od ateliéru Yasutaka Yoshimura Architects), tak obytné domy (např. modulární obytný komplex od australského ateliéru MODSCAPE).

V České republice se v poslední době nejvíce mluví právě o pavilonu EXPO 2015 v Milánu. Porotu zaujal vítězný návrh především tím, že pavilon je recyklovatelný, jeho výstavba je rychlá a cena nepřesáhla stanovenou výši. Ostatně právě sekundární využití má základní charakter recyklovatelnosti. „Pavilon rozebereme, převezeme a znovu postavíme u nás ve Vizovicích,“ řekl ředitel společnosti KOMA Stanislav Martinec a dodal: „K tomuto rozhodnutí mě vedly tři základní důvody: za prvé jsme prodali námi vyráběné moduly díky úspěchu na EXPO do Paříže, Hamburku, Londýna a dalších měst, za druhé nám velmi záleží na zachování původního rázu a architektury budovy a jeho účelném užívání a za třetí jsem patriot, takže když mohl Tomáš Baťa ve své době postavit ve Zlíně nejvyšší budovu v Evropě, můžeme my ve Vizovicích postavit pavilon z EXPO.“

nyv

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl