ODEBÍRAT NOVINKY
Úvod Kategorie Development a stavby Bytové a rezidenční projekty Krize dostupného bydlení. Developer Central Group nabízí řešení

Krize dostupného bydlení. Developer Central Group nabízí řešení

Krize dostupného bydlení. Developer Central Group nabízí řešení
Autor: central-group.cz Popisek: Projekt recepce Rezidence Garden Towers od Central Group
#development
další

Největší rezidenční developer Central Group přichází s návrhem na řešení krize dostupného bydlení. To spočívá ve vytvoření fondu veřejných investic, do kterého by transparentním způsobem přispívali všichni developeři nových staveb v Praze. A to podle jednotného klíče, kdy v případě bytových staveb by příspěvek do fondu mohl činit pět set korun za metr čtvereční hrubé podlažní plochy bytu. Při prodejích zhruba tisíce bytů ročně to znamená jen v případě Central Group padesát milionů korun ročně. To obnáší půl miliardy korun během deseti let. A to jen za to, že úřady a pověřené instituce budou dodržovat stanovené termíny a zkrátí se schvalovací procesy pro nové stavby.

„V případě zhruba pěti tisíc prodaných bytů ročně všemi developery bytové výstavby v Praze by celkové příspěvky činily kolem čtvrt miliardy ročně, tedy dvě a půl miliardy za deset let. A za to už se dá něco udělat a postavit! Navíc v případě vyšších prodejů bytů, které jsou potřebné pro uspokojení poptávky a vyrovnání deficitu z minulých let, by příspěvky do fondu veřejných investic byly samozřejmě výrazně vyšší,“ řekl šéf Central Group Dušan Kunovský

Obdobným způsobem by mohli transparentně přispívat nejen investoři bytové výstavby, ale i developeři kancelářských, obchodních a průmyslových nemovitostí. Celkem by si tak Praha a městské části mohly přijít na mnoho stovek milionů každý rok, tedy na několik miliard během deseti let. 

Peníze by se dělily na dvě poloviny

Developery hrazené prostředky do tohoto transparentního fondu veřejných investic by se mohly dělit na dvě poloviny. Jedna by připadla městské části, kde se projekt staví, a druhá pak hlavnímu městu, tedy magistrátu. 

Tyto peníze by se pak transparentním způsobem využívaly na investice do technické a dopravní infrastruktury v okolí projektu, ale mimo území investora. A dále také na řešení veřejné zeleně a kvalitního veřejného prostoru. V neposlední řadě by se finance využily jako částečný příspěvek na potřebnou občanskou vybavenost v okolí – tedy školství, zdravotnictví a jiné.

Prostředky vynaložené v rámci pozemku developera by samozřejmě zůstaly plně jeho nákladem, ledaže by v rámci tohoto pozemku byla řešena také infrastruktura nebo vybavenost i pro širší okolí a veřejnost. 

Může pomoci i specializovaný stavební úřad

„Pokud Praha a městské části mají od investorů získávat miliardy korun na svůj rozvoj, tak se však nemůže říct jen A, ale musí se dodat i B. Tedy že veřejná správa za to musí investorům garantovat to, na co mají právní nárok – aby schvalovací procesy pro novou výstavbu netrvaly často až neuvěřitelných deset let,“ zdůraznil Kunovský. Je však třeba striktně dodržovat stanovené lhůty pro rozhodnutí úřadů a pro vyjádření dotčených orgánů. Tam, kde nejsou pevně dané, se musí okamžitě stanovit a také musí být určené sankce za průtahy s vydáním rozhodnutí nebo vyjádření. Toho by se mohlo dosáhnout například zavedením takzvaných propadných termínů nebo fikce souhlasu, případně možnost odebrání kompetencí a rozhodnutí jiným pověřeným subjektem. 

V budoucnu má Praze pomoci také zřízení specializovaného stavebního úřadu pro velké stavby, což je podle společnosti Central Group možné provést velmi jednoduše, a sice změnou Statutu hlavního města. Postupně je také nezbytné novelizovat stavební legislativu tak, aby vedla ke zrychlení a zjednodušení povolovacího procesu.

Nutná je například redukce dotčených orgánů, digitalizace státní správy a zavedení principu, kdy úřady obíhá žádost, ne stavebník. Dlouhodobě by měla pomoci jen celková rekodifikace stavebního práva a nový ambiciózní územní plán pro metropoli.

nyv

Doporučené pořady

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše
Nový díl

Skryté poklady architektury pohledem Zdeňka Lukeše

TV Architect v regionech

TV Architect v regionech

TV Architect představuje...

TV Architect představuje...

TV Architect na Slovensku

TV Architect na Slovensku

Už máte klon umělé inteligence?

Už máte klon umělé inteligence?

U jednoho stolu

U jednoho stolu

Osobnosti současné architektury

Osobnosti současné architektury

Chátrající skvosty

Chátrající skvosty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Fotovoltaika pro firmy a developerské projekty

Díla architektů a designérů

Díla architektů a designérů

Architekti nové generace

Architekti nové generace

Konference architektury

Konference architektury

Akademie navrhování interiérů

Akademie navrhování interiérů


Hledáte inspiraci pro bydlení?


© 2024 Living Media s.r.o.
Vytvořeno v Beneš & Michl