ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Architektura a urbanismus Zajímavé projekty Letnímu bytu v centru Karlových Varů dominuje původní výmalba i kachlová kamna

Letnímu bytu v centru Karlových Varů dominuje původní výmalba i kachlová kamna

Letnímu bytu v centru Karlových Varů dominuje původní výmalba i kachlová kamna
15. 8. 2023 / Autor: Štěpánka Šulanová

Kombinace historického dědictví západočeského lázeňského města a uvolněná atmosféra tradičního filmového festivalu, nejen to byly důvody, proč mladý investor zvolil pro svou letní rezidenci právě starý byt v centru Karlových Varů. Rekonstrukce unikátního místa se ujaly architektky z ateliéru Plus One Architects a výsledkem je jedinečný byt s geniem loci.

Autorky: Kateřina Průchová a Petra Ciencialová

Byt se nachází v blízkosti kolonády v historické zástavbě. Najdeme zde několik zachovalých prvků z dob minulých, například podlahy, okna i výmalbu. Současný obytný prostor o výměře 76 metrů čtverečních byl přitom původně trojnásobný.

Majitelem je mladý investor, žijící trvale v zahraničí, toto místo mu slouží jako letní sídlo. „Jsme rády, když nejen v Praze vznikají pro nás i klienty zajímavé projekty. Tuto rekonstrukci v Karlových Varech definovala především velká volnost a svoboda v návrhu ze strany klienta, jediným limitem byl poměrně striktní budget,“ říkají architektky z ateliéru Plus One Architects.

 

Hlavním úkolem bylo odstranit nevhodně řešené konstrukce, staré obklady a znovu dát bytu původní světelnost a výšku. Měnily se také dispozice tak, aby do interiéru pronikalo co nejvíce přirozeného světla. Zařízení je minimalistické, čemuž odpovídá i designový nábytek. „Naším cílem je vždy vytvořit vkusný a fungující interiér v kontextu kvalitního půdorysu, ten se v tomto případě hledal s potěšením. Minimum materiálů a sjednocující design procházejí skrz celý byt a vytvářejí klidnou atmosféru," říkají architektky.

V průběhu prací se v bytě podařilo odkrýt hned několik původních výmaleb, které se autorky za pochodu rozhodly zakomponovat do interiérového designu. „Obdobnou pestrost růžových, modrých a hnědých omítek jsme doposud v žádné naší realizaci nenašly. Vše jsme vyvážily množstvím bílé, která zdůraznila význam stěn a jejich velkorysost.“ Tento motiv se stal linkou, která prostupuje celým interiérem. Odkrytí vytváří dolsova obrazy v každé z místností. 

Kuchyňskou linku autorky vsadily do nově vzniklé niky mezi kuchyní a obývacím pokojem, obě místnosti propojuje výdejní okénko, které bylo v dávných dobách často k vidění. Původní dřevěnou podlahu v ložnici doplňuje ve zbytku interiéru jednotná světlá stěrka. Hravým detailem jsou pak drobné podlouhlé dlaždičky v koupelně. Většina z nich je bílá, některé pak architektky záměrně zvolily s odrazivým efektem, který pod světlem mění barvy. Tento prvek tak minimalistické koupelně dodává zajímavou dekorativní vrstvu.

  

Dominantou obývacího pokoje jsou kachlová kamna, která stojí v kontrastu se čtyřmi řadami bílých dlaždiček na protější stěně. Cílem tohoto prvku bylo narušit historický ráz kamen modernějším zásahem.

Mohlo by vás zajímat

Zprávy a aktuality

Dominantou holešovického bytu se stala kuchyň se zalitými kameny!

Velmi zajímavý interiér s názvem Byt 01 najdeme v pražských Holešovicích. Byt architektky z ateliéru Plus One Architects vytvořily velmi vzdušný a otevřený se zajímavými designovými detaily. Dominantní je především kuchyň s kameny a přiznané betonové sloupy.

Mohlo by vás zajímat

Interiéry
14 m 58 s

Designérka Anke Glut

Designérka Anke Glut pochází z Německa, kde vystudovala vysokou školu. V České republice se věnuje návrhům interiérů v bytových i rodinných domech, zároveň se stará i o samotnou realizaci projektu. Anke Glut se při své tvorbě nechává inspirovat různými kulturami a krásou přírody. Ráda pracuje s přírodními materiály a hraje si s různými kombinacemi barev. Jak v bytovém, tak v komerčním prostoru pracuje z významnými architekty i dodavateli.

Mohlo by vás zajímat

Architekti
15 m 44 s

Hana Davidová z ateliéru Flat White

Pražský ateliér Flat White je zaměřený na návrhy interiérů domů a bytů. Studio se zabývá rekonstrukcemi, půdními vestavbami, interiéry v rodinných domech i developerských projektech. O interiér se architekti starají od plánů až po nejjemnější detaily, jako jsou háčky na ručníky. Studio má za sebou již široké portfolio dokončených projektů a další jsou v realizaci. Majitelkou ateliéru je Hana Davidová. 

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl